INTERVENCIJE 2014
49. Torek, 30.12.2014, ob 19:23: POŽAR DIMNIKA - KOZINA

V kurilnici stanovanjske hiše na Kozini je zagorela električna napeljava peči centralnega ogrevanja in saje v dimniku.

Po pozivu ReCO Postojna so na intervencijo izvozili gasilci PGD Materija in ZGRS Sežana, ki so ki so pogasili požar, očistili dimnik, objekt pregledali s termovizijsko kamero ter prepovedali nadaljnje kurjenje.

Na intervenciji je sodelovalo osem gasilcev PGD Materija z dvema voziloma in dva ZGRS Sežana z enim vozilom.

 


48. Sreda, 24.12.2014, ob 13:48: NUDENJE PRVE POMOČI - BREZOVICA

V Brezovici pri Materiji je moški izgubil zavest. Obstajal je sum srčnega zastoja.

Po pozivu ReCO Postojna so na intervencijo izvozili gasilci PGD Materija, ki so do prihoda zdravstvenega osebja osebi nudili prvo pomoč (defibrilacija ni bila potrebna), zatem pa jo predali v oskrbo reševalcem NMP Sežana.

Na intervencijo je izvozilo devet gasilcev PGD Materija z dvema voziloma (od tega se jih je sedem vrnilo v gasilski dom še pred prihodom na kraj) in reševalci NMP Sežana.


47. Sobota, 13.12.2014, ob 04:12: PROMETNA NESREČA - MATERIJA

Na glavni cesti v Materiji je voznik osebnega avtomobila, ki je vozil proti Kozini trčil v obcestno drevo. Voznik in sopotnik sta bila v nesreči telesno poškodovana.

Po pozivu ReCO Postojna so na intervencijo izvozili gasilci PGD Materija in ZGRS Sežana, ki so protipožarno zavarovali kraj nesreče, na vozilu izklopili vire energije, do prihoda zdravstvenega osebja ponesrečencem nudili prvo pomoč, pomagali pri transportu v reševalno vozilo, osvetljevali kraj nesreče ter z vpojnim sredstvom posuli razlite tekočine. Poškodovana udeleženca nesreče so v nadaljnjo zdravstveno oskrbo prevzeli reševalci NMP Sežana.

Na intervenciji je sodelovalo osem gasilcev PGD Materija z dvema voziloma, štiri ZGRS Sežana z enim vozilom, reševalci NMP Sežana, dežurna ekipa ZD Hrpelje in policisti PP Kozina ter PPP Koper.


46. Četrtek, 13.11.2014, ob 18:00: POPLAVE - BAČ

Zaradi obsežnih poplav na območju Občine Ilirska - Bistrica je ReCO Postojna, poleg ostalih gasilcev Obalno-Kraške regije, aktiviral tudi gasilce PGD Materija. Slednji so vse do dopoldanskih ur naslednjega dne črpali vodo iz poplavljenih objektov v vasi Bač.

 

Na intervenciji so sodelovali trije gasilci PGD Materija z enim vozilom.

 


45. Sreda, 12.11.2014, ob 09:11: POPLAVE - ILIRSKA BISTRICA

Od zgodnjih jutranjih ur so na območju Občine Ilirska Bistrica poplavljali reka Reka in manjši vodotoki. Najbolj ogrožena so bila naselja Bač, Knežak, Dolenje pri Jelšanah, Topolc, Koseze in Ilirska Bistrica. Sprožilo se je tudi nekaj zemeljskih plazov.

Zaradi obsežne naravne nesreče je ReCO Postojna, poleg ostalih gasilcev Obalno-Kraške regije, aktiviral tudi gasilce PGD Materija. Gasilci in pripadniki Slovenske vojske so črpali vodo iz 15 poplavljenih objektov, 22 pa so jih zaščitili s protipoplavnimi vrečami.  

Pri reševanju je sodelovalo približno 100 gasilcev iz 25 gasilskih društev, ZGRS Sežana in 25 pripadnikov Slovenske vojske.


44. Sobota, 08.11.2014, ob 15:51: POGREŠANA OSEBA - RITOMEČE

ReCO Postojna je zaradi pogrešanja osebe na območju Ritomeč aktiviral gasilce PGD Materija. Ti so skupaj s policisti, reševalci in domačini izvedli iskalno akcijo.

Po približno dveh urah intenzivnega iskanja je bila obolela pogrešana oseba najdena v gozdu med Ritomečami in Gradiščem pri Materiji. Gasilci so osebi do prihoda zdravstvenega osebja nudili prvo pomoč, zatem pa pomagali pri oskrbi in prenosu do reševalnega vozila.

Na intervenciji je sodelovalo 10 gasilcev PGD Materija z dvema voziloma, reševalci NMP Sežana, dežurni zdravnik ZD Hrpelje, policisti PU Koper in domačini Ritomeč ter Gradišča pri Materiji.


43. Sreda, 05.11.2014, ob 12:00: PROMETNA NESREČA - MATERIJA

Na glavni cesti med odcepom za Rožice in Materijo je voznik kombiniranega vozila, ki je vozil proti Kozini trčil v obcestno drevo, od tam pa ga je odbilo v nasproti vozeče tovorno vozilo. Po trčenju je hudo poškodovan voznik kombiniranega vozila ostal ukleščen v zveriženi pločevini.

Po pozivu ReCO Postojna so na intervencijo izvozili gasilci PGD Materija in ZGRS Sežana, ki so protipožarno zavarovali kraj nesreče, na vozilih izklopili vire energije, do prihoda zdravstvenega osebja ponesrečenemu vozniku nudili prvo pomoč, ga s tehničnim posegom rešili iz zverižene pločevine ter pomagali pri prenosu v reševalno vozilo. Poškodovanega voznika so v nadaljnjo zdravstveno oskrbo prevzeli reševalci NMP Sežana.

Na intervenciji je sodelovalo sedem gasilcev PGD Materija z dvema voziloma, tri ZGRS Sežana z enim vozilom, reševalci NMP Sežana, dežurni zdravnik ZD Hrpelje in policisti PP Kozina ter PPP Koper. Zaradi nesreče je bila glavna cesta Kozina – Obrov približno dve uri zaprta za ves promet.

 
 

42. Sreda, 15.10.2014, ob 07:02: POŽAR ELEKTRIČNEGA VODNIKA - TUBLJE

V Tubljah pri Hrpeljah so na električnem drogu zagoreli električni vodniki.

Po pozivu ReCO Postojna so na intervencijo izvozili gasilci PGD Materija, ki zavarovali kraj do prihoda delavcev Elektra Primorske. Aktivirani so bili tudi gasilci ZGRS Sežana, vendar so bili v nadaljevanju preklicani.

Na intervenciji je sodelovalo pet gasilcev PGD Materija z dvema voziloma in delavci družbe Elektro Primorska d. d. 


41. Ponedeljek, 13.10.2014, ob 16:15: ODSTRANJEVANJE OS - OBROV

Na stanovanjski hiši v Obrovu so ose postavile roj in ogrožale stanovalce.

Po pozivu ReCO Postojna so na intervencijo izvozili gasilci PGD Materija, ki so roj varno odstranili.

Na intervenciji sta sodelovala dva gasilca PGD Materija z enim vozilom.


40. Ponedeljek, 06.10.2014, ob 16:30: ODSTRANJEVANJE SRŠENOV - HRPELJE

Na lovski preži v Hrpeljah so sršeni postavili roj in ogrožali lovce.

Po pozivu ReCO Postojna so na intervencijo izvozili tri gasilci PGD Materija, ki so roj varno odstranili.


39. Četrtek, 25.09.2014, ob 19:30: POŽAR V NARAVI - HOTIČNA

Občan je obvestil gasilce, da je pri vasi Hotična opazil požar v naravi.

Na intervencijo so izvozili gasilci PGD Materija, ki so ugotovili, da na travnati površini v bližini balinarskega igrišča v Hotični gori kup lesa. Požar so gasilci pogasili.

Na intervenciji so sodelovali štiri gasilci PGD Materija z enim vozilom.


38. Nedelja, 21.09.2014, ob 16:01: POŽAR V NARAVI - SKADANŠČINA

V gozdu pred vasjo Skadanščina je zagorel kup vejevja. 

Po pozivu ReCO Postojna so na intervencijo izvozili gasilci PGD Materija, ki so požar pravočasno pogasili.

Na intervenciji je sodelovalo osem gasilcev PGD Materija z dvema voziloma.


37. Sreda, 17.09.2014, ob 12:38: PROMETNA NESREČA - MARKOVŠČINA

Na glavni cesti v Markovščini je voznica osebnega avtomobila trčila v pešca, ki je prečkal cesto. Slednji je bil v nesreči telesno poškodovan.

Po pozivu ReCO Postojna so na intervencijo izvozili gasilci PGD Materija in ZGRS Sežana, ki so protipožarno zavarovali kraj nesreče, do prihoda zdravstvenega osebja ponesrečencu nudili prvo pomoč, na vozilu izklopili vire energije ter pomagali pri prenosu ponesrečenca v reševalno vozilo.

Na intervenciji je sodelovalo šest gasilcev PGD Materija z dvema voziloma, dva ZGRS Sežana z enim vozilom, reševalci NMP Sežana, zdravnica ZD Hrpelje in policisti PP Kozina.


36. Nedelja, 14.09.2014, ob 14:08: POŽAR V NARAVI - PREŠNICA

Občan je obvestil ReCO Postojna, da je na relaciji med Prešnico in Podgorjem opazil dim.

Po pozivu RCO Postojna so na intervencijo izvozili gasilci PGD Materija, ki so pregledali območje, vendar požara niso opazili.

Na intervenciji je sodelovalo 11 gasilcev PGD Materija z tremi vozili, aktivirani pa so bili tudi gasilci Gasilske brigade Koper ter PGD Osp, ki so pregledali relacijo iz smeri Podgorja.


35. Torek, 09.09.2014, ob 08:10: DELOVNA NESREČA - KOVČICE

V gozdu pod vasjo Kovčice se je pri žaganju dreves poškodoval moški in obležal na tleh.

Po pozivu ReCO Postojna so na intervencijo izvozili gasilci PGD Materija, ki so do prihoda zdravstvenega osebja poškodovanemu nudili prvo pomoč, zatem pa pomagali pri oskrbi ter prenosu v reševalno vozilo.

Na intervenciji je sodelovalo sedem gasilcev PGD Materija z dvema voziloma, reševalci NMP Sežana, dežurni zdravnik ZD Hrpelje in policisti PP Kozina.


34. Nedelja, 31.08.2014, ob 04:31: PROMETNA NESREČA - TUBLJE

Na glavi cesti med Tubljami in Hrpeljami sta trčila voznica ter voznik osebnih avtomobilov. Po trku se je en avtomobil prevrnil na streho, drugi pa zaletel v obcestno drevo. V nesreči sta bili voznica in sopotnica v drugem osebnem avtomobilu telesno poškodovani.

 

Po pozivu ReCO Postojna so na intervencijo izvozili gasilci PGD Materija in ZGRS Sežana, ki so protipožarno zavarovali kraj nesreče, pomagali pri nudenju prve pomoči, na vozilih izklopili vire energije, z vpojnimi sredstvi posuli razlite tekočine ter pomagali pri odstranitvi vozil.

 

Na intervenciji je sodelovalo 10 gasilcev PGD Materija z dvema voziloma, tri ZGRS Sežana z enim vozilom, reševalci NMP Sežana, dežurna zdravnica ZD Hrpelje in policisti PP Kozina.


33. Sreda, 27.08.2014, ob 16:47: PROMETNA NESREČA - KOZINA

V križišču glavne ceste pri hotelu Admiral na Kozini sta trčila voznica in voznik osebnih avtomobilov. Voznica je bila v nesreči hudo telesno poškodovana.

Po pozivu ReCO Postojna so na intervencijo izvozili gasilci PGD Materija in ZGRS Sežana, ki so protipožarno zavarovali kraj nesreče, pomagali pri nudenju prve pomoči, na vozilih izklopili vire energije ter z vpojnimi sredstvi posuli razlite tekočine.

Na intervenciji je sodelovalo 10 gasilcev PGD Materija z dvema voziloma, tri ZGRS Sežana z enim vozilom, reševalci NMP Sežana, dežurni zdravnik ZD Hrpelje in policisti PP Kozina ter PPP Koper.


32. Torek, 26.08.2014, ob 06:34: PROMETNA NESREČA - MATERIJA

Na glavni cesti pri Odcepu za vas Rožice je voznik osebnega avtomobila, ki je vozil iz smeri Obrova proti Kozini zapeljal iz vozišča na obcestno brežino, kjer se je vozilo večkrat prevrnilo. Voznik in dva sopotnika so bili telesno poškodovani.

 

Po pozivu ReCO Postojna so na intervencijo izvozili gasilci PGD Materija in ZGRS Sežana, ki so protipožarno zavarovali kraj nesreče, pomagali pri nudenju prve pomoči, na vozilu izklopili vire energije ter pomagali pri prenosu ponesrečencev v reševalno vozilo.

 

Na intervenciji so sodelovali štiri gasilci PGD Materija z dvema voziloma, tri ZGRS Sežana z enim vozilom, reševalci NMP Sežana, dežurna ekipa ZD Hrpelje in policisti PP Kozina ter PPP Koper. (foto: Danijel Cek, PN)


31. Sobota, 23.08.2014, ob 17:18: PROMETNA NESREČA – KOZINA

Na glavni cesti pri hotelu Admiral na Kozini sta trčila voznik osebnega avtomobila in voznica motornega kolesa. Slednja se je ob trčenju telesno poškodovala.

Po pozivu ReCO Postojna so na intervencijo izvozili gasilci PGD Materija in ZGRS Sežana, ki so protipožarno zavarovali kraj nesreče, pomagali pri nudenju prve pomoči, na vozilih izklopili vire energije ter pomagali pri prenosu ponesrečenke v reševalno vozilo.

Na intervenciji je sodelovalo sedem gasilcev PGD Materija z dvema voziloma, tri ZGRS Sežana z enim vozilom, reševalci NMP Sežana, dežurna zdravnica ZD Hrpelje in policisti PP Kozina.


30. Petek, 22.08.2014, ob 04:20: ODSTRANJEVANJE POSLEDIC NEURJA - MAHNIČI

Zaradi sanacije posledic neurja, ki je v vasi Mahniči (Občina Sežana) prejšnji dan poškodovalo več objektov, so bili gasilci Kraške gasilske zveze in ZGRS Sežana, ponovno napoteni na intervencijo.

 

Skupaj z domačini in ostalimi reševalnimi ter servisnimi službami so dokončno začasno sanirali strehe objektov in ostale posledice neurja.  

 

Na intervenciji so sodelovali štiri gasilci PGD Materija z enim vozilom.


29. Četrtek, 21.08.2014, ob 03:13: MOČNO NEURJE - MAHNIČI

V vasi Mahniči (Občina Sežana) je močno neurje poškodovalo skoraj vse objekte in podrlo več dreves ter drogov električno napeljave, tako da je bila električna napeljava prekinjena. Nastala je velika materialna škoda.

 

Zaradi izrednega dogodka so po pozivu ReCO Postojna na intervencijo izvozila vsa gasilska društva Kraške gasilske zveze (PGD Materija, Komen, Sežana, Štjak, Lokev, Divača, Senožeče in Povir) ter ZGRS Sežana. Gasilci so skupaj z domačini, pripadniki Slovenske vojske, Civilno zaščito Občine Sežana in ostalimi reševalnimi ter servisnimi službami začasno sanirali strehe objektov in ostale posledice neurja. Poškodovanih je bilo 10 stanovanjskih hiš, štiri objekti za shranjevanje kmetijskih strojev, en objekt za rejo živine in pet objektov za shranjevanje pridelka.

 

Na intervenciji, ki je potekala vse do večernih ur, je sodelovalo skupaj 72 gasilcev, od tega 12 gasilcev PGD Materija z dvema voziloma. (foto: Danijel Cek, PN)


28. Sobota, 16.08.2014, ob 09:43: PROMETNA NESREČA – MATERIJA

Na glavni cesti med Materijo in Markovščino je voznica osebnega avtomobila, ki je vozila proti Obrovu silovito trčila v drevo, zatem pa se je vozilo še prevrnilo. V nesreči sta bila voznica in sopotnik telesno poškodovana, slednji pa je ostal ujet v zveriženi pločevini.

 

Po pozivu ReCO Postojna so na intervencijo izvozili gasilci PGD Materija in ZGRS Sežana, ki so protipožarno zavarovali kraj nesreče, do prihoda zdravstvenega osebja ponesrečencema nudili prvo pomoč, sopotnika s tehničnim posegom rešili iz zverižene pločevine ter pomagali pri prenosu v reševalno vozilo, na vozilu izklopili vire energije, pomagali pri nalaganju vozila in očistili vozišče. Oba poškodovana so v nadaljnjo zdravstveno oskrbo prevzeli reševalci NMP Sežana.

 

Na intervenciji je sodelovalo sedem gasilcev PGD Materija z dvema voziloma, tri ZGRS Sežana z enim vozilom, reševalci NMP Sežana, dežurni zdravnik ZD Hrpelje in policisti PP Kozina ter PPP Koper.


27. Petek, 15.08.2014, ob 04:15: PROMETNA NESREČA - BREZOVICA

Na lokalni cesti pred vasjo Brezovica je voznik osebnega avtomobila trčil v zid mostu in se pri tem telesno poškodoval.

 

Po pozivu ReCO Postojna so na intervencijo izvozili gasilci PGD Materija in ZGRS Sežana, ki so protipožarno zavarovali kraj nesreče, do prihoda zdravstvenega osebja ponesrečenemu nudili prvo pomoč ter na vozilu izklopili vire energije. Ponesrečenca so v nadaljnjo zdravstveno oskrbo prevzeli reševalci NMP Sežana.

 

Na intervenciji je sodelovalo devet gasilcev PGD Materija z dvema voziloma, tri ZGRS Sežana z enim vozilom, reševalci NMP Sežana, dežurna zdravnica ZD Hrpelje in policisti PPP Koper.


26. Četrtek, 07.08.2014, ob 11:03: PROMETNA NESREČA – GRADIŠČE PRI MATERIJI

Na glavni cesti pred Gradiščem pri Materiji je v obcestno brežino trčil voznik motornega kolesa, ki je vozil iz smeri Kozine proti Obrovu in se pri tem telesno poškodoval.

 

Po pozivu ReCO Postojna so na intervencijo izvozili gasilci PGD Materija in ZGRS Sežana, ki so protipožarno zavarovali kraj nesreče, do prihoda zdravstvenega osebja ponesrečenemu nudili prvo pomoč, na motornem kolesu izklopili vire energije ter pomagali pri prenosu v reševalno vozilo. Ponesrečenca so v nadaljnjo zdravstveno oskrbo prevzeli reševalci NMP Sežana in dežurna ekipa ZD Hrpelje.

 

Na intervenciji je sodelovalo sedem gasilcev PGD Materija z dvema voziloma, tri ZGRS Sežana z enim vozilom, reševalci NMP Sežana, dežurna ekipa ZD Hrpelje in policisti PP Kozina.


25. Sobota, 02.08.2014, ob 11:43: POŽAR V NARAVI - PREŠNICA

Ob železniški progi med Prešnico in Črnotičami je zagorela suha trava in podrast.

 

Po pozivu ReCO Postojna so na intervencijo izvozili gasilci PGD Materija, ki so požar na površini 200 m² uspešno pogasili. Na intervenciji je sodelovalo sedem gasilcev PGD Materija z dvema voziloma.


24. Četrtek, 10.07.2014, ob 15:36: PROMETNA NESREČA - HRPELJE

Na glavni cesti med Hrpeljami in Tubljami sta trčila voznika osebnih avtomobilov, ki sta vozila iz smeri Kozine proti Obrovu. V nesreči sta bili dve osebi telesno poškodovani, iz poškodovanih vozil pa je iztekalo gorivo.

Po pozivu ReCO Postojna so na intervencijo izvozili gasilci PGD Materija in ZGRS Sežana, ki so protipožarno zavarovali kraj nesreče, do prihoda zdravstvenega osebja ponesrečencema nudili prvo pomoč, na vozilih izklopili vire energije, z vpojnimi sredstvi posuli cestišče ter pomagali pri nakladanju poškodovanih vozil. Oba poškodovana so v nadaljnjo zdravstveno oskrbo prevzeli reševalci NMP Sežana in dežurna ekipa ZD Hrpelje.

Na intervenciji je sodelovalo devet gasilcev PGD Materija z dvema voziloma, tri ZGRS Sežana z enim vozilom, reševalci NMP Sežana, dežurna ekipa ZD Hrpelje, policisti PP Kozina, vzdrževalci cest in vlečna služba.  


23. Ponedeljek, 23.06.2014, ob 13:39: POŽAR V NARAVI - PREŠNICA

Ob železniški progi med Črnotičami in Prešnico je na več mestih zagorela suha trava ter podrast.

Po pozivu ReCO Postojna je na intervencijo izvozilo 14 gasilcev PGD Materija in več gasilcev iz Gasilske brigade Koper ter obalnih društev. Po dveh urah so bili požari na skupni površini 2,5 ha pogašeni. Večja škoda ni nastala.


22. Sreda, 18.06.2014, ob 09:22: POŽAR V NARAVI – RODIK

Ob železniški progi v Rodiku je zagorela suha trava in podrast.

Po pozivu ReCO Postojna so na intervencijo izvozili štiri gasilci PGD Materija, vendar pa so manjši požar že pred njihovim prihodom pogasili prisebni domačini. Gasilci so pregledali požarišče.


21. Ponedeljek, 09.06.2014, ob 10:28: OBVESTILO O POŽARU V NARAVI - KOZINA

Občan je obvestil ReCO Postojna, da je ob železniški progi na Kozini opazil požar v naravi.

Po pozivu RCO Postojna je na intervencijo izvozilo sedem gasilcev PGD Materija in dva ZGRS Sežana, ki so ugotovili, da ni prišlo do požara, ampak so delavci Slovenskih železnic opravljali vzdrževalna dela ob železniški progi, kar je povzročilo močan dim. Intervencija ni bila potrebna.


20. Nedelja, 25.05.2014, ob 17:25: PROMETNA NESREČA – OBROV

Na glavni cesti v Obrovu sta trčila voznik motornega kolesa in osebnega avtomobila. V nesreči je bil voznik motornega kolesa telesno poškodovan.

Po pozivu ReCO Postojna je na intervencijo izvozilo devet gasilcev PGD Materija in tri ZGRS Sežana, ki so protipožarno zavarovali kraj nesreče, do prihoda zdravstvenega osebja ponesrečencu nudili prvo pomoč, pomagali pri prenosu v reševalno vozilo ter na vozilih izklopili vire energije. Poškodovanega voznika so v nadaljnjo zdravstveno oskrbo prevzeli reševalci NMP Sežana in zdravstveno osebje ZD Hrpelje.


19. Četrtek, 22.05.2014, ob 13:08: PROMETNA NESREČA – PETRINJE

Na glavni cesti v Petrinjah sta trčila voznik motornega kolesa in osebnega avtomobila. Po trčenju je voznika motornega kolesa odbilo v obcestno brežino, kjer hudo poškodovan obležal.

Po pozivu ReCO Postojna je na intervencijo izvozilo devet gasilcev PGD Materija in pet ZGRS Sežana, ki so protipožarno zavarovali kraj nesreče, dežurni ekipi ZD Hrpelje ter MNP Sežana pomagali pri oskrbi in iznosu ponesrečenca, na vozilih izklopili vire energije ter zavarovali kraj pristanka helikopterja. Ob spremstvu zdravstvenega osebja je helikopter slovenske policije poškodovanega voznika motornega kolesa odpeljal na zdravljenje v UKC Ljubljana. 

 


18. Torek, 13.05.2014, ob 17:15: ODSTRANJEVANJE SRŠENOV – PREŠNICA

Pred stanovanjsko hišo v Prešnici so sršeni postavili roj in ogrožali stanovalce.

Po pozivu RCO Postojna so na intervencijo izvozili štiri gasilci PGD Materija, ki so sršene varno odstranili.


17. Torek, 13.05.2014, ob 10:54: PROMETNA NESREČA – HOTIČNA

Na glavni cesti pri odcepu za Hotično je voznik osebnega avtomobila, ki je vozil iz smeri Kozine proti Obrovu, bočno trčil v obcestno drevo. Po trčenju je poškodovani voznik ostal ujet v vozilu.

Po pozivu ReCO Postojna je na intervencijo izvozilo šest gasilcev PGD Materija inštiri ZGRS Sežana, ki so protipožarno zavarovali kraj nesreče, do prihoda zdravstvenega osebja ponesrečenemu nudili prvo pomoč, ga tehničnim posegom rešili iz zverižene pločevine ter pomagali pri prenosu v reševalno vozilo. Poškodovanega voznika so v nadaljnjo zdravstveno oskrbo prevzeli reševalci NMP Sežana in zdravstveno osebje ZD Hrpelje.


16. Sobota, 10.05.2014, ob 15:41: PROMETNA NESREČA – PETRINJE

Na glavni cesti v Petrinjah sta trčila voznik motornega kolesa in osebnega avtomobila. Po trčenju je motorno kolo odbilo še v obcestni betonski steber, ki se je zaradi silovitega trčenja porušil. V nesreči sta bil voznik in sopotnica na motornem kolesu telesno poškodovana.

Po pozivu ReCO Postojna je na intervencijo izvozilo pet gasilcev PGD Materija in štiri ZGRS Sežana, ki so protipožarno zavarovali kraj nesreče, pomagali pri oskrbi ter transportu poškodovanih v reševalna vozila in na vozilih izklopili vire energije. Poškodovanega voznika in sopotnico so v nadaljnjo zdravstveno oskrbo prevzeli reševalci NMP Sežana in dežurni zdravnik ZD Hrpelje.


15. Sreda, 16.04.2014, ob 08:38: TEHNIČNA POMOČ - PETRINJE

V gozdu nad Petrinjami je se je pri žaganju dreves poškodoval moški in obležal na tleh.

Po pozivu ReCO Postojna je na intervencijo izvozilo pet gasilcev PGD Materija, ki so zdravstvenemu osebju pomagali pri oskrbi ponesrečenca, očistili pot do kraja nesreče in pomagali pri prenosu v reševalno vozilo. Poškodovanca so v nadaljnjo zdravstveno oskrbo prevzeli reševalci NMP Sežana in dežurna ekipa ZD Hrpelje.


14. Sobota, 12.04.2014, ob 23:04: PROMETNA NESREČA - MATERIJA

Na glavni cesti nad Materijo je voznik osebnega avtomobila, ki je vozil iz smeri Kozine proti Obrovu, trčil v obcestno drevo. V nesreči je bil voznik telesno poškodovan.

Po pozivu ReCO Postojna je na intervencijo izvozilo sedem gasilcev PGD Materija, ki so protipožarno zavarovali kraj nesreče, na vozilu izklopili vire energije, razsvetljevali kraj nesreče, pomagali pri nalaganju osebnega avtomobila na vozilo vlečne službe in očistili vozišče. Poškodovanega voznika so v nadaljnjo zdravstveno oskrbo prevzeli reševalci NMP Sežana in dežurna zdravnica ZD Hrpelje. Zaradi nesreče je bila glavna cesta približno eno ura zaprta za ves promet.


13. Sreda, 02.04.2014, ob 12:20: UNIČENJE EKSPLOZIVNEGA SREDSTVA - KOZINA

V gozdu nad Kozino je bila najdena stara ročna bomba. Ta je bila v zelo slabem stanju in neprimerna za varen prenos, zaradi česar so se pirotehniki odločili za razstrelitev na mestu najdbe. Ker je obstajala nevarnost vžiga okolice so za pomoč zaprosili gasilce.

Po pozivu ReCO Postojna sta na intervencijo izvozila dva gasilca PGD Materija, ki sta policistom in pirotehnikom pomagala zavarovati kraj ter izvedla požarno varovanje.


12. Sreda, 02.04.2014, ob 08:02: ISKANJE POGREŠANE OSEBE - KOZINA

Na območju Kozine (v smeri Slavnika) je bila pogrešana oseba.

Po pozivu ReCO Postojna je na intervencijo izvozilo pet gasilcev PGD Materija, ki so skupaj s policisti in vodniki reševalnih psov izvedli iskalno akcijo. Po treh urah iskanja je bila pogrešana oseba najdena nepoškodovana.


11. Petek, 21.03.2014, ob 13:35: POŽAR V NARAVI – JAVORJE

Pod vasjo Javorje je zagorela suha trava in grmičevje.

Po pozivu ReCO Postojna je na intervencijo izvozilo sedem gasilcev PGD Materija, ki so požar pogasili. Ogenj je zajel približno 300² m površine.


10. Četrtek, 27.02.2014, ob 05:40: NARAVNA NESREČA - PLANINA

Zaradi katastrofalnih poplav so se člani PGD Materija, skupaj z ostalimi gasilci Kraške gasilske zveze, napotili v Planino in pomagali pri črpanju vode, utrjevanju protipoplavnih vreč ter poglabljanju protipoplavnih kanalov.

Na intervenciji, ki je potekala do večera sta sodelovala dva gasilca PGD Materija.


9. Nedelja, 23.02.2014, ob 05:20: NARAVNA NESREČA - PLANINA

Zaradi katastrofalnih poplav so se člani PGD Materija, skupaj z ostalimi gasilci Kraške gasilske zveze, napotili v Planino in pomagali pri črpanju vode, iznašanju pohištva iz poplavljenih objektov ter nameščanju protipoplavnih vreč.

Na intervenciji, ki je potekala do večera je sodelovalo šest gasilcev PGD Materija.


8. Sobota, 15.02.2014, ob 10:31: POŽAR DIMNIKA – KOZINA

Na Rodiški cesti na Kozini je zagorelo v dimniku večstanovanjskega bloka.

Po pozivu ReCO Postojna je na intervencijo izvozilo 10 gasilcev PGD Materija in tri ZGRS Sežana, ki so ob prihodu na kraj ugotovili, da so zaradi uhajanja dima skozi poškodovano dimniško tuljavo štiri stanovanja močno zadimljena. Zaradi opisanega je bil požar takoj pogašen, stanovanja pa prezračena in pregledana s termovizijsko kamero. Ker je bilo eno stanovanje ob prihodu gasilcev zaklenjeno in se na klice ni nihče odzival, iz stanovanja pa je uhajal dim, so v stanovanje vstopil s tehničnim posegom ter tudi tega pregledali in prezračili. O dogodku je bil poleg policije obveščen tudi upravljavec stanovanjskega bloka. Do sanacije dimnika je bilo stanovalcem kurjenje prepovedano.


7. Torek, 11.02.2014, ob 07:00: NARAVNA NESREČA – PIVKA

Na podlagi poziva poveljnika Kraške gasilske zveze so se člani PGD Materija pridružili številnim gasilcem in drugim reševalnim službam ter pomagali pri odstranjevanju posledic žledu na območju Pivke.

Na intervenciji, ki je potekala cel dan so sodelovali trije gasilci PGD Materija, v dopoldanskem času pa se jim je pridružil tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

 

6. Ponedeljek, 10.02.2014, ob 07:00: NARAVNA NESREČA – PIVKA

Na podlagi poziva poveljnika Kraške gasilske zveze so se člani PGD Materija pridružili številnim gasilcem in drugim reševalnim službam ter pomagali pri odstranjevanju posledic žledu na območju Pivke.

Na intervenciji, ki je potekala cel dan so sodelovali trije gasilci PGD Materija.


5. Četrtek, 06.02.2014, ob 07:00: NARAVNA NESREČA – POSTOJNA

Na podlagi poziva poveljnika Kraške gasilske zveze so se člani PGD Materija pridružili številnim gasilcem in drugim reševalnim službam ter pomagali pri odstranjevanju posledic žledu na območju Postojne.

Na intervenciji, ki je potekala cel dan so sodelovali trije gasilci PGD Materija.


4. Sreda, 05.02.2014, ob 07:00: NARAVNA NESREČA – POSTOJNA

Na podlagi poziva poveljnika Kraške gasilske zveze so se člani PGD Materija pridružili številnim gasilcem in drugim reševalnim službam ter pomagali pri odstranjevanju posledic žledu na območju Postojne.

Na intervenciji, ki je potekala cel dan, so sodelovali trije gasilci PGD Materija.


3. Sreda, 29.01.2014, ob 20:48: POŽAR V NARAVI - PREŠNICA

Ob železniški progi med Prešnico in Črnotičami je zagorela suha trava in robidovje.

Po pozivu ReCO Postojna je na intervencijo izvozilo 10 gasilcev Materija, štiri PGD Divača in štiri ZGRS Sežana, ki so požar pogasili. Ogenj je zajel približno 0,3 ha površine.


2. Nedelja, 19.01.2014, ob 13:48: ODPIRANJE STANOVANJA - HRPELJE

V Hrpeljah je občanka pomotoma (z notranje strani) zaklenila vrata stanovanja in ostala na dvorišču.

 Po pozivu ReCO Postojna je na intervencijo izvozilo devet gasilcev PGD Materija, ki so s tehničnim posegom odprli vhodna vrata in občanki omogočili vstop v stanovanje.


1. Četrtek, 09.01.2014, ob 12:48: STAVBNI POŽAR – KOZINA

V stanovanjskem bloku na Istrski ulici na Kozini je zagorelo v spalnici pritličnega stanovanja. Ogenj je zajel pohištvo in posteljnino. Obstajala je nevarnost razširitve požara na celoten objekt.

Po pozivu ReCO Postojna je na intervencijo izvozilo 12 gasilcev PGD Materija in štiri ZGRS Sežana, ki so zaradi odsotnosti lastnika stanovanja v objekt vstopili skozi okno in požar pogasili, še preden se je razširil na ostale prostore. Zatem so stanovanje prezračili in iz spalnice odstranili uničeno pohištvo.