USPOSABLJANJA 2013
13.12.2013: DAVID FABJANČIČ - ZAKLJUČIL TEČAJ ZA NEVARNE SNOVI

V soboto, 14. decembra 2013, je poveljnik PGD Materija David Fabjančič uspešno zaključil tečaj za reševalca ob nesrečah z nevarnimi snovi, ki je tri dni potekal na Igu pri Ljubljani. Davidu iskreno čestitamo.


06.12.2013: DESET NOVIH BOLNIČARJEV PGD MATERIJA

V soboto, 7. decembra 2013, je v Materiji potekal zaključni del 70 urnega tečaja v prvi pomoči, ki ga je izvedlo OZ RKS iz Sežane. Pisni in ustni del izpita je uspešno zaključilo prvih deset članov PGD Materija, in sicer: Tina Zec, Boštjan Renko, Blaž Renko, Matej Fabjančič, Matej Zobec, Dominik Dekleva, Alen Hrvatin, Sandi Benčič, Andrej Kljun in Alex Šiškovič. Še sedem članov bo izpit opravljalo januarja prihodnje leto. PGD Materija je tako pridobilo deset novih bolničarjev, ki jim za dosežen uspeh iskreno čestitamo.


06.12.2013: SANDI FABJANČIČ NA STROKOVNEM POSVETU NA HRVAŠKEM

V soboto, 7. 12. 2013, se je član komisije za mladino pri Kraški gasilski zvezi in predsednik komisije za mladino PGD Materija Sadi Fabjančič udeležil celodnevnega strokovnega posveta, ki je potekal na Reki v sosednji Hrvaški. Družbo so mu delali ostali člani komisije za mladino, tema posveta pa je bila predstavitev organiziranosti hrvaških gasilcev na področju dela z mladino. 


28.11.2013: USPOSABLJANJE OPERATIVE - PRVA POMOČ

V petek, 29. novembra 2013, je ekipa prve pomoči PGD Materija izvedla pet urno usposabljanje za člane operativne enote PGD Materija. Poudarek je bil na prvih nujnih ukrepih s področja prve pomoči ob prometni ali drugi nesreči, temeljih postopkih oživljanja z uporabo defibrilatorja, zaustavljanju hudih krvavitev, pravilnih položajih ponesrečenca glede na različne poškodbe ali bolezenska stanja, pravilnem snemanju motoristične čelade, uporabi zajemalnih nosil in imobilizacijskega steznika (KED), vratnih ter vakuumskih opornic ipd. 


08.11.2013: DAMJAN ŠIŠKOVIČ IN IGOR HRVATIN - ZAKLJUČILA OBNOVITVENI TEČAJ THRE

V soboto, 9. oktobra 2013, sta člana operativne enote PGD Materija Damjan Šiškovič in Igor Hrvatin uspešno zaključila obnovitveni tečaj tehničnega reševanja (THRE), ki je tri dni potekal na Igu pri Ljubljani. Damjanu in Igorju iskreno čestitamo.

 
 
 
 
 
 

25.10.2013: VAJA »ŠKERJANC - 2013«

Ob mesecu požarne varnosti je PGD Materija, 26. oktobra 2013, v podjetju Škerjanc d. o. o. v Povžanah izvedlo operativno vajo stavbnega požara. Še pred vajo pa so člani poveljstva za vse zaposlene v podjetju izvedli teoretično in praktično usposabljanje na temo prvih ukrepov ob začetnem požaru.

Po uspešnem zaključku aktivnosti je poveljnik David Fabjančič enoto postrojil in predal raport predsedniku društva Valterju Fabjančiču, na koncu pa je vse udeležence nagovoril tudi direktor podjetja Mitja Škerjanc in se jim zahvalil za izvedbo vaje ter usposabljanje zaposlenih.

V vaji so sodelovali tudi policisti Policijske postaje Kozina, ki se jim za pomoč iskreno zahvaljujemo.


17.10.2013: DEJAN BABUDER IN TOMAŽ KRAŠOVEC - ZAKLJUČILA OBNOVITVENI TEČAJ IDA

V petek, 18. oktobra 2013, sta člana operativne enote PGD Materija Dejan Babuder in Tomaž Krašovec uspešno zaključila obnovitveni tečaj nosilcev izolirnih dihalnih aparatov (IDA), ki je potekal na Igu pri Ljubljani. Dejanu in Tomažu iskreno čestitamo.


26.09.2013: USPOSABLJANJE EKIPE PRVE POMOČI VIPAVA

Ekipa prve pomoči PGD Materija se je odzvala zaprosilu RKS OZ Ajdovščina in 27. ter 28. septembra 2013 pomagala pri usposabljanju ekipe prve pomoči iz Vipave. Slednja se bo namreč letos udeležila državnega tekmovanja v prvi pomoči, ki bo 5. oktobra 2013 potekalo v Velenju. V dveh dneh intenzivnih priprav so članice in člani Vipavke ekipe pokazali veliko mero zagnanosti in resnosti, zato verjamemo, da bodo dosegli dobro uvrstitev. Srečno! 


06.09.2013: ZAKLJUČNA VAJA PRIPRAVNIKOV PGD MATERIJA

V soboto, 7. septembra 2013, je 10 pripravnikov in ena pripravnica PGD Materija uspešno zaključilo še zadnji del operativnega usposabljanja, in sicer zaključno vajo, ki je potekala v prostorih ZGRS Sežana. Vsem novim operativcem iskreno čestitamo.


30.08.2013: USPOSABLJANJE GASILSKIH PRIPRAVNIKOV

V soboto, 31. avgusta 2013, so pripravniki PGD Materija izvedli redno mesečno usposabljanje s področja vrvne tehnike in postavljanja tridelne lestve.


15.07.2013: USPOSABLJANJE OPERATIVE – PRVA POMOČ

V torek, 16. julija 2013, so operativci PGD Materija izvedli redno mesečno usposabljanje. Tokrat so osvežili znanje  prve pomoči in pravilne uporabe defibrilatorja.


03.06.2013: USPOSABLJANJE OPERATIVE – TEHNIČNO REŠEVANJE

V torek, 4. junuja 2013, so operativci PGD Materija izvedli redno mesečno usposabljanje, tokrat s področja tehničnega reševanja ob prometni nesreči.


31.05.2013: KLEMEN BENČIČ IN DOMINIK DEKLEVA - ZAKLJUČILIA TEČAJ THRE

V soboto, 1. junija 2013, sta člana operativne enote PGD Materija Klemen Benčič in Dominik Dekleva uspešno zaključila tridnevni tečaj tehničnega reševanja, ki je potekal na Igu pri Ljubljani. Klemnu in Dominiku iskreno čestitamo.


26.05.2013: SAŠKO MAVRIČ, IGOR ŠIŠKOVIČ IN KLEMEN BENČIČ - ZAKLJUČILI TEČAJ HEL

V ponedeljek, 27. maja 2013, so člani operativne enote PGD Materija Saško Mavrič, Igor Šiškovič in Klemen Benčič uspešno zaključili enodnevni tečaj za delo s helikopterjem - HEL, ki je potekal na letališču v Cerkljah ob Krki. Saškotu, Igorju in Klemnu iskreno čestitamo.


21.05.2013: BOŠTJAN RENKO - ZAKLJUČIL TEČAJ ZA GAŠENJE NOTRANJIH POŽAROV

V sredo, 22. maja 2013, je član operativne enote PGD Materija Boštjan Renko uspešno zaključili dvodnevni tečaj za gašenje notranjih požarov -modul A, ki je potekal na Igu pri Ljubljani. Boštjanu iskreno čestitamo.


01.05.2013: USPOSABLJANJE OPERATIVE – VRVNA TEHNIKA

Praznični četrtek, 2. maja 2013, so operativci PGD Materija izkoristili za redno mesečno usposabljanje, tokrat s področja vrvne tehnike. Pred nedavnim smo namreč v društvu nabavili nekaj nove opreme za vrvno reševanje, ki smo je preizkusili na omenjenem usposabljanju. Prav tako so operativci tega dne obnovili znanje o opremi in vozilih.


19.04.2013: VAJA KONTROLIRANEGA POŽIGA

V soboto, 20. 4. 2013, so se trije člani PGD Materija udeležili vaje kontroliranega požiga ob železniški progi Branik - Štanjel, ki jo je organiziral Zavod za gasilno in reševalno službo Sežana, v sodelovanju s Slovenskimi železnicami in Kraško gasilsko zvezo. Vaja je zelo dobro uspela, po ogledu pa je sledila krajša analiza in diskusija.


29.03.2013: POSVET MENTORJEV MALDINE V KORTAH

Predsednik komisije za mladino PGD Materija Sandi Fabjančič se je udeležil posveta mentorjev mladine obalno-kraške regije, ki je 30. 3. 2013 potekal v Kortah nad Izolo. Posveta se je udeležilo preko 40 mentorjev, ki so s tem pridobili dodatno znanje za uspešno delo z mladimi gasilci.


01.03.2013: USPEŠNO ZAKLJUČEN TEČAJ ZA REŠEVALCA OB NESREČAH Z NEVARNIMI SNOVMI

V soboto, 2. marca 2013, je član operativne enote PGD Materija Alen Hrvatin uspešno zaključili tridnevni tečaj za reševalca ob nesrečah z nevarnimi snovi, ki je potekal na Igu pri Ljubljani. Alenu iskreno čestitamo.


01.03.2013: NOVI OPERATIVCI PGD MATERIJA

Sobota, 2. marec 2013, je bil za PGD Materija pomemben dan. Tega dne so namreč članica in člani PGD Materija: Tina Zec, Daniel Ban, Sandi Benčič, Fabo Bilješkovič, Jernej Bubnič, Marko Fabjančič, Tilen Grk, Jaka Grk, Andrej Kljun, Nejc Poles, Blaž Renko in Alex Šiškovič uspešno zaključili 160 urni osnovni in nadaljevalni tečaj za gasilca. Gre za obvezno usposabljanje, ki ga morajo predhodno opraviti vsi, ki želijo vstopiti v operativno enoto. Poleg njih so tečaj opravljali in uspešno zaključili tudi trije člani PGD Podgrad (Jernej Fabjančič, Miran Stupar in Deni Božič), ki bodo naloge opravljali v njihovem društvu.

 

Celoten tečaj so kot predavatelji izpeljali gasilski častniki PGD Materija, in sicer: David Fabjančič, Sandi Fabjančič, Sebastjan Benčič, Dejan Mezgec, Tomaž Krašovec, Igor Šiškovič, Dejan Babuder in Valter Fabjančič. Slednji so svoje izkušnje in znanje nedvomno uspešno prenesli na mlajše vrstnike, kar je bilo razvidno tudi iz rezultatov pisnega in ustnega preverjanja znanja. V komisiji, ki je preverila znanje sta poleg članov domačega društva sodelovala tudi Peter Jerina, predsednik komisije za izobraževanje pri Kraški gasilski zvezi (KGZ) in poveljnik KGZ Boris Budal.

 

Za PGD Materija pomeni zaključen tečaj nov uspeh na področju operativnega delovanja društva, saj bo 12 novo pečenih operativcev lahko že v letošnjem letu (v vlogi gasilskih pripravnikov) sodelovalo na prvih intervencijah. Vsem novim operativcem iskreno čestitamo in jim želimo varno ter uspešno nadaljevanje gasilske poti.


01.02.2013: POSVET MENTORJEV MALDINE V ZREČAH

Mentor mladine Alen Hrvatin in predsednik komisije za mladino pri Kraški gasilski zvezi Dimitrij Dokič sta se udeležila posveta mentorjev mladine, ki je 1. in 2. februarja potekal v Zrečah. Posveta se je udeležilo preko 150 mentorjev iz celotne države, ki so v okviru seminarjev in delavnic pridobili dodatne izkušnje in znanje za uspešno delo z mladimi gasilci.


25.01.2013: USPOSABLJANJE BODOČIH OPERATIVCEV PGD MATERIJA

PGD Materija je v novembru 2012 pričelo z usposabljanjem 17-ih novih operativcev. Gre za izredno zahteven 160 urni tečaj, ki ga morajo predhodno opraviti kandidati, ki želijo postati člani operativne enote. Mladim gasilkam in gasilcem - članom PGD Materija so se pridružili tudi trije člani PGD Podgrad, ki bodo po zaključenem tečaju operativne naloge opravljali v svojem matičnem društvu. Posamezni seminarji potekajo vsak petek in soboto, trenutno pa so v teku praktične vaje. Po zaključenem tečaju (predvidoma marca letošnjega leta) morajo vsi tečajniki opraviti še preizkus znanja, ki zajema tako teoretično kot praktično preverjanje znanja. Sicer pa kot predavatelji na tečaju sodelujejo častniki PGD Materija, ki svoje zunanje in izkušnje izredno kakovostno prenašajo na mlad gasilski kader. Če bodo tečajniki uspešno opravili tudi preizkus znanja in obvezen zdravniški pregled bodo kot gasilci pripravniki že v aprilu lahko sodelovali na prvih intervencijah.