USPOSABLJANJA 2016
22.12.2016: NEJC ŠKERJANC - ZAKLJUČIL NADALJEVALNI TEČAJ ZA GASILCA

Po 62 urnem osnovnem in 99 urnem nadaljevalnem tečaju za gasilca, je gasilski pripravnik PGD Materija Nejc Škerjanc, 23. decembra 2016, z uspešnim pisnim izpitom, zaključil gasilsko usposabljanje, ki je pogoj za opravljanje nalog operativnega gasilca.

 

Po dopolnjenem 18 letu starosti in operativnih vajah bo tako Nejc Škerjanc lahko samostojno opravljal naloge operativnega gasilca, zato mu že sedaj kličemo Srečno!

 

Teoretični in praktični del tečaja je potekal v Zavodu za gasilno in reševalno službo Sežana, slušateljem pa so predavali inštruktorji in predavatelji Kraške gasilske zveze. Pri tem je predmet Organizacija gasilstva in pravne osnove predaval predsednik PGD Materija Valter Fabjančič.


09.12.2016: VAJA PROMETNA NESREČA KOZINA 2016

V soboto, 10. decembra 2016, je PGD Materija na Kozini izvedlo napovedano vajo reševanja ponesrečencev ob prometni nesreči. Predpostavka vaje je bila, da se je na Kozini zgodila huda prometna nesreča, v kateri sta bila udeležena dva osebna avtomobila in huje poškodovani dve osebi. Do nesreče je prišlo zaradi neprilagojene hitrosti voznika vozila A, ki je v ovinku izgubil oblast nad vozilom in bočno trčil v nasproti vozeče vozilo B. Vozilo A se je po trčenju prevrnilo in obstalo na levem boku, vozilo B pa je odbilo na desno, tako da je ostalo na kolesih obrnjeno za 90°. Voznik vozila A je ostal nezavesten v prevrnjenem vozilu, voznik vozila B, ki je bil pri zavesti pa je s poškodbo glave in hrbtenice ostal na sedežu vozila z ukleščeno levo nogo v predelu stopala. Zaradi iztekanja tekočin iz prevrnjenega vozila A je obstajala velika nevarnost vžiga.

 

Poleg domačih gasilcev so v vaji sodelovali tudi poklicni gasilci ZGRS Sežana, zdravstveno osebje Zdravstvenega doma Sežana in Zdravstvene postaje Hrpelje, Civilna zaščita Občine Hrpelje - Kozina ter policisti Policijske postaje Kozina. 

 

Po vaji so predstavniki ZGRS Sežana obiskovalcem predstavili tudi novo vozilo za gašenje in reševanje iz višin ter najbolj pogumne tudi povzpeli v višino.

 

Poleg številnih obiskovalcev si je vajo ogledala tudi županja Saša Likavec Svetelšek, ki ji je vodja vaje Saško Mavrič ob zaključku predal raport.

 

PGD Materija se vsem sodelujočim v vaji, kot tudi obiskovalcem iskreno zahvaljuje.


16.11.2016: GREGOR BABUDER, MATEJ ZOBEC IN MARKO FABJANČIČ ZAKLJUČILI USPOSABLJANJE ZA PORTALNE GASILCE

V četrtek, 17. novembra 2016, so člani operativne enote PGD Materija Gregor Babuder, Matej Zobec in Marko Fabjančič zaključili usposabljanje za gašenje in reševanje v dvocevnih cestnih predorih, ki je dva dni potekal na Igu pri Ljubljani. Gregorju, Mateju in Marku iskreno čestitamo.


20.10.2016: DEJAN BABUDER IN MATEJ ZOBEC ZAKLJUČILA NADALJEVALNI TEČAJ IDA

V petek, 21. oktobra 2016, sta člana operativne enote PGD Materija Dejan Babuder in Matej Zobec uspešno zaključila nadaljevalni tečaj za uporabnika dihalnih aparatov, ki je potekal na Igu pri Ljubljani. Dejanu in Mateju iskreno čestitamo.


06.10.2016: VAJA EVAKUACIJE V VRTCU MATERIJA

Gasilci PGD Materija so petek, 7. oktobra, obiskali vrtec v Materiji in so skupaj z vzgojiteljicami otrokom prikazali pravilen postopek evakuacije v primeru požara. Ob koncu so otrokom prikazali še zaščitno in reševalno opremo, ki jo uporabljajo ob intervencijah, najbolj pogumni pa so lahko povzpeli tudi v gasilsko vozilo.

 


04.10.2016: IZOBRAŽEVANJE »UKREPANJE V AMOK SITUACIJAH«

Občina Hrpelje Kozina je v sredo, 5. oktobra 2016, organizirala posvet oziroma izobraževanje na temo ukrepanja v AMOK situacijah, katerega namen je bil, da se tudi institucije na lokalnem nivoju seznanijo z ukrepanjem ob takem dogodku. Pri AMOK dejanju gre za izbruh nasilja brez opozorila, z brezciljnim uničevanjem in pobijanjem, pri čemer ne obstaja neposredna povezava med storilcem in žrtvami.

 

V okviru predavanja, ki so ga izvedli predstavniki Policijske postaje Kozina in občinske civilne zaščite, so bili predstavljeni znaki AMOK situacij, načini ter taktike ukrepanja šolskega, zdravstvenega in drugega osebja ter posameznikov zatečenih na takem območju. Poleg uslužbencev osnovne šole in zdravstva sta se izobraževanja udeležila tudi dva predstavnika PGD Materija in ZGRS Sežana.

Občini Hrpelje - Kozina se zahvaljujemo za povabilo.


17.09.2016: OPERATIVNA VAJA »ISKANJE POGREŠANE OSEBE - BRKINI 2016«

V soboto, 18. septembra 2016, je 10 članov operativne enote PGD Materija, sodelovalo pri izvedbi operativne vaje »ISKANJE POGREŠANE OSEBE – BRKINI 2016«, ki jo je organizirala Civilna zaščite Občine Hrpelje - Kozina. Predpostavka vaje je bila, da je na območju naše občine prišlo do potresa 6 stopnje po EMS-98 lestvici. Potres je med vožnjo s kolesom presenetil in prestrašil 10 letnega otroka, iz vasi Rožice. Starši otroka v bližini Rožic niso našli, zato so v strahu poklicali na tel. št. 113 in pojasnili, da je pogrešan ter da se najverjetneje nahaja na območju, ki povezuje naselja Rožice, Tublje pri Hrpeljah in Brezovica.

 

V vaji je sodeloval štab Civilne zaščite Občine Hrpelje - Kozina, policisti PP Kozina in PU Koper, gasilci PGD Materija, lovci LD Slavnik Materija, Videž Kozina ter Žabnik Obrov, URSZR - izpostava Postojna, Gorska reševalna služba - reševalna skupina Postojna, Kinološko društvo Obala - enota reševalnih psov, Jamarska reševalna služba - reševalni center Sežana, ocenjevalci vaje in občani. Skupaj je bilo prisotnih približno 60 udeležencev.

 

Naloga gasilcev PGD Materija je bila iskanje pogrešanega ter nudenje prve pomoči ob njegovi najdbi. Vajo je vodil poveljnik Civilne zaščite Občine Hrpelje - Kozina Robert Kastelic, na operativnem nivoju (neposredna iskalna akcija) pa pomočnik komandirja PP Kozina Gorazd Nemanič. Vse prisotne je ob začetku in koncu vaje nagovorila tudi županja Saša Likavec Svetelšek.

 

Ocena PGD Materija je, da je bila vaja vodena in izvedena na visokem strokovnem nivoju ter da bi bilo potrebno tovrstnih vaj, v katerih sodelujejo različne reševalne enote, izvesti še več.  


16.09.2016: SANDI BENČIČ IN JERNEJ BUBNIČ ZAKLJUČILA TEČAJ THRE

V soboto, 17. septembra 2016, sta člana operativne enote PGD Materija Sandi Benčič in Jernej Bubnič uspešno zaključila tečaj tehničnega reševanja, ki je tri dni potekal na Igu pri Ljubljani. Sandiju in Jerneju iskreno čestitamo.


05.07.2016: IZOBRAŽEVANJE »POŽARI V NARAVI«

Zavod za gasilno in reševalno službo v Sežani je v sredo, 6 julija 2016, organiziral posvet oziroma izobraževanje na temo požarov v naravi, ki sta se ga udeležila tudi dva operativna člana PGD Materija.

Na izobraževanju je bil predstavljen projekt Buffer (gašenje z letali), vsi aktualni meddržavni sporazumi glede pomoči pri posredovanju, način »aktiviranja« posameznih sporazumov, ključni poudarki IPS sistema vodenja, naloge skladišča za opremo KRAS in osnovne informacije o vozilih za vodenje intervencij (PV-2 in PV-1).

Na izobraževanje sta bila povabljena po dva predstavnika iz vsakega društva Kraške gasilske zveze ter poklicni kolegi iz ZGRS Sežana. Slednjim se iskreno zahvaljujemo za povabilo


19.06.2016: PREDAVANJE NA TEMO PREZRAČEVANJA

Kraška gasilska zveza je v ponedeljek, 20. junija 2016, organizirala posvet oziroma predavanje na temo prezračevanja prostorov v primeru stavbnih požarov, ki ga je izvedel inštruktor Boštjan Žagar.

Po uvodnemu teoretičnemu delu je bil izveden še praktičen preskus na posebni maketi večstanovanjskega objekta, kjer je bilo nazorno prikazano pravilno prezračevanje (podtlačno, nadtlačno ter kombinacija obeh skupaj). Ob koncu zelo poučnega predavanja so si bili vsi slušatelji enotni, da je prezračevanje objektov v primeru požara zelo pomemben del gasilskega dela, saj si lahko s pravilnim prezračevanjem olajšamo delo, z napačnim pa ogrožamo sebe in druge.

Sicer pa so se izobraževanja udeležili po trije predstavniki iz vsakega društva Kraške gasilske zveze ter poklicni kolegi iz ZGRS Sežana.


16.05.2016: ZAKLJUČEN TEČAJ ZA PORTALNE GASILCE

V torek, 17. maja 2016, so člani operativne enote PGD Materija Andrej Kljun, Klemen Benčič in Sandi Benčič uspešno zaključili tečaj za portalne gasilce, ki je dva dni potekal na Igu pri Ljubljani. Andreju, Klemnu in Sandiju iskreno čestitamo.


22.04.2016: ALJOŠA SILA - ZAKLJUČIL OBNOVITVENI TEČAJ THRE

V soboto, 23. aprila 2016, je namestnik predsednika PGD Materija Aljoša Sila uspešno zaključil obnovitveni tečaj za tehničnega reševalca, ki je tri dni potekal na Igu pri Ljubljani. Aljoši iskreno čestitamo.


11.03.2016: MATEJ FABJANČIČ - MENTOR MLADINE

V soboto, 12. marca 2016, je Matej Fabjančič uspešno zaključil štiridnevni tečaj za mentorja mladine, ki je potekal v Izobraževalnem centru URSZR v Sežani. Trenutno je tako v društvu devet članic in članov z opravljenim tečajem specialnosti »mentor mladine«. Mateju iskreno čestitamo.


08.03.2016: MARKO FABJANČIČ IN NEJC POLES - ZAKLJUČILA TEČAJ GNPA

V sredo, 9. marca 2016, sta člana operativne enote PGD Marko Fabjančič in Nejc Poles uspešno zaključila dvodnevni tečaj za gašenje notranjih požarov (modul A), ki je potekal v izobraževalnem centru v Sežani. Marku in Nejcu iskreno čestitamo!


26.02.2016: POSVET MENTORJEV MLADINE OBALNO-KRAŠKE REGIJE

V soboto, 27. februarja 2016, se je v PGD Vrbovo odvijal letni posvet mentorjev mladine Obalno-kraške regije, ki so se ga udeležili tudi naši mentorji Sandi Fabjančič, Dejan Mezgec, Andrej Kljun in Sandi Benčič. Na posvetu so bile slušateljem predstavljene različne teme s področja dela z mladimi, med katerimi je bila tudi organizacija mladinskega tabora, ki jo je v obliki strokovnega predavanja predstavil predsednik PGD Materija Valter Fabjančič


22.01.2016: JAKA GRK, BLAŽ RENKO IN JERNEJ BUBNIČ - ZAKLJUČILI TEČAJ IDA

V soboto, 23. januarja 2016, so člani operativne enote PGD Materija Jaka Grk, Blaž Renko in Jernej Bubnič uspešno zaključili tečaj za nosilce dihalnih aparatov (IDA), ki je dva dni potekal na Igu pri Ljubljani. Jaki, Blažu in Jerneju iskreno čestitamo!


22.01.2016: NEJC ŠKERJANC - ZAKLJUČIL OSNOVNI TEČAJ ZA GASILCA

V soboto, 23. 1. 2016, je pripravnik Nejc Škerjanc uspešno zaključil 62 urni osnovni tečaj za gasilca, ki ga je organiziralo PGD Povir. Teoretični in praktični del tečaja je potekal v Zavodu za gasilno in reševalno službo Sežana, slušateljem pa so predavali gasilski častniki Kraške gasilske zveze.

 

Osnovi tečaj za gasilca predstavlja usposabljanje, ki ga morajo predhodno opraviti vsi, ki želijo postati operativni gasilci, temu pa sledi še 99 urni nadaljevalni tečaj, ki je pogoj za uspešno zaključeno pripravništvo operativnega gasilca.

 

Sicer pa se bo Nejc Škerjanc kot gasilec pripravnik že sedaj lahko udeleževal intervencij, zato mu želimo varno in uspešno nadaljevanje poti operativnega gasilca. Srečno!

 

Za izvedbo tečaja se PGD Materija zahvaljuje PGD Povir, Kraški gasilski zvezi in Zavodu za gasilno in reševalno službo Sežana.