USPOSABLJANJA 2012
21.12.2012: USPEŠNO ZAKLJUČEN TEČAJ IDA

V soboto, 22. decembra 2012 so člani operativne enote PGD Materija: Luka Bradelj, Klemen Benčič, Matej Fabjančič in Rok Vatovec uspešno zaključili dvodnevni tečaj za nosilce izolirnih dihalnih aparatov, ki je potekal na Igu. Luki, Klemnu, Mateju in Roku iskreno čestitamo.


21.11.2012: VAJA EVAKUACIJE V VRTCU HRPELJE IN MATERIJA

Na povabilo vrtca Sežana so člani operativne enote PGD Materija v četrtek, 22. novembra 2012, sodelovali pri vaji evakuacije v Vrtcu Hrpelje in Materija. Ob izbruhu požara so vzgojiteljice malčke pravilno pospremile na varno, gasilci pa so nato izvedli še notranji napad in uspešno »pogasili« žarišče požara. PGD Materija tovrstno sodelovanje z vrtci pozdravlja in se že veseli naslednje vaje.


12.10.2012: VEČJA OPERATIVNA VAJA

V soboto, 13. 10. 2012, je PGD Materija v sodelovanju z ZGRS Sežana, civilno zaščito Občine Hrpelje - Kozina in podjetjem Interina d. o. o. organiziralo večjo gasilsko vajo "INTERINA 2012". Predpostavka vaje je bila, da je v prostorih podjetja Interina na Kozini, pri pretakanju utekočinjenega plina iz avtocisterne prišlo do požara na vozilu od koder se je le-ta razširil na bližnjo okolico. Obstajala je velika nevarnost, da bi zaradi visokih temperatur prišlo tudi do eksplozije rezervoarjev utekočinjenega plina. Ob požaru sta bili dve osebi telesno poškodovani. Vajo je vodil poveljnik občinske civilne zaščite Robert Kastelic, neposredno intervencijo pa poveljnik PGD Materija David Fabjančič. V vaji so sodelovala vsa društva Kraške gasilske zveze (PGD Materija, Divača, Lokev, Sežana, Senožeče, Štjak, Povir in Komen); poklicni gasilci ZGRS Sežana; dežurni zdravnik ZD Hrpelje in reševalci NMP Sežana; policisti Policijske postaje Kozina; zaposleni podjetja Interina ter štab Civilne zaščite Občine Hrpelje - Kozina. Ob koncu vaje je sledil postroj vseh 60-ih udeležencev, katere sta pozdravila župan Občine Hrpelje - Kozina Zvone Benčič Midre in vodja poslovne enote Interine Oliver Šabič.


12.10.2012: PRVE MENTORICE MLADINE PGD MATERIJA

V soboto, 13. oktobra 2012, so članice PGD Materija: Marinka Fabjančič, Tina Babuder in Sabrina Boštjančič uspešno zaključile štiridnevni tečaj za mentorja mladine, ki je potekal v Izobraževalnem centru na Igu pri Ljubljani. Slednje so tudi prve članice našega društva, ki so zaključile tovrstni tečaj, zato smo na njihov uspeh še posebej ponosni. Tako imamo trenutno v društvu osem članic in članov z opravljenim tečajem specialnosti »mentor mladine«. Marinki, Tini in Sabrini iskreno čestitamo.


28.09.2012: .INTERNA VAJA OPERATIVNE ENOTE PGD MATERIJA

V soboto, 29. septembra 2012 je potekala interna vaja operativne enote PGD Materija, v kateri je 11 operativcev utrjevalo znanje s področja tehničnega reševanja – dvigovanje težkih bremen.


21.09.2012: USPEŠNO ZAKLJUČEN OBNOVITVENI TEČAJ TEHNIČNEGA REŠEVANJA

V soboto, 22. septembra 2012, so člani operativne enote PGD Materija Gregor Babuder, Saško Mavrič in Tomaž Krašovec uspešno zaključili tridnevni obnovitveni tečaj tehničnega reševanja, ki je potekal na Igu pri Ljubljani. Vsem trem iskreno čestitamo.


31.08.2012: SODELOVANJE GASILCEV PGD MATERIJA NA MEDNARODNI VAJI

V soboto, 1. 9. 2012, so se štirje gasilci PGD Materija z enim vozilom udeležili mednarodne vaje gašenja požara v naravnem okolju na območju meje med Republiko Slovenijo in Italijo, v bližini naselja Botač. Vajo je organiziralo zamejsko gasilsko društvo iz Brega. V vaji je sodelovalo večje število gasilskih in reševalnih enot iz obeh strni meje, ogledal pa si jo je tudi minister za obrambo Republike Slovenije gospod Aleš Hojs.


31.07.2012: USPOSABLJANJE ČLANOV PGD MATERIJA V ZGRS SEŽANA – TEHNIČNO REŠEVANJE

V sredo,1. avgusta 2012, se je devet članov operativne enote PGD Materija v ZGRS Sežana udeležilo usposabljanja s področja tehničnega reševanja. Šlo je še za eno izmed rednih usposabljanj gasilcev PGD Materija pri poklicnih kolegih v Sežani, ki redno potekajo vse od leta 2007, ko je naše društvo pričelo s posredovanji ob prometnih nesrečah. Ob tej priložnosti se ZGRS Sežana iskreno zahvaljujemo za vso dosedanjo pomoč pri usposabljanjih naših operativcev.


22.06.2012: ZADNJE CELODNEVNO USPOSABLJANJE EKIPE PRVE POMOČI ZA NASTOP NA EVROPSKEM PRVENSTVU

V soboto, 23. junija 2012, je v okolici gasilskega doma v Materiji potekalo zadnje celodnevno usposabljanje ekipe PGD Materija, ki se bo 7. julija nastopala na evropskem prvenstvu v mestu Dundalk na Irskem. Člani ekipe so se preizkusili na 14. posameznih deloviščih, ki sta jih v ta namen pripravila srbska inštruktorja Nikola Jovanović in Miloš Djorović. Poleg omenjenih so na usposabljanju sodelovali tudi instruktorji Zlatko Kvžič, mag. Damjan Slabe in Vlasta Počkaj. Ob prihodu v Materijo je vse sodelujoče pozdravil tudi župan Občine Hrpelje - Kozina Zvone Benčič Midre.


03.06.2012: USPOSABLJANJE EKIPE PRVE POMOČI ZA NASTOP NA EVROPSKEM PRVENSTVU

Prvi teden v juniju se je ekipa PGD Materija, ki bo julija zastopala Slovenijo na evropskem prvenstvu v prvi pomoči na Irskem, udeležila usposabljanja v Vojašnici Novo mesto. Usposabljanje je vodil inštruktor Slovenske vojske Zlatko Kvrzič ob pomoči Erika Juhanta in srbskih inštruktorjev Nikole Jovanovića ter Miloša Djorovića. Člani ekipe so v šestih dneh intenzivnega treninga, ki je trajal vsak dan 12 ur, spoznali številne novosti, ki jih bodo 7. julija na Irskem s pridom uporabili. Tam se bodo namreč pomirili z najboljšimi ekipami 28-ih držav, zato je tovrsten intenziven način usposabljanja tako rekoč nujen. Priprave so potekale na strokovno zelo visokem nivoju, za kar se PGD Materija vsem inštruktorjem, posebej pa Zlatku Kvrziču, iskreno zahvaljuje. Prav tako se iskreno zahvaljujemo Vojaški zdravstveni enoti in Vojašnici Novo mesto za omogočeno nastanitev članov ekipe in gostoljubje.

Sicer pa se ekipa PGD Materija na evropsko prvenstvo intenzivno pripravlja že od začetka letošnjega leta. Poleg individualnih usposabljanj so vsi člani v jezikovni šoli Modrian v Sežani opravili 90 urni tečaj angleškega jezika, ki je bil posebej prirejen za nastop na tekmovanju, glavna mentorica ekipe Vlasta Počkaj pa je poskrbela za teoretična usposabljanja s področja nudenja prve pomoči. Te dni potekajo še zadnje priprave, ki jih bo ekipa sklenila s celodnevnim praktičnim usposabljanjem 23. junija v Materiji, kjer bodo sodelovali vsi dosedanji inštruktorji.

18.05.2012: SEMINAR VODIJ EKIP PRVE POMOČI

V soboto, 19. maja 2012, sta se člana ekipe prve pomoči PGD Materija Aljoša Sila in Valter Fabjančič udeležila seminarja za vodje ekip prve pomoči v R Sloveniji,ki je potekal na Igu. Seminar, ki ga je organiziral Rdeči križ Slovenije, je bil strokovno izredno dobro pripravljen, saj so na njem kot predavatelji, poleg slovenskih strokovnjakov, sodelovali tudi inštruktorji iz Srbije, ki so že petkrat osvojili naslov evropskih prvakov. Aljoša in Valter sta se tako domov vrnila znovimi izkušnjami, ki jih bosta s pridom uporabila že na letošnjem evropskem prvenstvu ekip prve pomoči na Irskem.


17.05.2012: USPEŠNO ZAKLJUČEN TEČAJ “HOT FIRE”

V petek, 18. maja 2012, so člani operativne enote PGD Materija Alen Hrvatin,Matej Zobec in Erik Benčič uspešno zaključili dvodnevni tečaj »hot fire«, ki je potekal na Igu. Vsem trem operativcem iskreno čestitamo.


04.05.2012: USPEŠNO ZAKLJUČEN TEČAJ TEHNIČNEGA REŠEVANJA

V soboto, 5. maja 2012, sta člana operativne enote PGD Materija Luka Bradelj in Rok Vatovec uspešno zaključila tridnevni tečaj tehničnega reševanja, ki je potekal na Igu. Novima tehničnima reševalcema iskreno čestitamo.


21.02.2012: VOZNIŠKI IZPIT C KATERGORIJE

V sredo, 22. februarja 2012 je član operativne enote PGD Materija Alen Hrvatin opravil vozniški izpit C kategorije. Alenu iskreno čestitamo in mu želimo srečno na cesti.


01.02.2012: TEČAJ IDA

Dne 2. 2. 2012 sta člana operativne enote PGD Materija Dominik Dekleva in Boštjan Renko uspešno zaključila dvodnevni tečaj za nosilce izolirnih dihalnih aparatov, ki je potekal na Igu.


27.01.2012: 1.USPEŠNO ZAKLJUČEN TEČAJ ZA VODJO SKUPINE

V soboto, 28.januarja 2012, so članice in člani PGD Materija: Marinka Fabjančič, Tina Babuder, Sabrina Boštjančič, Alen Hrvatin, Matej Zobec, Gregor Babuder in Erik Benčič, uspešno zaključili tečaj za vodjo skupine, ki je tri vikende potekal na Kraški gasilski zvezi v Sežani. Iskrene čestitke.