INTERVENCIJE 2010
38. Ponedeljek, 11.10.2010, ob 08:45: NUDENJE POMOČI NMP SEŽANA PRI TRANSPORTU ONEMOGLE OSEBE V KOVČICAH

V gozdu pod vasjo Kovčice je domačin onemogel. Zaradi nedostopnega terena je bil dostop z reševalnim vozilom onemogočen. Po pozivu RCO Postojna so na intervencijo izvozili gasilci PGD Materija, ki so zdravstvenemu osebju NMP Sežana nudili pomoč pri oskrbi in prenosu bolnika do reševalnega vozila.


37. Ponedeljek, 11.10.2010, ob 05:00: POPLAVE NA OBMOČJU LJUBLJANE

Na širšem območju Ljubljane so poplave prizadejale veliko škodo na stanovanjskih in drugih objektih. Člani PGD Materija so skupaj s člani drugih društev Kraške gasilske zveze in poklicnimi kolegi ZGRS Sežana, do večernih ur pomagali pri odstranjevanju posledic poplav (črpanje vode, čiščenje poplavljenih prostorov ipd.).


36. Torek, 05.10.2010, ob 12:45: PROMETNA NESREČA PRED OBROVOM

Na glavni cesti pred Obrovom se je pripetila prometna nesreča, v kateri je voznica osebnega avtomobila zapeljala iz vozišča in trčila v obcestno brežino, kjer je vozilo tudi obstalo. V nezgodi je bila voznica telesno poškodovana in je ostala ujeta v zveriženi pločevini. Na intervencijo je izvozilo šest gasilcev PGD Materija in pet ZGRS Sežana, ki so do prihoda zdravstvenega osebja nudili prvo nujno pomoč ponesrečenki, zatem pa jo s tehničnim posegom rešili iz vozila in pomagali zdravstvenemu osebju pri transportu v reševalno vozilo.

35. Nedelja, 19.09.2010, ob 09:00: POŠKODBA CESTE V SLIVJU

V Slivju je deroča voda odnesla del vaške ceste. Na intervencijo so izvozili gasilci PGD Materija, ki so cesto ustrezno zavarovali.


34. Nedelja, 19.09.2010, ob 06:40: POPLAVA V BREZOVICI

V Brezovici je zaradi narasle vode potok spremenil smer toka in poplavil stanovanjsko hišo z gospodarskim poslopjem, mrliško vežico ter cca. 100 metrov lokalne ceste. Zaradi hitro naraščajoče vode sta bili ogroženi tudi drugi dve sosednji stanovanjski hiši. Po pozivu RCO Postojna je na intervencijo izvozilo 12 gasilcev PGD Materija s štirimi vozili, v pomoč pa jim je priskočilo tudi 13 gasilcev PGD Senožeče z dvema voziloma. Na kraju so gasilci najprej izčrpali vodo iz poplavljenih objektov in zavarovali ostali dve stanovanjski hiši, nato pa s pomočjo gradbene mehanizacije delno podrli brežino in s tem preusmerili deročo vodo. S pomočjo vaščanov Brezovice so z vrečami peska preusmerili naraslo vodo iz ceste na travnate površine ter iz poplavljene stanovanjske hiše iznesli pohištvo in gospodinjske aparate. Intervencija je bila zaključena ob 12.30 uri. Istočasno so gasilcem v Brezovici na pomoč priskočili tudi gasilci PGD Povir, ki pa so bili zatem napoteni v Kovčice, kjer je narasla voda odnesla del lokalne ceste Kovčice – Orehek. Gasilci so cesto ustrezno zavarovali.

33. Sobota, 18.09.2010, ob 20:13: POPLAVA V HOTIČNI

V Hotični je zaradi naraslega hudournika poplavilo tri stanovanjske hiše, gospodarsko poslopje in cca. 100 m vaške poti. V eni izmed poplavljenih stanovanjskih hiš je bil v prvem nadstropju ujet stanovalec. Po pozivu RCO Postojna je na intervencijo izvozilo 16 gasilcev PGD Materija s štirimi vozili, ki so najprej izvedli evakuacijo osebe iz prvega nadstropja stanovanjske hiše, zatem pa pričeli s črpanjem vode. Zaradi spremenjenega toka hudournika so skupaj z vaščani Hotične izdelali tudi začasni nasip z vrečami peska in tako preprečili nadaljnje vdiranje vode. Intervencija je bila zaključena ob 03.00 uri.


32. Sobota, 18.09.2010, ob 06:42: DELNO POPLAVLJEN OBJEKT V SLOPAH

V Slopah je močno deževje naneslo blato v neposredno bližino objekta in ga delno poplavilo. Gasilci PGD Materija so po pozivu RCO Postojna izvozili na intervencijo, vendar posredovanje ni bilo potrebno, saj je posledice že saniral lastnik objekta.


31. Sobota, 18.09.2010, ob 04:55: POPLAVLJENA STANOVANJSKA HIŠA V RODIKU

V Rodiku je zaradi močnega dežja poplavilo stanovanjsko hišo, grozilo pa je tudi zasutje z veliko količino zemljine, ki se je že pomikala proti zadnjemu delu objekta. Po pozivu RCO Postojna je na intervencijo izvozilo 20 gasilcev PGD Materija s štirimi vozili, ki so najprej izčrpali vodo, zatem pa s pomočjo gradbene mehanizacije odstranili zemljino, ki je ogrožala objekt in zavarovali brežino. Intervencija je potekala vse do 20.00 ure.

30. Petek, 03.09.2010, ob 15:23: ODSTRANJEVANJE SRŠENOV V SLOPAH

V cerkvi v Slopah so sršeni postavili »roj«, zaradi česar je obstajala nevarnost, da bi napadli obiskovalce. Po pozivu RCO Postojna so na intervencijo izvozili štirje gasilci PGD Materija, ki so sršenji »roj« odstranili.


29. Četrtek, 02.09.2010, ob 12:34: POŽAR V NARAVI MED PREŠNICO IN KOZINO

Ob železniški progi med Prešnico in Kozino je zagorel mešan gozd in grmičevje. Po pozivu RCO Postojna je na intervencijo izvozilo 12 gasilcev PGD Materija in trije ZGRS Sežana, ki so požar ob 18.00 uri dokončno pogasili.


28. Četrtek, 26.08.2010, ob 06:01: PROMETNA NESREČA NA AVTOCESTI PRI POČIVALIŠČU RAVNE

Na avtocesti, v bližini počivališča Ravne se je pripetila prometna nesreča, v kateri je bila voznica osebnega avtomobila telesno poškodovana. Po pozivu RCO Postojna so na intervencijo izvozili gasilci PGD Materija in ZGRS Sežana, kateri pa so bili preklicani že pred prihodom na kraj, saj posredovanje gasilcev ni bilo potrebno.


27. Četrtek, 12.08.2010, ob 10:42: PROMETNA NESREČA NA CESTI OBROV - GOLAC

Na regionalni cesti Obrov - Golac je prišlo do prometne nesreče, v kateri je voznik s tovornjakom zapeljal v desno izven vozišča in se z vozilom prevrnil na desni bok. Voznik je bil pri tem telesno poškodovan. Ponesrečencu je bila nudena prva pomoč, na vozilu so bili izklopljeni viri energije in preprečeno iztekanje tekočin iz vozila. Na intervenciji so sodelovali tudi gasilci ZGRS Sežana.

26. Torek, 03.08.2010, ob 13:21: POŽAR V NARAVI PRI SKADANŠČINI

Ob glavni cesti pri odcepu za Skadanščino je zaradi udara strele zagorelo drevo in podrast. Po pozivu RCO Postojna je na intervencijo izvozilo pet gasilcev PGD Materija, vendar pa je ogenj zaradi močnega dežja ugasnil sam. Posredovanje ni bilo potrebno.


25. Četrtek, 15.07.2010, ob 14:01: STAVBNI POŽAR V HOTIČNI

V garaži stanovanjske hiše v Hotični je zagorel traktor. Ogenj se je zaradi izredno visokih temperatur hitro razširil še na druge kmetijske stroje, ki so bili v garaži in gospodarsko poslopje. Na intervencijo so izvozil gasilci PGD Materija in ZGRS Sežana, ki s hitro in učinkovito intervencijo uspeli preprečiti razširitev požara na senik in dve stanovanjski enoti, kateri se dotikata gospodarskega poslopja. S pravočasnim posredovanjem so preprečili tudi eksplozijo jeklenke kuhinjskega plina, katero so že zajeli plemeni. Po pogasitvi požara so gasilci pomagali domačinom pri sanaciji pogorišča in preko noči izvajali požarno varovanje objekta. Na intervenciji je sodelovalo skupno 22 gasilcev PGD Materija s tremi vozili in pet ZGRS Sežana, ravno tako s tremi vozili.


24. Četrtek, 15.07.2010, ob 10:40: POŽAR TOVORNEGA VOZILA NA KOZINI

Na bencinski črpalki na Kozini (ob avtocesti) je zagorelo tovorno vozilo. Požar sta opazila uslužbenca bencinske črpalke, sicer oba tudi prostovoljna gasilca, ki sta takoj pristopila k gašenju. Po pozivu RCO Postojna so na intervencijo izvozili štirje gasilci PGD Materija, ki so opravili le še temeljit pregled vozila in požarno varovanje. Zaradi pravočasnega in strokovnega posredovanja uslužbencev je ogenj zajel le prednji del vozila in tako večja škoda ni nastala.


23. Sreda, 14.07.2010, ob 18:41: POŽAR V NARAVI MED PREŠNICO IN PODGORJEM

Ob železniški progi med Prešnico in Podgorjem je na šestih mestih zagorela suha trava in grmičevje. Po pozivu RCO Postojna je na intervencijo izvozilo 11 gasilcev PGD Materija in štirje GB Koper, ki so požare ob 22.00 uri dokončno pogasili. Večja škoda ni nastala.


22. Sreda, 14.07.2010, ob 14:15: PROMETNA NESREČA V KRVAVEM POTOKU

Na glavni cesti v Krvavem potoku se je pripetila prometna nesreča, v kateri je bilo udeleženo osebno vozilo in motorno kolo. Voznik slednjega je bil telesno poškodovan. Na intervencijo je izvozilo sedem gasilcev PGD Materija in štirje ZGRS Sežana, ki so do prihoda zdravstvenega osebja nudili prvo nujno pomoč ponesrečencu in poskrbeli za požarno varovanje ter izklop virov energije.

21. Torek, 06.07.2010, ob 15:20: PROMETNA NESREČA PRI ODCEPU ZA SKADANŠČINO

Na glavni cesti pri odcepu za Skadanščino se je pripetila prometna nesreča, v kateri so trčila tri osebna vozila. Zaradi oplaženja vozil se je osebni avtomobil, ki je vozil iz smeri Obrova proti Kozini prevrnil na bok in obstal na cestni brežini. Voznik slednjega je bil telesno poškodovan. Na intervencijo so izvozili gasilci PGD Materija in ZGRS Sežana, ki so pred prihodom zdravstvenega osebja nudili prvo nujno pomoč ponesrečencu in poskrbeli za požarno varovanje ter izklop virov energije.

20. Četrtek, 17.06.2010, ob 08:52: POŽAR OS. AVTOMOBILA NA PARKIRIŠČU RAVNE

Na parkirišču Ravne na Kozini je zagorel osebni avtomobil, ki je prevažal počitniško prikolico. Po pozivu RCO Postojna so na intervencijo izvozili gasilci PGD Materija in ZGRS Sežana, ki so požar uspešno pogasili in preprečili razširitev na počitniško prikolico in posledično eksplozijo dveh jeklenk kuhinjskega plina, ki so bile nameščene na zunanjem delu priklopnika. V požaru je bil osebni avtomobil popolnoma uničen.

19. Nedelja, 06.06.2010, ob 08:57: POŠKODBA POHODNIKA NA SLAVNIKU

Pohodnik, ki je sestopal iz Slavnika si je poškodoval nogo in obstal na pobočju med Skadanščino in Slavnikom. Po obvestilu občana, ki je pohodnika našel in v dogovoru z osebjem Zdravstvenega doma Hrpelje so se gasilci PGD Materija, s terenskim vozilom takoj napotili k poškodovancu. Na kraju so mu nudili prvo nujno pomoč, zatem pa ga odpeljali v Zdravstveni dom Hrpelje, kjer ga je v nadaljnjo oskrbo sprejelo medicinsko osebje.


18. Nedelja, 06.06.2010, ob 00:17: PROMETNA NESREČA NA AC PRI PREDORU KASTELEC

Na avtocesti Koper – Ljubljana, v bližini predora Kastelec se je pripetila prometna nesreča, v kateri je bilo udeleženo osebno in kombinirano vozilo. Ob silovitem trku vozil se je kombinirano vozilo prevrnilo na bok in obstalo na vozišču. V nezgodi so bile tri osebe telesno poškodovane. Na intervencijo so izvozili gasilci PGD Materija, GB Koper in ZGRS Sežana, ki so poskrbeli za požarno varovanje in izklop virov energije. Zaradi nesreče je bila avtocesta v smeri Ljubljane cca. dve uri zaprta za ves promet.

17. Petek, 04.06.2010, ob 16:45: PROMETNA NESREČA PRI HRPELJAH

Na glavni cesti med Hrpeljami in Tubljami se je zgodila prometna nesreča, v kateri je voznik osebnega avtomobila, ki je vozil iz smeri Kozine proti Obrovu, na ravnem delu ceste zapeljal iz vozišča in trčil v drevo. V nezgodi se je voznik telesno poškodoval. Po pozivu RCO Postojna so na intervencijo izvozili štirje gasilci PGD Materija in štirje ZGRS Sežana, ki so izvedli požarno varovanje in izklopili vire energije.

16. Sobota, 29.05.2010, ob 18:55: POŽAR V NARAVI V PREŠNICI

Zaradi nenadzorovanega kurjenja je med Prešnico in Petrinjami zagorela suha trava. Na intervencijo je izvozilo 12 gasilcev PGD Materija in trije ZGRS Sežana, ki so požar pogasili in izvedli požarno varovanje.


15. Sobota, 29.05.2010, ob 15:05: PROMETNA NESREČA V KRVAVEM POTOKU

Na glavni cesti pred Krvavim potokom se je zgodila prometna nesreča. Voznica kombiniranega vozila, ki je vozila iz smeri Krvavega potoka proti Kozini je v ovinku zapeljala iz vozišča, zaradi česar se je vozilo prevrnilo in cca. 20 metrov drselo v globel. V nezgodi se je voznica telesno poškodovala.Po pozivu RCO Postojna je na intervencijo izvozilo sedem gasilcev PGD Materija in trije ZGRS Sežana, ki so izvedli požarno varovanje in izklopili vire energije ter pomagali pri izvleku vozila.

14. Sobota, 01.05.2010, ob 23:32: POŽAR TOVORNEGA VOZILA IN BIVALNEGA KONTEJNERJA NA KOZINI

Pri železniški postaji na Kozini je zagorel bivalni zabojnik, zatem pa se je požar razširil še na parkirano tovorno vozilo. Po pozivu RCO Postojna je na intervencijo izvozilo šest gasilcev PGD Materija in štirje ZGRS Sežana, ki so požar uspešno pogasili in tako preprečili razširitev na sosednji zabojnik. V požaru je bil bivalni zabojnik in vsebina popolnoma uničen, tovorno vozilo pa delno.

13. Petek, 23.04.2010, ob 16:28: POŽAR AVTOMOBILA NA VIADUKTU SMELAVC

Na viaduktu Smelavc, na avtocesti Kastelec – Kozina je zagorel osebni avtomobil. Po pozivu RCO Postojna je na intervencijo izvozilo sedem gasilcev PGD Materija z dvema voziloma, ki so skupaj s poklicnimi gasilci Gasilske brigade Koper in ZGRS Sežana, požar uspešno pogasili. Zaradi hitre intervencije je ogenj zajel le prednji del vozila.

12. Nedelja, 28.03.2010, ob 14:50: POŽAR V NAD POLJANAMI

Nad vasjo Poljane je zagorela podrast in grmičevje. Po pozivu RCO Postojna je na intervencijo izvozilo 11 gasilcev PGD Materija s tremi vozili, zaradi zahtevnosti intervencije pa sta še dva dežurala v gasilskem domu. Ker je bil požar večjega obsega in na izredno zahtevnem ter nedostopnem terenu, so na pomoč priskočili tudi gasilci iz PGD Podgrad. Požar je zajel cca. pet hektarjev površine, dokončno pa je bil pogašen ob 20.00 uri.


11. Sobota, 27.03.2010, ob 11:23: POŽAR V NARAVI V KLANCU PRI KOZINI

Nad vasjo Klanec pri Kozini je zagorela suha trava in podrast. Na intervencijo je izvozilo sedem gasilcev PGD Materija, ki so požar pogasili in izvedli požarno stražo.


10. Petek, 26.03.2010, ob 11:23: DIMNIŠKI POŽAR V HRPELJAH

Na stanovanjski hiši v Hrpeljah so zagorele saje v dimniku, zaradi česar je obstajala nevarnost razširitve požara na objekt. Po pozivu RCO Postojna je na intervencijo izvozilo šest gasilcev PGD Materija, ki so požar pogasili in izvedli požarno varovanje.

9. Sobota, 20.03.2010, ob 12:45: POŠKODBA POHODNICE NA SLAVNIKU

Pohodnica, ki je sestopala iz Slavnika si je poškodovala nogo in obstala pod vrhom Slavnika. Po pozivu RCO Postojna in v dogovoru z osebjem Zdravstvenega doma Hrpelje, so se gasilci PGD Materija, s terenskim vozilom takoj napotili k poškodovanki. Na kraju so ji nudili prvo nujno pomoč, zatem pa jo odpeljali v Zdravstveni dom Hrpelje, kjer jo je v nadaljnjo oskrbo sprejelo medicinsko osebje.


8. Sreda, 10.03.2010, ob 10:08: VETROLOM V OIC V HRPELJAH

Zaradi močne burje in nadaljnjega raznašanja odtrganih delov strešne kritine v Obrtno industrijski coni Hrpelje, je RCO Postojna ponovno aktiviral gasilce PGD Materija. Ti so na intervencijo izvozili s petimi gasilci, ki so odstranili dele strehe s cestišča in jih zavarovali pred nadaljnjim ogrožanjem.

7. Sreda, 10.03.2010, ob 02:30: VETROLOM V OIC V HRPELJAH

Močna burja je odkrila proizvodno halo v Obrtno industrijski coni v Hrpeljah in kritino raznašala po bližnji okolici. Del strehe je odneslo tudi na železniške tire, zaradi česar je prišlo do zastoja železniškega prometa. Po pozivu RCO Postojna je na intervencijo izvozilo pet gasilcev PGD Materija z dvema voziloma, ki so odstranili in zavarovali odpadlo strešno kritino in omogočili nemoten železniški promet. Intervencija je bila izredno zahtevna in nevarna, saj je strešno kritino odnašalo tudi 100 metrov daleč. Zaradi izrednih vremenskih razmer je bil na kraju prisoten tudi poveljnik občinske civilne zaščite.

6. Ponedeljek, 08.03.2010, ob 06:50: POŽAR ZABOJNIKA NA KOZINI

Na bencinski črpalki OMV na Kozini je zagorel zabojnik za odpadni papir. Po pozivu RCO Postojna so na intervencijo izvozili trije gasilci PGD Materija in en gasilec ZGRS Sežana, ki so zabojnik pogasili in preprečili nadaljnje širjenje požara.

5. Četrtek, 25.02.2010, ob 08:27: POŽAR V NARAVI V PREŠNICI

Občan je obvestil RCO Postojna, da je ob železniški progi Kozina – Prešnica opazil dim. Na intervencijo so izvozili štirje gasilci PGD Materija, ki so ob prihodu na kraj ugotovili, da zaposleni železnice čistijo in kurijo grmičevje ob progi, zato intervencija ni bila potrebna.

4. Sobota, 06.02.2010, ob 22:00: PROMETNA NESREČA V KRVAVEMU POTOKU

Na glavni cesti pred Krvavim potokom se je zgodila prometna nesreča. Voznik terenskega avtomobila, ki je vozil iz smeri Krvavega potoka proti Kozini je v levem ovinku zapeljal iz vozišča in bočno trčil v obcestno drevo. V nezgodi je bil voznik telesno poškodovan in ostal v vozilu. Po pozivu RCO Postojna je na intervencijo izvozilo šest gasilcev PGD Materija in trije ZGRS Sežana, ki so izvedli požarno varovanje in izklopili vire energije ter pomagali zdravstvenemu osebju pri transportu poškodovanca v reševalo vozilo.

3. Četrtek, 28.01.2010, ob 13:40: POŽAR V NARAVI V PREŠNICI

Vlak, ki je vozil iz smeri Ljubljane proti Kopru je ob železniški progi med Kozino in Prešnico povzročil šest travniških požarov, ki so se širili na podrast in bližnji gozd. Po pozivu RCO Postojna so na intervencijo izvozili gasilci PGD Materija in ZGRS Sežana, ki so takoj ob prihodu na požarišče zaprosili za pomoč ostala društva Kraške gasilske zveze, saj se je požar hitro širil. Zaradi izredno zahtevnega terena je bil požar dokončno pogašen šele ob 19.00 uri, zajel pa je več ha površine. Skupno je bilo na intervenciji prisotnih 40 gasilcev PGD Materija, ZGRS Sežana, PGD Povir, PGD Senožeče, PGD Lokev, PGD Divača in PGD Sežana, na kraju pa je bil navzoč tudi poveljnik civilne zaščite Občine Hrpelje – Kozina.


2. Četrtek, 21.01.2010, ob 11:50: POŽAR V NARAVI V PREŠNICI

Ob železniški progi pri vasi Prešnica se je vnel manjši travniški požar. Na intervencijo sta izvozila dva gasilca PGD Materija, vendar pa je požar, zaradi mokrega terena, še pred njunim prihodom, ugasnil.


1. Ponedeljek, 04.01.2010, ob 11:02: PROMETNA NESREČA V TUBLJAH

Na glavni cesti, v naselju Tublje se je zgodila prometna nesreča. Voznik osebnega avtomobila, ki je vozil iz smeri Obrova proti Kozini je zapeljal iz vozišča in bočno trčil v obcestno drevo. V nezgodi sta bila voznik in sopotnik telesno poškodovana in ob trku ostala ukleščena v vozilu. Po pozivu RCO Postojna je na intervencijo izvozilo pet gasilcev PGD Materija in trije ZGRS Sežana. Na kraju so gasilci izvedli požarno varovanje, pomagali zdravstvenemu osebju pri nudenju prve nujne pomoči, s tehničnim posegom rešili poškodovani osebi iz zverižene pločevine in pomagali pri transportu poškodovancev v reševalo vozilo.