DOGODKI 2016
21.12.2016: DEDEK MRAZ RAZVESELIL MLADE GASILCE

V četrtek, 22. decembra 2016, je PGD Materija za najmlajše organiziralo tradicionalno prednovoletno prireditev ob prihodu Dedka Mraza. Tokrat smo medse najprej povabili Družinsko gledališče Kolenc, ki se je predstavilo z gledališko igro »Škratek na delu«, temu pa je sledil veličasten prihod Dedka Mraza. Ta je otroke najprej nagovoril, zatem pa kar 50 prisotnim otrokom podelil težko pričakovana darilca. Navdušeni nad vsem dogajanjem, so otroci v en glas Dedku Mrazu zabičali, da jih mora prihodnje leto ponovno obiskati.

 

PGD Materija se ob tem iskreno zahvaljuje vsem donatorjem, ki so prispevali darila, staršem, mentorjem mladine in seveda Dedku Mrazu. Hvala vam!  


13.12.2016: PREVZEM AED IN PREDSTAVITEV TEMELJNIH POSTOPKOV OŽIVLJANJA

V sredo, 14. decembra 2016, je v Rodiku potekala krajša slovesnost ob predaji defibratorja, ki je nameščen na vaškem domu. Gre za prvi javno dostopen defibrilator v Občini Hrpelje - Kozina, ki obenem predstavlja pričetek projekta opremljanja občine z javno dostopnimi defibrilatorji in usposabljanja občanov.

 

Na povabilo občine, so po uradnem delu bolničarji PGD Materija, vaščanom Rodika predstavili osnove temeljnih postopkov oživljanja in praktično uporabo defibrilatorja.

 

Za povabilo in velik odziv slušateljev se PGD Materija iskreno zahvaljuje.  


01.12.2016: SREČANJE SLOVENSKIH ŽUPANIJ

V petek, 2. decembra 2016, je županja Občine Hrpelje - Kozina gostila forum slovenskih županj. Te so si poleg naše osnovne šole v Hrpeljah in fresk Toneta Kralja v cerkvi Sv. Martina v Slivju, ogledale tudi gasilski dom PGD Materija. Ob tej priložnosti smo obiskovalkam predstavili delovanje našega društva, prostore gasilskega doma, vozila in opremo.

Naši županji Saši Likavec Svetelšek in vsem ostalim gostjam se zahvaljujemo za obisk.


29.11.2016: ANALIZA MNOŽIČNE PROMETNE NESREČE NA AC

V sredo, 30. novembra 2016, sta Občina Hrpelje - Kozina (OHK) in Mestna Občina Koper organizirala posvet, kjer je bila predstavljena analiza ukrepanja reševalnih služb ob množični prometni nesreči na avtocesti Senožeče - Razdrto, ki se je zgodila 30. januarja 2016.

 

Posvet je potekal v dvorani OHK, kjer je najprej vodja gasilske intervencije Primož Mavrič iz Zavoda za gasilno in reševalno službo Sežana predstavil gasilski del reševanja, temu pa je sledila predstavitev zdravstvenega dela, ki jo je predstavil vodja reševalne službe Zdravstvenega doma Sežana Andrej Humar. Predstavitev je zaključil poveljnik Civilne zaščite OHK Robert Kastelic, ki je predstavil še vidik logistične oskrbe ob množičnih nesrečah. 

 

Predstavitvam je sledila razprava, v katero so se vključili slušatelji iz vrst gasilstva, zdravstva, civilne zaščite in policije. Razprave so se dotaknile tudi nekaterih zaznanih težav in možnih rešitev, kar je posvetu dalo dodatno težo. Sicer pa so si bili vsi prisotni enotni, da je intervencija ob množični prometni nesreči, kljub izredni zahtevnosti potekala na visokem strokovnem nivoju, za kar gre zahvala in priznanje vsem, ki na intervenciji sodelovali. 

 

 

Iz PGD Materija se je posveta udeležilo osem članov operativne enote.

 


27.11.2016: MLADI GASILCI V KINU

V torek, 28. novembra 2016, se je 33 mladih gasilcev s štirimi mentorji PGD Materija odpravilo v Planet Tuš v Koper. Tu so si najmlajši ogledali animirano pustolovski film »Vaiana - Iskanje bajeslovnega otoka«, starejši pa znanstveno fantastični film »Prihod«. V dvoranah so zasedli vsak svoje mesto in s kokicami uživali ob gledanju. Takih srečanj je mladina zelo vesela, zato jih bomo verjetno ponovili vsako leto.

 

Marinka Fabjančič, mentorica


27.10.2016: PREVZEM VOZILA ZA REŠEVANJE IZ VIŠIN ZGRS SEŽANA

V petek, 28. oktobra 2016, so se predstavniki PGD Materija na Zavodu za gasilno in reševalno službo Sežana udeležili slovesnosti ob prevzemu nove dvižne platforme namenjene reševanju iz višin. Gre za zelo pomembno pridobitev poklicnih kolegov iz Sežane, ki operativno pokrivajo tudi območje naše občine. 

 

Vrednost nabavljenega vozila znaša približno 750.000 EUR, od česar je bilo približno eno tretjino sredstev pridobljenih na razpisu Ministrstva za obrambo, ostali dve tretjini pa so prispevale občine ustanoviteljice zavoda, in sicer Sežana, Hrpelje – Kozina, Komen in Divača.

 

Kolegom ZGRS Sežana želimo srečno vožnjo!


27.10.2016: SLOVESNOST OB 60. OBLETNICI KRAŠKE GASILSKE ZVEZE

V petek, 28. oktobra 2016, so se predstavniki PGD Materija udeležili slavnostne seje ob 60. obletnici Kraške gasilske zveze. Ta je potekala v kulturnem domu v Sežani, slavnostni govornik pa je bil poveljnik Gasilske zveze Slovenije Franci Petek. Poleg njega so prisotne nagovorili tudi predsednik KGZ Dimitri Dokić, sežanski župan Davorin Trčon in direktor URSZR Darko But.  

 

V počastitev jubileja je KGZ izdala tudi prvi zbornik v zgodovini delovanja zveze, v pripravo katerega so bili vključeni predstavniki vseh osmih društev KGZ (Komen, Štjak, Lokev, Sežana, Divača Senožeče, Povir in Materija), pri čemer je naše društvo je zastopala članica Marinka Fabjančič. Kulturni program je vključeval tudi 15 minutni skeč, ki ga je režiral znan slovenski igralec Gojmir Lešnjak, v njem pa je aktivno sodeloval tudi naš član Sandi Fabjančič.

 

Uradnemu delu je sledilo prijetno druženje vseh gasilcev in ostalih gostov. 

 


21.10.2016: STROKOVNA EKSKURZIJA OPERATIVNE ENOTE

V soboto, 22. oktobra 2016, so se člani operativne enote PGD Materija odpravili na strokovno ekskurzijo. Najprej so se napotili v Velenje in si ogledali grad, od tam pa pot nadaljevali v Radlje ob Dravi, kjer so jih sprejeli tamkajšnji gasilci ter jim predstavili društvo in popolnoma nov gasilski dom. Naslednja točka je bil Maribor, kjer so si ogledali najstarejšo trto na svetu in muzej, sledila pa je pot proti Žalcu, kjer so se zaustavili še ob znameniti fontani piva. Ekskurzijo so zaključili z večerjo v gostišču Bohorc v Šentjurju.

 

V času ekskurzije so v gasilskem domu v Materiji tudi letos dežurali tri člani operativne enote PGD Senožeče, za kar se prijateljem iz Senožeč iskreno zahvaljujemo.


23.09.2016: PGD MATERIJA SODELOVALO NA KRAŠKEM DEKATLONU

Ekipa PGD Materija, ki so jo sestavljali Dominik Dekleva, Nejc Škerjanc, Tadej Babuder in Andrej Kljun je sodelovala na tekmovanju Kraški Dekatlon, ki je 24. septembra 2016, potekalo na območju Beke. Gre za atraktivno ekipno tekmovanje oz. tek čez različne ovire, za katero morajo biti tekmovalci zelo dobro fizično pripravljeni. Naši gasilci so od 51 uvrščenih ekip zasedli odlično deveto mesto, za kar jim iskreno čestitamo.

Sicer pa je PGD Materija aktivno sodelovalo tudi pri neposredni izvedbi prireditve saj je s štirimi gasilci bolničarji sodelujočim zagotavljalo prvo pomoč. Organizator prireditve je bilo Društvo za promocijo športa na Krasu - Astraea Tours, ki je slednjo odlično izpeljalo.


23.09.2016: SLOVESNOST OB 90. OBLETNICI PGD PODGRAD

Na povabilo sosednjega gasilskega društva iz Podgrada, so se trije člani PGD Materija, v soboto, 24. septembra 2016, udeležili slavnostne seje in parade ob 90. obletnici tamkajšnjega prostovoljnega gasilskega društva. Ob osrednji slovesnosti je PGD Podgrad prevzelo v uporabo tudi novo gasilsko vozilo GCGP-2.

Gasilcem iz Podgrada se iskreno zahvaljujemo za povabilo in jim želimo uspešno delo še naprej.


22.09.2016: USPOSABLJANJE EKIPE PRVE POMOČI RKS OZ AJDOVŠČINA

Štiri člani ekipe prve pomoči PGD Materija so se odzvali zaprosilu RKS OZ Ajdovščina in 23. septembra 2016 izvedli enodnevno usposabljanje ekipe prve pomoči iz Ajdovščine. Slednja je bila namreč letos prva na regijskem tekmovanju in se s tem uvrstila na državno preverjanje prve pomoči.

Na državnem tekmovanju, ki je 1. 10. 2016 potekalo v Slovenj Gradcu, se je ekipa RKS OZ Ajdovščina odlično odrezala in osvojila zasluženo drugo mesto. Iskrene čestitke!


17.09.2016: GLEDALIŠKA PREDSTAVA »ZABAVA S TRADICIJO«

V nedeljo, 18. septembra 2016, je naše društvo ponovno obiskala dramska skupina Razvojnega združenja Repentabor in Kulturnega društva Kraški dom. V večnamenski dvorani gasilskega doma so nam tokrat predstavili komedijo z naslovom »Zabava s tradicijo« in ponovno dokazali, da so odlični igralci. Približno 100 obiskovalcem so postregli s pol drugo uro smeha in zabave, zato upamo, da se naslednjo leto ponovno srečamo.


16.09.2016: SLOVESNOST OB 130. OBLETNICI PGD ORMOŽ

Na povabilo prijateljskega gasilskega društva iz Ormoža, se je pet članov PGD Materija, v soboto, 17. 9. 2016, udeležilo slavnostne seje in parade ob 130. obletnici tamkajšnjega prostovoljnega gasilskega društva.

Prijateljem iz Ormoža se iskreno zahvaljujemo za povabilo in jim želimo uspešno delo še naprej.


09.09.2016: OBISK PGD MORAVSKE TOPLICE

V soboto, 10. septembra 2016, so naše društvo obiskale članice in člani PGD Moravske Toplice. Slednjim smo predstavili delovanje PGD Materija, gasilski dom in vozila ter si v prijetnem druženju izmenjali izkušnje s področja gasilstva. Prijateljem iz Moravskih Toplic se za obisk iskreno zahvaljujemo.

 


02.09.2016: OTROŠKI GASILSKI POLIGON

V nizu dogodkov ob občinskem prazniku Občine Hrpelje - Kozina so se člani PGD Materija, v soboto 3. septembra 2016, udeležili tudi športnega dopoldneva pred osnovno šolo v Hrpeljah. Poleg različnih športnih poligonov in ostalega pestrega dogajanja za otroke, so naši člani postavili gasilski poligon, na katerem so se v pravi gasilski opremi pomerili številni otroci. Nad celotnim dogajanjem pred osnovno šolo so bili otroci navdušeni, za kar gre zahvala zlasti Občini Hrpelje - Kozina, ki je prireditev organizirala. 

 


01.09.2016: MATEJ FABJANČIČ - NAJ PROSTOVOLJEC OBČINE HRPELJE - KOZINA V LETU 2016

V petek, 2. septembra 2016, je v Hrpeljah potekala slavnostna seja Občinskega sveta Občine Hrpelje - Kozina, na kateri je občinsko zahvalo za naj prostovoljca v letu 2016, prejel tudi operativni član PGD Materija Matej Fabjančič. Slednjo mu je v imenu občine podelila županja Saša Likavec Svetelšek, in sicer za uspešno oživljanje osebe lani junija v Hrpeljah. Sicer pa je Matej Fabjančič za to dejanje oziroma za požrtvovalnost in hitro ter strokovno ukrepanje, s čimer je preprečil trajne posledice za zdravje ali pa osebi celo rešil življenje, na letošnjem občnem zboru društva prejel tudi odlikovanje Gasilske zveze Slovenije. Mateju ob tej priložnosti še enkrat iskreno čestitamo! 

 


31.08.2016: PGD MATERIJA SODELOVALO PRI VAROVANJU OTROK NA POTI V ŠOLO

Na pobudo Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Občine Hrpelje - Kozina, ker sodeluje tudi naš član Dejan Mezgec, se je naše društvo tudi letos vključilo v akcijo varovanja otrok na poti v šolo. Kot je že v navadi smo to nalogo zaupali našim veteranom, ki so 1. in 2. septembra skrbeli za varnost osnovnošolcev. Veteranom se ob tem iskreno zahvaljujemo.


30.08.2016: SREČANJE PROSTOVOLJCEV

V nizu prireditev ob občinskem prazniku Občine Hrpelje - Kozina so se člani PGD Materija, 31. avgusta 2016, udeležili srečanja prostovoljcev. Prireditev je popestril koncert znanega slovenskega kantavtorja Adija Smolarja, ki je svoj nastop izpeljal z odliko. Občini Hrpelje - Kozina in županji Saši Likavec Svetelšek se za povabilo iskreno zahvaljujemo.

 


26.08.2016: STROKOVNA EKSKURZIJA VETERANOV PGD MATERIJA

V soboto, 27. avgusta 2016, se je ekipa veteranov PGD Materija s svojimi spremljevalkami odpravila na strokovno ekskurzijo. Krenili so proti Sevnici, kjer so si bežno ogledali hidroelektrarni Boštanj in Blanca, nato pa pot nadaljevali do kraja Brestanica in si ogledali Rajhenburški grad. Od tam so se napotili v vas Veliki Kamen oziroma k gasilcem PGD Veliki Kamen, ki so jih prijazno sprejeli in jim predstavili posebnosti društva ter samega kraja. Pot so nato nadaljevali proti vasi Podsreda in si ogledali t. i. sramotilni steber ter Levstikov mlin, od tem pa na Bizeljsko, kjer so se oglasili v vinski kleti pri Pinteriču in poskusili tamkajšnje dobrote. Sledila je večerja na Vrhniki, kjer jih je pozdravil tudi predsednik PGD Materija Valter Fabjančič, zvečer pa so se vidno utrujeni, vendar veseli, da so skupaj preživeli čudovit dan, vrnili domov.


04.08.2016: KONCERT V TINJELOVI PEČINI

Tudi letos je PGD Materija sodelovalo pri organizaciji koncerta v Tinjelovi pečini na Baču pri Materiji. Ta se je odvijal v petek, 5. avgusta. Glavni organizator je bila Občina Hrpelje - Kozina, ki je k sodelovanju pritegnila pevsko skupino Klapa Škvadra iz Košane, program pa je povezovala je Alenka Lukač Segulin. Kot vsako leto se je tudi letošnjega koncerta udeležilo veliko obiskovalcev, ki so uživali v nastopu in edinstvenem ambientu.    


22.07.2016: SREČANJE VETERANOV KRAŠKE GASILSKE ZVEZE

V soboto, 23. julija 2016, so se veterani PGD Materija udeležili letnega srečanja veteranov Kraške gasilske zveze, ki je letos potekalo v Senožečah. Kot vsako leto se je 62 veteranov udeležilo različnih družabnih iger in sončen sobotni popoldne izkoristilo za prijetno druženje ter obujanje spominov. Sicer pa je naše veterane s svojim obiskom počastila tudi županja Občine Divača Alenka Štucl Dovgan in jim namenila nekaj prijaznih besed. V imenu Kraške gasilske zveze sta veterane nagovorila poveljnik Peter Jerina in predsednik komisije za veterane Zlatko Segulin. Za organizacijo srečanja je bilo letos zadolženo PGD Senožeče, ki je nalogo izpeljalo z odliko.  

 

 

 

 ​

29.06.2016: ŠESTI MLADINSKI TABOR PGD MATERIJA - 2016

PGD Materija je že šestič zapored organiziralo tradicionalni mladinski tabor, ki se ga je letos udeležilo 35 osnovnošolskih  otrok in 12 mentorjev. Ti so se 30. 6. 2016 odpeljali na Debeli rtič, kjer so preživeli štiri čudovite poletne dni.

 

Kot vsako leto smo se v četrtek zjutraj zbrali pred gasilskim domom in nestrpno pričakovali odhod v mladinsko letovišče RKS na Debelem rtiču. Z nasmehom na obrazu smo se poslovili od staršev in se veselili dogodivščin, ki so nas čakale. Program tabora je bil podoben prejšnjim letom. Vsako jutro smo začeli z jutranjo telovadbo, takoj po zajtrku pa z dvigom zastave. Takrat smo zaslišali zvok Tadejevega bobna in Simonove trobente. Vreme nam je bilo letos zelo naklonjeno. Vse štiri dni nas je spremljalo sonce, zato smo se kopali v zunanjem bazenu. Poleg rednih aktivnosti smo v petek zjutraj imeli orientacijski pohod, v soboto popoldne pa izlet z barčico v Izolo. Sprehodili smo se po Izoli in si ogledali zanimivosti mesta. Ker je tega dne praznovala svoj osmi rojstni dan pionirka Lana Fabjančič, smo se posladkali tudi s torto in ji zapeli pesmico. In žal je prekmalu prišla tudi nedelja, ko smo po kopanju spakirali kovčke ter se pripravili za odhod. Še zadnjič letos smo spustili taborno zastavo in prišel je čas za odhod v Materijo, kjer so nas pred gasilskim domom pričakali starši s slastnimi palačinkami. Zadnjič so bili letos na taboru Lana Grk, Tadej Babuder, Tadej Kljun in Kristjan Ličan, zato smo jim za spomin podelili simbolične medalje.

 

Sicer pa smo v času tabora imeli tudi več obiskov. V petek zjutraj sta nas obiskali županija in podžupanija Občine Hrpelje - Kozina, Saša Likavec Svetelšek ter Irena Stropnik, v popoldanskem času pa predsednik Kraške gasilske zveze Dimitri Dokić in predsednica komisije za mladino Sanja Višnjevec. Brez obiskov pa nismo bili tudi v soboto in nedeljo, saj sta nas s svojim obiskom presenetila poveljnik PGD Materija David Fabjančič ter poveljnik občinske civilne zaščite Robert Kastelec.

 

Zahvaljujoč čudovitim otrokom je bil tako uspešno izpeljan še en pomemben projekt našega društva, ki je z leti postal tradicija in predstavlja pomemben kamenček v mozaiku uspešnega delovanja PGD Materija. Zato se ob tem v prvi vrsti zahvaljujemo vsem staršem, ki nam vsa leta zaupate svoje otroke. Hvala vam!

 

Mentorji Šestega mladinskega tabora PGD Materija - 2016: Marinka, Sabrina, Tina, Sandi, Zlatko, Saško, Dejan, Sebastjan, Andrej, Sandi, Matej in Valter.


22.06.2016: OBISK UČENCEV 5. RAZREDA OSNOVNE ŠOLE

V četrtek, 23. junija 2016, so PGD Materija obiskali učenci petega razreda Osnovne šole Dragomirja Benčiča Brkina iz Hrpelj. Slednjim so člani operativne enote predstavili naše društvo, prostore, vozila in opremo.


12.05.2016: VALTER FABJANČIČ - NAMESTNIK PREDSEDNIKA KGZ

Upravni odbor Kraške gasilske zveze (KGZ) je na svoji prvi seji, za namestnika predsednika KGZ izvolil aktualnega predsednika PGD Materija Valterja Fabjančiča. Prav tako je upravni odbor na seji imenoval vse komisije KGZ, v katerih ima PGD Materija tudi svoje predstavnike. Komisijo za veterane KGZ pa bo vodil naš član Zlatko Segulin.


06.05.2016: SODELOVANJE NA PRIREDITVI »UVOD V MOTORISTIČNO SEZONO«

V soboto, 7. maja 2016, so člani operativne enote PGD Materija sodelovali na prireditvi »Uvod v motoristično sezono«, ki jo je organiziral Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Občine Hrpelje - Kozina. Obiskovalcem so pri tem prikazali opremo za posredovanje ob nesrečah v cestnem prometu ter predstavili prve nujne ukrepe ob prometni nesreči. Temu je sledil še prikaz pravilnega snemanja čelade ponesrečenemu motoristu in temeljnih postopkov oživljanja z in brez uporabe defibratorja. Prireditve, ki je potekala na parkirišču pred hotelom Admiral na Kozini se udeležilo veliko število motoristov in drugih obiskovalcev, ki jih je uvodoma nagovorila tudi županja Saša Likavec Svetelšek. ​


29.04.2016: PRVOMAJSKI KRES V MATERIJI

Tudi letos je mladina PGD Materija ne predvečer prvega maja prižgala prvomajski kres in tako obeležila praznik dela. Dogodka so se udeležili številni člani društva in krajani ter s svojo prisotnostjo pričarali čudovito praznično vzdušje. Mladim iskreno čestitamo za vsakoletni trud, ki ga vložijo v pripravo tega lepega dogodka. 


21.04.2016: VOLILNA SKUPŠČINA KRAŠKE GASILSKE ZVEZE

V petek, 22. aprila 2016, je v Restavraciji Finida v Obrovu potekala Skupščina Kraške gasilske zveze (KGZ), ki jo je organiziralo PGD Materija. Osrednja točka so bile volitve novega vodstva, saj je dosedanjima funkcionarjema Blažu Turku in Borisu Budalu ter organom zveze potekel petletni mandat. Skupščina je za novega predsednika izvolila Dimitrija Dokića, ki je bil do sedaj predsednik komisije za mladino pri KGZ, sicer pa podpredsednik PGD Komen, za poveljnika pa Petra Jerino iz Sežane, dosedanjega predsednika komisije za izobraževanje pri KGZ in vodjo izmene v sežanskem zavodu za gasilno in reševalno službo. V organe KGZ pa so bili izvoljeni tudi nekateri predstavniki PGD Materija, in sicer v upravni odbor Valter Fabjančič, poveljstvo David Fabjančič, v nadzorni odbor pa Aljoša Sila.

Novemu vodstvu KGZ, zlasti pa predsedniku in poveljniku želimo uspešno vodenje zveze.

 

 


17.04.2016: PGD MATERIJA - GASILSKA ENOTA ŠIRŠEGA POMENA

Ministrstvo za obrambo Uprava RS za zaščito in reševanje (URSZR) je 18. 4. 2016 izdalo sklep, s katerim je PGD Materija vključilo v nabor gasilskih enot širšega pomena, in sicer kot dodatno enoto za izvajanje tehničnega reševanja ob nesrečah v cestnem prometu (GEŠP-0), na območju Občine Hrpelje - Kozina. Na podlagi omenjenega sklepa je naše društvo z URSZR podpisalo tudi posebno (koncesijsko) pogodbo. Gre za nov način t. i. dvojnega pokrivanja terena, ki ga omogoča nedavno sprejeta novela Uredbe o organiziranju in opremljanju sil za zaščito, reševanje in pomoč, na območjih, ki so bila do sedaj časovno slabše pokrita z GEŠP.  Sicer pa bo sam način posredovanja ob prometnih nesrečah na območju Občine Hrpelje - Kozina, ostal podoben kot do sedaj, saj je naše društvo že od leta 2006 posredovalo ob vseh prometnih nesrečah, kjer je nudilo pomoč ZGRS Sežana, ki sicer pokriva območje naše občine. Razlika je le v tem, da je sedaj PGD Materija kot dodatna enota tudi formalno vključeno v sistem GEŠP. Sicer pa je bilo sodelovanje s poklicnimi kolegi ZGRS Sežana že do sedaj odlično, zato ne dvomimo, da bo takšno tudi v bodoče.

 

Formalna vključitev v nabor GEŠP predstavlja izredno pomemben korak na področju operativnega delovanja PGD Materija in večjo varnost vseh udeležencev v prometu na območju naše občine, obenem pa tudi večjo odgovornost, česar se zelo dobro zavedamo.


14.04.2016: SESTANEK OPERATIVE PGD MATERIJA

V petek, 15. 4. 2016, je v prostorih društva potekal sestanek operativne enote. Poveljnik David Fabjančič je operativce seznanil z novostmi glede vključitve našega društva v nabor GEŠP in samim načinom posredovanja. Nadalje je bil predstavljen plan operativnih aktivnosti in tekmovanj v tekočem letu ter plan nabave reševalne in osebne zaščitne opreme. Glavna točka sestanka je bila analiza požara industrijskega objekta v Povžanah, kjer so bile predstavljene vse znane podrobnosti intervencije. V razpravo so se vključili vsi sodelujoči. Skupna ocena je bila, da je intervencija, razen nekaterih manjših pomanjkljivosti, potekala na visokem profesionalnem nivoju. Ob koncu se je poveljnik vsem, ki so kakorkoli sodelovali pri intervenciji, zahvalil za trud in dobro opravljeno delo.


01.04.2016: OBČNI ZBOR PGD MATERIJA - 2016

Prispevek je povzet po članku v Glasilu Občine Hrpelje - Kozina, ki ga je pripravila urednica Ester Mihalič.

 

V prisotnosti županje Saše Likavec Svetelšek, podžupanje Irene Stropnik, komandirja PP, Marjana Pelka, direktorja ZGRS Sežana, Igorja Boleta, predsednika Kraške gasilske zveze, Blaža Turka, poveljnika CZ OHK, Roberta Kastelica, predsednika KS Materija, Mitje Škerjanca in predstavnikov prijateljskih gasilskih društev, so gasilci PGD Materija, v soboto, 2.4., pregledali delo v preteklem letu in hkrati tudi že načrte za letošnje leto.

 

Delo naših gasilcev spremljamo tudi pri Občinskem glasilu, tako skozi članke, kot skozi poročila o intervencijah, zato se v podrobnosti ne bomo spuščali, čeprav je bilo, kot je ugotavljal tudi predsednik mag. Valter Fabjančič: »Za nami je še eno uspešno, vendar izredno naporno in dinamično leto.« Zbor je, kot vsako leto, učinkovito vodil Slavko Gerželj.

 

Osnovnim dejavnostim, kot je gašenja požarov, posredovanja ob prometnih in drugih nesrečah ter izvajanja drugih neposrednih nalog zaščite ter reševanja so se, kot vedno, pridružile številne druge dejavnosti, predvsem usposabljanja članov, delo z mladimi – izvedba mladinskega tabora, tekmovanja v različnih starostnih kategorijah, rekreativne dejavnosti – pohod, pa dejavnosti v gasilskem domu, kot organizacija strokovnih predavanj, gledaliških iger, programov za otroke in mlade, pa vse do pomoči pri izvajanju prireditev, kot na primer koncert v Tinjelovi pečini, dan odprtih vrat društva ter gasilskega doma in podobno. Seveda gre, pri pregledu lanskega leta, izpostaviti prevzem novega vozila. Velik in zahteven projekt, ki pa pomeni nujno in kvalitetno pridobitev za delovanje gasilskega društva.

 

Poleg nabave novega vozila so lani zaključili še tri pomembne investicijske projekte. Na parkirišču gasilskega doma so postavili montažno garažo za shranjevanje priklopnika in različne drobne opreme, s čemer so pridobili zelo pomemben dodaten shranjevalni prostor. Za pokritje investicije so jim na pomoč priskočili donatorji: samostojna podjetnika Bojana Spasovič in Vitomir Počkaj ter domače podjetje DAMA d.o.o., veliko gradbenih in montažnih del pa so opravili sami. Pomemben projekt je bila tudi predelava vozila za posredovanje ob prometnih nesrečah, ki je bilo pred tem namenjeno gašenju požarov v naravi.

 

Glede organizacijskih zadev je predsednik izpostavil v prvi vrsti postopek vključitve PGD Materija v nabor GEŠP oz. sistem koncesij za izvajanje tehničnega reševanja ob prometnih nesrečah: »Na predlog Ministrstva za obrambo smo pobudo za vključitev v sistem podali že leta 2013, ko smo predlagali, da bi se tudi PGD Materija zajelo v veljavni Uredbi, in sicer na način, da bi izvajalo tehnična reševanja skupaj z ZGRS Sežana. Torej na enak način kot posredujemo že sedaj oziroma vse od leta 2007, s to razliko, da bi bilo posredovanje urejeno tudi v podzakonskem aktu. Po opravljeni podrobni analizi pokritosti ter ogroženosti terena je URSZR ugotovila, da je naša pobuda upravičena in nas v začetku tega leta poskusno vključila v sistem, v kratkem pa bo sprejeta tudi dopolnitev vladne Uredbe o opremljanju in organiziranju, na podlagi katere bo URSZR izdala poseben sklep ter nas tudi formalno vključila v koncesijsko razmerje. S tem bomo pridobili poseben status GEŠP-0, ki bo dodeljen le še štirim društvom iz območja Slovenije. Gre za sistem t. i. dvojnega pokrivanja terena, ki je uveden na območjih, ki so bila časovno slabše pokrita. Vse opisano predstavlja izredno pomemben korak na področju operativnega delovanja našega društva, obenem pa tudi večjo odgovornost, česar se dobro zavedamo,« je še povedal Valter Fabjančič.

 

Poveljnik David Fabjančič je povzel statistiko delovanja operativne enote v letu 2015: skupaj so delovali na 77-ih intervencijah: štiri stavbni požari, en dimniški požar, 25 požarih v naravi, 15 posredovanj v prometnih nesrečah, štiri ob  požarih vozil, devetkrat so nudili prvo pomoč ali nudili pomoč zdravstvenemu osebju, devetkrat so odstranjevali nevarne živali, 11 krat pa so posredovali ob različnih drugih intervencijah, kot so npr. požari zabojnikov, reševanje vozil iz snežnih zametov na Slavniku, požari bal sena, različna tehnična reševanja ipd. »Samo na intervencijah smo tako prebili 939 prostovoljnih delovnih ur, ključno pa je, da pri tem ne beležimo nobene poškodbe gasilca,« je bil jedrnat poveljnik operativne enote. Na intervencije so izvažali s povprečno osmimi gasilci in ob tem dosegli povprečni čas izvozov pod štirimi minutami. »Opisana raznolikost in številčnost intervencij nam narekuje, da moramo tudi v bodoče nadaljevati s stalnim usposabljanjem operative ter nabavljanjem in spoznavanjem nove opreme ter tehnik posredovanja«, je svoje poročilo zaključil David Fabjančič. Izpostavil je še vključitev prve ženske v operativno enoto, Tino Zec, odlično sodelovanje z različnimi službami pri intervencijah, pregled in popis vseh hidrantov in hidrantnih omaric v naseljih Občine Hrpelje – Kozina ter nanizal še številne dejavnosti, v katere so vključeni zagnani in požrtvovalni gasilci.

 

Nemalo dela je imel lani tudi blagajnik Dejan Mezgec, ki je bil v svojem transparentnem poročilu točen do zadnjega centa.

 

Na področju razvejanega dela z mladimi je glavni mentor Sandi Fabjančič izpostavil edinstven uspeh pionirk, ki so se po zmagi na tekmovanju KGZ, poleti udeležile regijskega tekmovanja v Kopru in tudi tam premagale vso konkurenco. Uspeh je prepoznal tudi poveljnik KGZS, Blaž Turk, ki je v svojem pozdravnem nagovoru izpostavil pomen dela z mladimi: kar 47 otrok in mladine, kar je ključno za vzgojo naslednjih operativcev. Mentorji, letos so se pridružili še štiri novi, že zavzeto pripravljajo letošnji mladinski tabor, ki bo konec junija.

 

Tudi v letošnjem letu čaka PGD Materijo veliko dela, tako na vozilih, kjer načrtujejo manjšo predelavo nadgradnje vozila GCGP-1, pa temeljito obnovo in dodelavo nadgradnje vozila GVC 24/50, ki je že nekoliko dotrajana; kot na domu, kjer bodo potrebne že prve sanacije in obnovitvena dela. Pomembna bo novelacija operativnega načrta PGD Materija, glede na pridobitev statusa GEŠP, ob vsem tem pa še nova usposabljanja nekaterih članov, pripravljajo predavanja in praktična usposabljanja s področja temeljnih postopkov oživljanja po posameznih krajevnih oz. vaških skupnostih, ter poleg vseh aktivnosti z občani, mladimi in na drugih obstranskih področij, imajo tudi že misel na praznovanje 110-obletnice delovanja PGD Materija, ki bo leta 2018.

 

Županja Saša Likavec Svetelšek je zbranemu zboru sporočila, da bo, ne glede na čase, svojim gasilcem vedno stala ob strani. Pohvalila je njihovo delo, pomoč občini ob najrazličnejših potrebah ter požrtvovalnost in prostovoljstvo. Enako pohvalna sta bila tudi poveljnik CZ, Robert Kastelic, in direktor ZGRS, Igor Bole, ki sta izpostavila dobro delo s PGD Materija. Komandir Marjan Pelko je bil vesel tesnega sodelovanja z gasilci, izpostavil pa je zanimivo dejstvo, namreč, da je PGD bolje opremljena, kot je postaja na Kozini.

 

Sledila je podelitev priznanj in pohval, tako internih, kot zunanjih. Glede na udeležbo na intervencijah so priznanje društva dobili Marko Fabjančič za 46 odzivov, Matej Fabjančič za 42 in Igor Šiškovič za 36 udeležb na intervencijah. Sledila so napredovanja v čine, od katerih bi izpostavili: za 40 let gasilskega delovanja: David Fabjančič, za 50 let članstva: Edvard Segulin, za 70 let Alojz Kljun, Jože Mezgec in Jože Žnebelj ter plaketo veterana so prejeli: dr. Ciril Kastelic, Vladimir Ukovič in Egon Kastelic. Na zboru je bilo podeljeno tudi posebno odlikovanje Gasilske zveze Slovenije, ki ga je prejel Matej Fabjančič za izredno požrtvovalnost in hitro ter strokovno ukrepanje, s čimer je osebi preprečil trajne posledice za zdravje ali pa ji celo rešil življenje.

 

Zaključek zbora je potekel v sproščenem druženju kolegov iz prijateljskih gasilskih društev, ki so se v Materiji zadržali še pozno v noč.


31.03.2016: OBČNI ZBOR MLADIH PGD MATERIJA

Na prvi aprilski dan so se v prostorih društva zbrali naši najmlajši člani. Potekal je namreč občni zbor mladih PGD Materija. Zbralo se je 26 otrok, mentorji in mentorice, predsednik ter poveljnik društva. Občni zbor so mladi gasilci sami vodili in ga tudi uspešno izpeljali. Pridno so sledili, poslušali in sodelovali z dvigovanjem rok. Občni zbor je za otroke nekaj novega, zato jim želimo čim bolj približati in predstaviti sam potek le-tega, na njim razumljiv način. Prebrali so poročilo o delu mladine v letu 2015, plan dela za letošnje leto in poročilo verifikacijske komisije. Na koncu je vse prisotne pozdravil naš predsednik in nato še poveljnik. Oba sta izpostavila izjemne dosežke na tekmovanjih v preteklem letu in nam zaželela veliko sreče pri doseganju novih ciljev v letu 2016. Po uradnem delu je sledilo še druženje ob slastni pici.

 

mentorica

Tina Babuder


27.03.2016: KONCERT MPZ SLAVNIK Z GOSTI

Moški pevski zbor Slavnik je, 28. marca 2016, v prostorih PGD Materija organiziral koncert, pod taktirko priznane glasbene ustvarjalke Andreje Tomažič Hrvatin. Ob tej priložnosti so domači pevci medse povabili tudi goste in obiskovalcem pričarali čudovit glasbeni večer.


03.03.2016: GREGOR BABUDER PREJEL BRONASTI ZNAK CIVILNE ZAŠČITE

V petek, 4. marca 2016, je v Pivki potekala območna slovesnost ob svetovnem dnevu Civilne zaščite, na kateri je podpoveljnik PGD Materija Gregor Babuder prejel bronasti znak Civilne zaščite. Udeležence je na prireditvi pozdravil župan Občine Pivka Robert Smrdelj, slavnostni govornik pa je bil poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije Srečko Šestan. 

 

Ob podelitvi priznanja je voditeljica prireditve poudarila: »Gregor Babuder je že 25 let član PGD Materija, od tega 14 let aktiven član operativne enote in že drugi mandat podpoveljnik. V tem času je uspešno zaključil številna usposabljanja in specialnosti s področja gasilstva, kot npr.: tehnično reševanje, gašenje notranjih požarov, usposabljanje za nosilca dihalnega aparata, delo s helikopterjem, tečaj za bolničarja ipd., leta 2014 pa je zaključil tudi usposabljanje za vodjo enote in pridobil čin nižji gasilski častnik. Sicer pa je Gregor Babuder v času aktivnega delovanja v operativni enoti sodeloval na številnih intervencijah in nekatere od teh tudi uspešno vodil. Samo v zadnjih petih letih (2011 - 2015) je PGD Materija interveniralo na skupno 323 intervencijah, na večini teh pa je sodeloval tudi Gregor Babuder. Pri tem se je posebej izkazal na katastrofalnem in več dni trajajočem požaru na širšem območju Obrova, avgusta 2012, kjer je uspešno vodil enega izmed požarnih sektorjev. Svoje bogate izkušnje in operativno znanje uspešno prenaša tudi na mlajše generacije gasilcev in tudi na ta način skrbi za dvig operativne pripravljenosti društva.«

 

Na slovesnosti so bili prisotni številni predstavniki gasilskih in humanitarnih organizacij ter lokalnih skupnosti, med katerimi sta bila tudi županja Občine Hrpelje - Kozina Saša Likavec Svetelšek in poveljnik občinske civilne zaščite Robert Kastelic.

 

Sicer pa je iz našega območja bronasti znak prejela še Policijska postaja Kozina in RKS OZ Sežana, ki jo je predstavljala ekipa prve pomoči OŠ Dragomirja Benčiča-Brkina iz Hrpelj.

 

Gregorju Babudru in vsem ostalim prejemnikom priznanj iskreno čestitamo!


26.02.2016: SREČANJE MENTORJEV MLADINE KRAŠKE GASILSKE ZVEZE

V soboto, 27. februarja 2016, smo se mentorji Sabrina Boštjančič, Marinka Fabjančič, Sebastijan Benčič in Sandi Fabjančič, v Sežani udeležili tudi letnega srečanja mentorjev mladine Kraške gasilske zveze. Pri tem smo se najprej pomerili v športnih disciplinah (badminton, škrabe, vaja z vedrom in mora), temu pa je sledila predstavitev mladinskih taborov PGD Štjak in PGD Materija. Slednjega smo udeležencem predstavili domači mentorji. Cilj tovrstnih srečanj je izmenjava izkušenj s področja dela z mladimi in navezovanje stikov med mentorji iz različnih društev.

 

mentorji PGD Materija