USPOSABLJANJA 2010
29.10.2010: VAJA MIZARSTVO POČKAJ 2010

V soboto, 30. oktobra 2010, ob 11.00 uri je PGD Materija izvedlo operativno vajo »VAJA MIZARSTVO POČKAJ 2010«. Predpostavka vaje je bila, da je v proizvodnih prostorih Mizarstva Počkaj v Rodiku, zaradi napake na električni instalaciji, prišlo do eksplozije komore lakirnice in ob tem delne porušitve konstrukcije. V porušeni kovinski konstrukciji je ostal ujet delavec, eksplozija pa je povzročila požar, ki se je še pred prihodom gasilcev razširil na kotlovnico in del proizvodnih prostorov, v katerih se je nahajala večja količina lesenih izdelkov. Ujetemu delavcu je priskočil na pomoč sodelavec, ki pa se je zaradi gostega dima onesvestil in obležal na izhodu iz proizvodnega prostora.
V vaji so poleg domačih gasilcev sodelovali tudi poklicni gasilci Zavoda za gasilno in reševalno službo Sežana, zdravstveno osebje Zdravstvenega doma Hrpelje in Sežana ter policisti Policijske postaje Kozina.
Ob koncu je sledil postroj vseh 34-ih udeležencev, zatem pa je poveljnik PGD Materija Igor Šiškovič predal »raport« poveljniku Civilne zaščite Občine Hrpelje – Kozina Robertu Kastelicu, ko je vajo tudi spremljal.
Po vaji je sledila predstavitev gašenja začetnega kuhinjskega požara in prikaz gasilskih ter policijskih vozil ter opreme.
Vajo si je ogledalo cca. 50 obiskovalcev, poseben pomen pa je dal tudi obisk župana Občine Hrpelje – Kozina Zvoneta Benčiča – Midreta, ki je pozdravil vse prisotne in se jim zahvalil za vložen trud, udeleženci pa so se razveselili tudi obiska gasilcev iz Novega mesta, skupaj z njihovim županom Alojzem Muhičem, ki prav tako pozdravil vse prisotne.
Poleg vaje pa sta že v jutranjih urah poveljnik PGD Materija Igor Šiškovič in podpoveljnik David Fabjančič seznanila uslužbence podjetja Mizarstvo Počkaj s prvimi nujnimi ukrepi ob eksploziji in požaru v proizvodnih prostorih ter z osnovami gašenja, predsednik društva Valter Fabjančič pa je podrobneje predstavil delovanje PGD Materija.

03.09.2010: OBNOVITVENI TEČAJ TEHNIČNEGA REŠEVANJA

V soboto, 4. 9. 2010 sta člana operativne enote PGD Materija Franko Godina in Valter Fabjančič uspešno zaključila tridnevni obnovitveni tečaj tehničnega reševanja, ki je potekal na Igu pri Ljubljani.


28.05.2010: TEČAJ ZA MENTORJA MLADINE

V soboto, 29. maja 2010 je član operativne enote PGD Materija Alen Hrvatin uspešno zaključil štiridnevni tečaj za mentorja mladine, ki je potekal na Igu pri Ljubljani.


21.05.2010: TEČAJ TEHNIČNEGA REŠEVANJA

V soboto 22. 5. 2010 so člani operativne enote PGD Materija Damir Zec, Ivan Babuder in Sebastjan Benčič uspešno zaključili tridnevni tečaj za tehnične reševalce, ki je potekal na Igu.


03.05.2010: TEČAJ ZA UPORABO ZRAKOPLOVA

V torek 4. 5. 2010 sta se člana operativne enote PGD Materija Franko Godina in Alen Hrvatin udeležila usposabljanja na letališču v Cerkljah ob Krki in uspešno opravila tečaj za uporabo zrakoplovov (helikopterja) ob požarih v naravi.

18.03.2010: OSNOVNI TEČAJ ZA GASILCA

Dne 19. 3. 2010 je bilo v prostorih PGD Materija zaključno preverjanje znanja slušateljev osnovnega tečaja za gasilca. Šlo je za 60-urni tečaj za izprašanega gasilca, ki je prvi pogoj za opravljanje operativnih nalog v gasilstvu. Tečaj so uspešno opravili naslednji člani: Anja Škerjanc, Dominik Dekleva, Matej Fabjančič, Matej Bilješkovič, Luka Bradelj, Klemen Benčič, Boštjan Renko in Rok Vatovec. Preverjanje znanja je potekalo pisno in ustno, v komisiji pa so sodelovali poveljnik in podpoveljnik Kraške gasilske zveze Boris Budal in Gorazd Gerželj ter poveljnik in predsednik PGD Materija Igor Šiškovič in Valter Fabjančič. Sicer pa so tečaj, kot predavatelji, v celoti izpeljali gasilski častniki PGD Materija: Igor Šiškovič, David Fabjančič, Sebastjan Benčič, Dejan Babuder, Dejan Mezgec, Tomaž Krašovec, Sandi Fabjančič in Valter Fabjančič.

17.01.2010: TEČAJ IDA

Dne 18. 1. 2010 sta operativca Alen Hrvatin in Erik Benčič uspešno zaključila dvodnevni tečaj za nosilce izolirnih dihalnih aparatov, ki je potekal na Igu.