DOGODKI 2015
18.12.2015: GUŠTO IN DEDEK MRAZ RAZVESELILA MLADE GASILCE

V soboto, 19. decembra 2015, je PGD Materija za najmlajše organiziralo tradicionalno prednovoletno prireditev ob prihodu Dedka Mraza. Otroci so številne obiskovalce popeljali skozi pester program, nenadoma pa se je v dvorani gasilskega doma pojavil priljubljen junak iz Žlahtne štorije, Gušto. Veselje je bilo nepopisno. Biti v družbi enega najbolj znanih slovenskih igralcev je resnično nekaj posebnega. Seveda pa je Gušto, ki je med drugim po telefonu poklical tudi prijatelja Ibra, poskrbel za pol ure smeha in veselja, tako otrok kot njihovih staršev. To je bilo eno izmed najlepših daril. Ampak veselja še ni bilo konec. Nenadoma se je namreč prikazal še drugi pomemben gost, tj. Dedek Mraz, ki je nagovoril in obdaril kar 52 otrok. Navdušeni nad vsem dogajanjem, gostoma in darili, so otroci v en glas Dedku Mrazu zabičali, da jih mora prihodnje leto ponovno obiskati, s sabo pa tudi naslednje leto pripeljati še koga.

 

PGD Materija se ob tem dogodku iskreno zahvaljuje vsem donatorjem, ki so prispevali darila, Dedku Mrazu, zlasti pa presenečenju večera, igralcu Primožu Fortetu za resnično prečudovit večer. Hvala vam!  


27.11.2015: STROKOVNA EKSKURZIJA OPERATIVNE ENOTE

V soboto, 28. novembra 2015, so se člani operativne enote PGD Materija in predsednika nadzornega odbora ter disciplinske komisije, skupaj s svojimi najdražjimi odpravili na strokovno ekskurzijo. Ogledali so si lepote Dolenjske in se najprej napotili na Trško goro, od tam pa pot nadaljevali v tovarno Krka v Novo mesto ter spoznali zanimivosti našega največjega farmacevtskega podjetja. Prijazno so jih sprejeli tudi tamkajšnji gasilci in jim predstavili Prostovoljno industrijsko gasilsko društvo Krka. Naslednja točka je bil grad Otočec z okolico, nato pa se je druščina odpravila v živi muzej gradu Struga, kjer sta jih sprejeli gradnica Eleonora in njena spletična ter jih popeljali skozi zgodovino gradu. Ob tem so se preizkusili tudi v kovaških, viteških in drugih starodavnih drugih veščinah, ob koncu pa prisluhnili srednjeveški grajski glasbi. Ekskurzijo so zaključili v vinski kleti Colnar v vasi Črešnjice, kjer so okusili dobrote dolenjske.

 

V času ekskurzije so v gasilskem domu v Materiji dežurali tri člani operativne enote PGD Senožeče, za kar se prijateljem iz Senožeč iskreno zahvaljujemo.


23.11.2015: MLADI GASILCI V KINU

V torek, 24. novembra 2015, se je 29 mladih gasilcev in pet mentorjev PGD Materija odpravilo v Planet Tuš v Koper. Tu so si najmlajši ogledali animirani film »Mali princ«, starejši pa akcijski film »Spectre«. V dvoranah so zasedli vsak svoje mesto in s kokicami uživali ob gledanju. Ob srečnem povratku domov, so si bili vsi enotni, da treba takšno srečanje ponoviti.


13.11.2015: OBELEŽITEV SVETOVNEGA DNEVA ŽRTEV PROMETNIH NESREČ

Na pobudo Občine Hrpelje - Kozina je PGD Materija sodelovalo pri obeležitvi Svetovnega dneva spomina na žrtve prometnih nesreč. Predstavnika našega društva, policije, sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu, občinske uprave in nekateri občani, so po nagovoru županije Saše Likavec Svetelšek simbolično prižgali svečke ob spomeniku na Kozini in se tako poklonili vsem žrtvam prometnih nesreč. Občini Hrpelje - Kozina se zahvaljujemo za povabilo k sodelovanju, ki smo se mu z veseljem odzvali.


05.11.2015: VETERANI NA STROKOVNI EKSKURZIJI

V petek, 6. novembra 2015, se je ekipa veteranov PGD Materija, skupaj s svojimi najdražjimi odpravila na strokovno ekskurzijo. Ogledali so si številne lepote Gorenjske in znamenitosti Bovca z okolico, kjer so jih sprejeli tudi tamkajšnji gasilci ter jim prijazno predstavili društvo. Ekskurzijo so zaključili v vinski kleti Lisjak v Zaloščah pri Dornberku, kjer jih je pozdravil predsednik društva Valter Fabjančič. Zvečer so se vidno utrujeni, vendar veseli, da so skupaj preživeli čudovit dan, vrnili domov.


29.10.2015: TINA ZEC - PRVA OPERATIVKA PGD MATERIJA

Upravni odbor PGD Materija je na predlog poveljstva, v petek 30. oktobra 2015, potrdil novo sestavo operativne enote PGD Materija, ki jo prvič v zgodovini društva sestavlja tudi predstavnica nežnejšega spola. Ta čast je doletela Tini Zec, ki je pred dvema letoma zaključila usposabljanje za operativnega gasilca, sedaj pa bo z našimi operativci sodelovala tudi na intervencijah. Sicer pa je Tina že do sedaj aktivno delovala v našem društvu, saj je poleg ostalega tudi bolničarka, članica ekipe prve pomoči in mentorica mladine.

Tina, pri izvajanju operativnih nalog ti želimo  uspešno delo, zlasti pa varno in učinkovito izvajanje osnovnega poslanstva gasilstva, tj. pomagati ljudem v stiski. Srečno!   


16.10.2015: GLEDALIŠKA PREDSTAVA »SVAKINJA DA TE KAP«

V soboto, 17. oktobra 2015, je dramska skupina Razvojnega združenja Repentabor in Kulturnega društva Kraški dom Repen, v prostorih gasilskega doma v Materiji, odigrala komedijo z naslovom »Svakinja da te kap«. V polni dvorani so nastopajoči obiskovalcem postregli s polno uro smeha in zabave, zato smo bili na koncu soglasni, da nas odlične igralke in igralci še obiščejo.

Igro je režirala Anja Škabar, igrali pa so: Nuša Živec, Gianni Soban, Petra Škabar, Jan Skabar, Nataša Škrk, Ana Škabar, Jana Može Kariž in Tanja Pangerc Žnidaršič.


07.10.2015: OBISK USLUŽBENCEV POSTOJNJSKE IZPOSTAVE URSZR

V četrtek, 8. oktobra 2015, so PGD Materija obiskali uslužbenci Uprave RS za zaščito in reševanje - Izpostava Postojna. Slednjim so člani operativne enote predstavili območje, ki ga pokriva naše društvo in samo operativno delovanje ter prostore, vozila in opremo.


06.10.2015: STROKOVNO PREDAVANJE »BOLEZNI ČREVESJA IN RAK NA DEBELEM ČREVESU«

PGD Materija je v sredo, 7. oktobra 2015, v gasilskem domu organiziralo strokovno predavanje na temo »Bolezni črevesja in rak na debelem črevesu«. Predavanje je bilo sestavljeno iz dveh delov, in sicer so najprej predstavnice Programa Svit predstavile program ter model debelega črevesa, zatem pa je v dvorani gasilskega doma priznan abdominalni kirurg dr. Stanislav Mahne, predaval o boleznih črevesja in raku na debelem črevesu. Poučnemu predavanju je prisluhnilo skoraj 50 poslušalcev, ki so z navdušenjem spremljali nazorno predstavitev vzrokov za nastanek bolezni, simptomom in samemu poteku zdravljenja.

Dr. Stanislavu Mahnetu, predstavnicam Programa Svit ter zdravnici Vlasti Počkaj, ki je pomagala pri organizaciji strokovnega predavanja, se PGD Materija iskreno zahvaljuje.


03.09.2015: PGD MATERIJA SODELOVALO PRI VAROVANJU OTROK NA POTI V ŠOLO

Na pobudo Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Občine Hrpelje - Kozina, ker sodeluje tudi naš član Dejan Mezgec, se je naše društvo tudi letos vključilo v akcijo varovanja otrok na poti v šolo. Kot je že v navadi smo to nalogo zaupali našim veteranom, ki so prvi teden v septembru vsako jutro skrbeli za varnost osnovnošolcev. Našim zvestim veteranom se ob tem iskreno zahvaljujemo. 


28.08.2015: DAN ODPRTIH VRAT

V soboto, 29. avgusta 2015, je PGD Materija »odprlo svoja vrata«. Šlo je za dogodek v vrsti številnih prireditev in dogodkov ob občinskem prazniku Občine Hrpelje - Kozina. Člani operativne enote so obiskovalcem predstavili vozila, opremo,  gasilski dom in zgodovino društva, za najmlajše obiskovalce pa so mentorice ter mentorji pripravili tudi manjši gasilski poligon. Sicer pa nas je s svojo prisotnostjo počastila tudi naša županja Saša Likavec Svetelšek. Vsem obiskovalcem se iskreno zahvaljujemo za obisk.


28.08.2015: MEDGENERACIJSKO SREČANJE GZS

V soboto, 29. avgusta 2015, se je devet veteranov in dve članici PGD Materija udeležilo Drugega medgeneracijskega srečanja Gasilske zveze Slovenije, ki je potekalo v Sežani. Organizator srečanja je bila Obalno-kraška regija, iz našega društva pa so pri organizaciji sodelovali trije gasilci. Udeleženci srečanja (članice in veterani) so bili deležni pestrega programa, ki je zajemal pohod, ogled vojaškega muzeja v Lokvi, gasilske igre in kulturni program. Ključno pri vsem pa je bilo druženje približno 400 gasilk in gasilcev iz celotne Slovenije, ki so tako na Krasu preživeli čudovit poletni dan.


27.08.2015: ANDREJ KLJUN - NAMESTNIK PREDSEDNIKA DISCIPLINSKE KOMISIJE

Disciplinska komisija PGD Materija, je na svoji seji, 28. avgusta 2015, za namestnika predsednika disciplinske komisije izvolila Andreja Kljuna. Andreju iskreno čestitamo in mu želimo uspešno delo.


06.08.2015: KONCERT V TINJELOVI PEČINI

Tudi letos je PGD Materija ob vaškem prazniku (opasilu) sodelovalo pri organizaciji koncerta v Tinjelovi pečini na Baču pri Materiji. Ta se je odvijal v petek, 7. avgusta 2015. Glavni organizator je bila Občina Hrpelje - Kozina, ki je k sodelovanju pritegnila pevsko skupino Kraška klapa in kantavtorja Marjetko Popovski ter Marka Segulina. Nastopajoči so obiskovalcem pričarali čudovito vzdušje, po koncertu pa so si ogledali tudi prostore našega društva in pozorno prisluhnili predstavitvi gasilstva v Materiji. Seveda so ob tej priložnosti zapeli in zaigrali še nekaj prelepih pesmi ter tako glasbeni večer nadaljevali v gasilskem domu. Vsem nastopajočim, vključno z voditeljico Ester Mihalič se PGD Materija iskreno zahvaljuje.  


10.07.2015: GASILSKI POZDRAV MLADOPOROČENCEMA

V soboto, 11. julija 2015, smo člani PGD Materija na poseben (gasilski) način čestitali naši dolgoletni članici Andreji Tomažič Hrvatin, ki se je s svojem izbrancem Alešem podala na skupno življenjsko pot.

Andreja in Aleš,

na vajini poti ljubezni vam člani PGD Materija želimo obilo zdravja, sreče in osebnega zadovoljstva.

Srečno!  

 


26.06.2015: PREDSTAVITEV PGD MATERIJA V KLANCU PRI KOZINI

V soboto, 27. junija 2015, se je PGD Materija predstavilo naj javni prireditvi "Opasilo v Klancu". Člani operativne enote so obiskovalcem predstavili vozila in opremo, praktično pa so prikazali tudi pravilen način gašenja vročega kuhinjskega olja.


24.06.2015: PETI MLADINSKI TABOR PGD MATERIJA - 2015

V četrtek, 25. junija 2015, je za naše najmlajše gasilce napočil težko pričakovani trenutek. Pričel se je tradicionalni mladinski tabor PGD Materija. Letošnji že peti tabor je bil najštevilčnejši do slej saj se je na štiridnevno potepanje odpeljalo kar 37 šoloobveznih otrok in 10 mentorjev.

 

Kot vsako leto smo se v četrtek zjutraj zbrali pred gasilskim domom in nestrpno pričakovali odhod v mladinsko letovišče na Debelem rtiču. Z nasmehom na obrazu smo se poslovili od staršev in se veselili dogodivščin, ki so nas čakale. Program tabora je bil podoben prejšnjim letom. Vsako jutro smo začeli z jutranjo telovadbo, takoj po zajtrku pa z dvigom zastave. Takrat smo zaslišali zvok Tadejevega bobna in Simonove trobente. Vreme nam je bilo letos naklonjeno. Vse štiri dni nas je spremljalo sonce, zato smo se večinoma kopali v zunanjem bazenu. V petek zjutraj smo imeli orientacijski pohod, v soboto popoldne pa izlet v Luko Koper. Tu nam je vodja izmene Prostovoljnega industrijskega gasilskega društva Luka Koper Denis Burič, prijazno predstavil luko in delo tamkajšnjih gasilcev. In žal je prekmalu prišla tudi nedelja, ko smo spakirali kovčke in se pripravili za odhod. Še zadnjič letos smo spustili taborno zastavo in prišel je čas za odhod v Materijo, kjer so nas pred gasilskim domom pričakali starši z osvežujočim sladoledom. Zadnjič so bili letos na taboru Matic Boštjančič, Sven Orešnik in Jaka Škerjanc, zato smo jima za spomin podelili simbolične medalje.

 

Sicer pa smo v času tabora imeli tudi tri obiske. Prvi se je zgodil v četrtek, ko nas je obiskal predsednik komisije za mladino pri Kraški gasilski zvezi Dimitrij Dokič, v petek pa nas je s svojo prisotnostjo počastil poveljnik PGD Materija David Fabjančič. Posebna čast pa nas je doletela zadnji dan, tj. v nedeljo, ko sta nas obiskala naša županja Saša Likavec Svetelšek in direktor občinske uprave Andrej Bolčič.

 

In tako je bil uspešno izpeljan še en pomemben projekt društva, za kar gre v prvi vrsti zahvala staršem, ki so nam zaupali svoje otroke. Hvala vam!

 

Mentorji Petega mladinskega tabora PGD Materija - 2015: Marinka, Sabrina, Zlatko, Saško, Dejan, Sebastjen, Andrej, Sandi, Matej in Valter.


19.06.2015: SREČANJE VETERANOV KRAŠKE GASILSKE ZVEZE

V soboto, 20. junija 2015, so se veterani PGD Materija udeležili letnega srečanja veteranov Kraške gasilske zveze, ki je letos potekalo v Divači. Kot vsako leto se je približno 70 veteranov udeležilo različnih družabnih iger, še zlasti pa sobotni popoldne izkoristilo za prijetno druženje in obujanje spominov. Sicer pa je prekaljene gasilce s svojim obiskom počastila tudi županja Občine Divača Alenka Štucl Dovgan in jim namenila nekaj prijaznih besed.


18.06.2015: PREVZEM NOVEGA VOZILA

V peterk, 19. 6. 2015, je v Materiji potekala slovesnost ob prevzemu novega vozila za gašenje požarov v naravi GVGP-1. Ob tej priložnosti je najprej županija Občine Hrpelje - Kozina Saša Likavec Svetelšek vsem zbranim namenila nekaj prijaznih besed, zatem pa je predsednik PGD Materija Valter Fabjančič predstavil potek nabave novega vozila. Zbrane je v nadaljevanju pozdravil tudi poveljnik občinske civilne zaščite Robert Kastelic, temu pa sledil slavnostni prevzem. Pri tem je županja ključe predala poveljniku društva Davidu Fabjančiču, ta pa prvemu vozniku Mateju Fabjančiču. Uradnemu prevzemu je sledil še blagoslov, ki ga je opravil domači župnik Vid Premrl. Za kulturni program je poskrbela Vokalna skupina Karina, slovesnost pa je povezovala Ester Mihalič. V predstavitev vozila so bili vključeni naši najmlajši gasilci, ki so na izviren in svojevrsten način predstavili novo pridobitev. Po uradni slovesnosti je sledil družaben večer, za prijetno vzdušje pa je poskrbela glasbena skupina Lisjaki.

 

Novo vozilo je namenjeno gašenju požarov v naravi in v skladu s tipizacijo Gasilske zveze Slovenije tipizirano kot GVGP-1. Podvozje vozila je znamke FORD RANGER LIMITED 3,2 TDCi 4 x 4, nadgradnjo pa je izdelala družba EURO GV d.o.o. iz Male Bukovice. Vozilo poganja 3.200 kubični motor z 200 konjskih moči. Pogon ima na vsa kolesa, tako, da je z njim možno intervenirati tudi na zahtevnem (težko prehodnem) terenu. V ta namen je na sprednjem delu nameščen tudi električni vitel, z vlečno silo 5,6 t. V zadnjem delu ima vozilo nadgradnjo, ki zajema visokotlačno črpalko z enim navijakom, dodatnim D visokotlačnim izlivom, 300 l vode in vso potrebno opremo za interveniranje ob požarih v naravi (motorna žaga, dva izpahovalnika, stacionarna in dve prenosni radijski zvezi, ročne svetilke, dve naprtnjači, visokotlačne D cevi, visokotlačni turbo ročnik, različne gasilske armature, oprema za prvo pomoč ipd.).

 

Nabavna vrednost vozila, skupaj opremo, je znaša približno 50.000 EUR. Od tega je bilo na razpisu Ministrstva za obrambo (t. i. program Kras) pridobljenih nekaj manj kot 50 % sredstev, 20 % je društvo pokrilo z lastnimi sredstvi, preostanek pa Občina Hrpelje - Kozina. Prošnji za finančno pomoč pri izpeljavi projekta nabave novega vozila so se odzvali tudi donatorji, in sicer:

  1. ADMIRAL d.o.o. Kozina
  2. ATECH ELEKTRONIKA d.o.o. Bač pri Materiji
  3. CDSGI d.o.o. Ljubljana
  4. FINIDA d.o.o. Obrov
  5. Samostojni podjetnik Emil Gombač iz Tubelj
  6. Samostojni podjetnik Mirko Mahne iz Tater
  7. Samostojni podjetnik Sandi Fabjančič iz Povžan
  8. Samostojni podjetnik Vitomir Počkaj iz Rodika
  9. ŠKERJANC d.o.o. Povžane

 

Vsem ki so kakorkoli pomagali pri izpeljavi opisanega projekta se PGD Materija iskreno zahvaljuje.

</center

05.06.2015: SODELOVANJE NA ŠPORTNEM DNEVU OŠ

V soboto, 6. 6. 2015 je PGD Materija sodelovalo pri izvedbi športnega dne Osnovne šole Dragomirja Benčiča – Brkina Hrpelje. Na eni izmed športnih točk so mentorji mladine postavili gasilski poligon, na katerem so se osnovnošolci pomerili v osnovnih gasilskih veščinah. Otrokom se zahvaljujemo za čudovit sobotni dopoldan, prepleten z obilico smeha, osnovni šoli pa za prijazno povabilo.


27.05.2015: OBISK UČENCEV 5. RAZREDA OSNOVNE ŠOLE

V četrtek, 28. maja 2015, so PGD Materija obiskali učenci petega razreda Osnovne šole Dragomirja Benčiča Brkina iz Hrpelj. Slednjim so člani operativne enote predstavili naše društvo, prostore, vozila in opremo.


29.04.2015: PRVOMAJSKI KRES V MATERIJI

Mladina PGD Materija je ne predvečer prvega maja, tudi letos prižgala prvomajski kres in tako obeležila praznik dela. Dogodka so se udeležili številni člani društva in krajani ter s svojo prisotnostjo pričarali čudovito praznično vzdušje. Mladim iskreno čestitamo za vsakoletni trud, ki ga vložijo v pripravo tega lepega dogodka in tudi na ta način dokazujejo, da se za bodočnost gasilstva v Materiji ni bati.  


16.04.2015: SKUPŠČINA KGZ

V petek, 17. aprila 2015, je v Povirju potekala letna skupščina Kraške gasilske zveze. Iz PGD Materija so se skupščine udeležili delegati: Aljoša Sila, Matej Fabjančič in Marko Renko, poleg njih pa tudi predsednik komisije za veterane Jože Mezgec in namestnik predsednika Kraške gasilske zveze Valter Fabjančič.  


05.04.2015: VELIKONOČNI POHOD

V ponedeljek, 6. aprila 2015, je PGD Materija organiziralo tradicionalni velikonočni pohod po Matarskem podolju. Zjutraj se je pred gasilskim domom zbralo 35 pohodnikov, ki jih je naš član Tomaž Krašovec popeljal najprej v Odolino, kjer so si ogledali razvaline gradu in cerkvice, od tam pa na Gradišico, kjer so po okrepčilu v vaškem domu, na najvišji točki pri kapelici uživali v čudovitem razgledu. Iz Gradišice so se podali še v dolino Brezovice, ob povratku pa se ustavili "pri Tabru" in se pomerili v zbijanju pirhov. Starodavna velikonočna igra je šla letos najbolje Alexu Šiškoviču, za kar mu iskreno čestitamo.


27.03.2015: OBČNI ZBOR PGD MATERIJA

 

Prispevek je povzet po članku v aprilskem Glasilu Občine Hrpelje - Kozina, ki ga je pripravila urednica Ester Mihalič.

 

Delo naših prostovoljnih gasilcev spremljamo skozi vse leto, nekaj prispevkov si lahko preberete tudi na njihovi internetni strani ali v glasilu. Vseeno pa je prav, da se sprehodimo skozi poročila o dogajanju v preteklem letu, kot so jih predstavili predsednik, poveljnik in vodja mentorjev mladine matarskega društva na rednem letnem občnem zboru konec marca, saj se je dogajalo veliko.

 

Predsednik Valter Fabjančič je v svojem poročilo posegel na vsa področja delovanja društva. Matarski gasilski dom ni nikoli prazen, lani so gostili gasilce iz Višnje Gore, članice PGD Brege, gasilce Dobrovoljnoh vatrogasnog društva Opatija iz sosednje Hrvaške, članice in člane PGD Podlipa Smrečje ter mentorje in mlade gasilce iz PGD Pobegi Čežarji, mentorje Vatrogasne zajednice Primorsko-goranske županije pa tudi razne skupine od drugod, med njimi najmlajše iz vrtca in osnovne šole. Med kulturnim prireditvami beležijo koncert Moškega pevskega zbora Slavnik z gosti in koncert Iztoka Mlakarja, organizirali pa so tudi strokovno predavanje na temo »Pojav velikih zveri v Brkinih«, ki ga je vodil predstavnik sežanskega Zavoda za gozdove Andrej Sila. Poleg opisanih aktivnosti v gasilskem domu skoraj vsak dan potekajo različne druge dejavnosti, kot so aerobika, šola angleščine in šola harmonike ter otroške delavnice. Prav tako se v gasilskem domu vsako prvo soboto v mesecu redno srečujejo aktivni veterani.

 

Člani se redno udeležujejo skupščine Kraške gasilske zveze, posvetov članic Obalno-kraške regije, gostili so srečanje veteranov KGZ (kar 70 veteranov iz osmih društev) ter sodelovali pri prireditvi Poletni večer v Tinjelovi pečini.

Med prijetnejše dogodke beležijo prevzem novega vozila GVGP-2 in gostovanje v televizijski oddaji Slovenski pozdrav, na katero so bili povabljeni po junaškem delu mladih operativcev PGD Materija v hudi prometni nesreči, ko so s svojo požrtvovalnostjo pripomogli k ohranitvi življenja potnika v gorečem vozilu.

 

V novembru so se naši veterani odpravili na strokovno ekskurzijo, v okviru katere so si ogledali lepote Goriških brd, Kobarida in Idrije, kjer so jih sprejeli tudi tamkajšnji gasilci. Teden dni za njimi so se na ekskurzijo odpravili tudi člani operativne enote in ob tej priložnosti obiskali PGD Dornberk. Tudi letos niso izpustili redne krvodajalske akcije. Konec leta so izdali tradicionalni koledar, ki s fotografijo lepo povzema celoletno dogajanje.

 

Glavna investicija je bila nabava vozila za gašenje požarov v naravi GVGP-2 znamke BREMACH. Vrednost celotne investicije, vključujoč vso opremo, je znašala nekaj manj kot 122.000 EUR, kar je finančno in organizacijsko zelo zahteven projekt. 45 % sredstev je prispevala občina, ostalo pa se je zbralo na razpisu Ministrstva za obrambo ter z odprodajo starega vozila. Da je nabava tovrstnega vozila nujna, se je pokazalo že v letošnji zimi, ko je bilo nekaj dni to tudi edino vozilo, s katerim so lahko posredovali v izrednih vremenskih razmerah ter se z njim med drugim prebili in pomagali tudi onemogli ter hudo oboleli osebi ob vznožju Slavnika.

 

Leto 2014 je bilo zadnje, ko je bilo možno kandidirati na razpisih MORS, zato so se v začetku poletja z občino prijavili na razpis še z manjšim vozilom za gašenje požarov v naravi GVGP-1, kjer so ter pridobili 24.200 EUR namenskih sredstev. Septembra so podpisali pogodbo o dobavi s ponudnikom, izbranim na javnem razpisu. Vozilo bo dobavljeno do konca maja. V letošnjem letu nameravajo opraviti še manjšo predelavo nadgradnje vozila GVGP-1 in ga nato kategorizirati kot hitro tehnično vozilo, s katerim bodo lahko nemoteno in učinkovito posredovali ob vseh prometnih nesrečah, nudenjih prve pomoči in drugih tehničnih intervencijah.

S pomočjo donatorjev jim je uspelo nabaviti nekaj nujno potrebne zaščitne in druge opreme.

 

Glede organizacijsko tehničnih zadev velja omeniti, da so lani prešli na nov, vzporedni sistem tihega alarmiranja, ki se je v praksi izkazal kot izredno učinkovit in nujen za hitrejše posredovanje operativne enote. Prav tako velik projekt je novi operativni načrt. Povedati je treba, da je bilo na evalvaciji dogovora z Zdravstvenim domom (ZD) Sežana glede posredovanj operativne enote PGD Materija ob srčnih zastojih in drugih nujnih stanjih zavzeto enotno stališče, da je nadaljnje izvajanje dogovora izredno pomembno za dvig varnosti v naši lokalni skupnosti.

V letu 2015 bodo nadaljevali svoje dejavnosti v enakem okviru, kot novo pobudo pa lahko še omenimo, da si želijo izvesti predavanja in praktična usposabljanja s področja temeljnih postopkov oživljanja širše v krajih občine.

 

Iz poročila poveljnika operativne enote Davida Fabjančiča povzemamo statistiko delovanja:

49 intervencij, kar je nekoliko manj kot v preteklem letu in obenem povprečje zadnjih let:

-        en stavbni požar,

-        dva dimniška požara,

-        devet požarov v naravi,

-        deset posredovanj ob naravnih nesrečah,

-        šestnajst prometnih nesreč in

-        enajst drugih intervencij, kot je na primer iskanje pogrešanih oseb, odstranjevanje nevarnih živali, odpiranje stanovanj, nudenje pomoči reševalcem ipd.

 

Samo na intervencijah so opravili 1.000 prostovoljnih delovnih ur (pri tem pa ne beležijo nobene poškodbe gasilca).

 

Na intervencije so izvažali s povprečno osmimi gasilci in ob tem dosegli povprečni čas izvozov pod štirimi minutami. Zahvaljujoč deževnemu poletju je bilo požarov v naravi glede na prejšnja leta malo.

Poveljnik ugotavlja, da se je povečalo število intervencij ob naravnih nesrečah, predvsem zaradi katastrofalnega žledu na območju Pivke in Postojne ter poplav na območju Planine, Knežaka in Koritnic. Posredovali pa so tudi v vasi Mahniči na Krasu, kjer je orkanski veter uničil vsa ostrešja objektov v vasi. Na omenjene intervencije so odhajali organizirano pod okriljem KGZ. Enako lahko iz statističnih podatkov ugotavljamo, da se število posredovanj pri prometnih nesrečah vsako leto povečuje, kar je predvsem posledica povečanja prometa na glavni cesti Trst–Reka.

»Spreminjanje ozračja in s tem povezane naravne nesreče, katerim smo priča v zadnjem obdobju, ter posledično intervencije sil za zaščito in reševanje kažejo na to, da smo gasilci eden najbolj organiziranih sistemov v državi ter da se lahko občani zanesejo na nas v vseh primerih in ob vsakem času. Dokaz temu so naravne nesreče v prejšnjem letu, ki na srečo niso zajele našega območja, so pa spet pokazale, da so predvsem prostovoljni gasilci opravili večino dela. Pri vsej nesreči pa je spodbudno to, da so odgovorni na ravni države končno ugotovili, da brez prostovoljcev ne gre. In tudi zato upam, da bodo odgovorni končno uredili status prostovoljnih gasilcev, kot ga imajo v drugih razvitih deželah,« je v svojem nagovoru še povedal poveljnik.

 

Pri vsem tem se gasilci udeležujejo tudi tekmovanj – izpostaviti je treba 5. mesto ekipe prve pomoči na regijskem tekmovanju. Stalno se izobražujejo. V svoji ekipi imajo tako trenutno: 13 gasilskih častnikov, 13 nižjih gasilskih častnikov, osem vodij skupin, osem mentorjev mladine, 28 nosilcev izolirnih dihalnih aparatov, 27 tehničnih reševalcev, 19 gasilcev s končanim tečajem za gašenje notranjih požarov, 12 s tečajem pravilne uporabe radijskih postaj, 13 s tečajem varnega dela s helikopterjem, 39 s tečajem prve pomoči in nazivom bolničar ter 20 gasilcev z opravljenim tečajem za uporabo motorne žage.

Letno operativno akcijo so lani izvedli v Jezerini, čez leto pa še vaji evakuacije v vrtcih v Materiji in Hrpeljah ter občini pomagali pri izvedbi prireditev z rediteljstvom. Vse to ob rednih sestankih svoje enote, v okviru KGZ in še vrsti drugih dejavnosti.

Stopnja prostovoljstva je izredno velika – društvu lahko le čestitamo in jim želimo enako mero vztrajnosti in energije tudi vnaprej.

 

Sandi Fabjančič, vodja mentorjev mladine nam je najprej predal pozdrav mladih, ki so se sestali dan prej na občnem zboru za mlade, zatem pa povzel pestro lansko dogajanje. V maju so mlade peljali na območno mladinsko gasilsko tekmovanje Kraške gasilske zveze v Sežano, kjer so pionirke osvojile 1., pionirji 5. in mladinci 3. mesto.

 

Samo teden pozneje so se z ekipo pionirk in pionirjev udeležili tudi državnega gasilskega tekmovanja v Ormožu, na katerem so se pomerile vse najboljše ekipe v Republiki Sloveniji. Pionirke so pod vodstvom Dejana Mezgeca in Sabrine Boštjančič na svojem krstnem nastopu na državnem tekmovanju, v konkurenci 52 ekip, zasedle 26. mesto. Ekipa pionirjev pa je domov prinesla najboljši rezultat v zgodovini društva: pod vodstvom Sandija Fabjančiča in Saša Mavriča so osvojili 7. mesto in tako že drugič zapored v Materijo prinesli zlato značko z državnega tekmovanja. V juniju so se udeležili območnega tekmovanja iz gasilske orientacije v Podgradu, na katerem so najmlajši člani v vseh kategorijah dosegli najboljše uvrstitve in se uvrstili na regijsko tekmovanje v Sežani. Junij je bil tradicionalno posvečen taboru na Debelem rtiču. O zanimivem dogajanju in pestrem programu smo v glasilu že pisali. Prav v času tabora so se udeležili še regijskega tekmovanja iz orientacije v Sežani in s šestimi ekipami osvojili štiri pokale ter se uvrstili na državno tekmovanje iz orientacije, ki je bilo septembra v Sv. Juriju ob Ščavnici. To so bile prve izkušnje na tovrstnih tekmovanjih, katerih so bili zelo veseli. Srečanje mladine KGZ je lani potekalo v Povirju. Otroci različnih gasilskih društev so se povezovali med seboj in utrjevali znanja v družabnih igrah. Decembra pa jim je društvo pripravilo obisk Dedka Mraza. Omeniti je treba še, da so v gasilsko mladino v lanskem letu sprejeli osem novih mladih članov. Skupaj je tako vpisanih 46 mladih gasilcev, starih od 6 do 16 let.

 

Občni zbor so obiskali tudi kolegi gasilci iz drugih društev. Pozdravil jih je tudi ravnatelj hrpeljske osnovne šole Sebastjan Mavrič, ki je poudaril spoštovanje do gasilcev, saj ti »pripomorejo tudi k vzgoji otrok«. Dobro sodelovanje je izpostavil tudi policijski komandir Marjan Pelko, z upanjem, da bo intervencij čim manj. Veselje nad mladino in njihovo požrtvovalnostjo je izrazil tudi poveljnik CZ Robert Kastelic. Blaž Turk, predsednik KGZ, je izpostavil odlično delo PGD Materija in jim zaželel veliko vztrajnosti in volje tudi vnaprej. V imenu občine jih je pozdravil direktor občinske uprave Andrej Bolčič, ki se je vodstvu in operativni enoti preprosto zahvalil z velikim hvala za vse njihovo sodelovanje, prostovoljstvo in trud, ki ga vsakodnevno vlagajo.

 

Občni zbor se je zaključil s prijetnim druženjem med kolegi in gosti in se zavlekel pozno v noč.


13.03.2015: MATERIJA NA TV KOPER

V soboto, 14. marca 2015, je bil na Televiziji Koper objavljen prispevek o PGD Materija in zgodovini matarskega podolja. V zanimivem prispevku je član našega društva Slavko Gerželj predstavil znamenitosti in zgodovino Materije, operativec Igor Šiškovič operativno delovanje društva, naš veteran Jože Babuder pa studenec v Povžanah. Oddajo si lahko ogledate na tej povezavi: http://ava.rtvslo.si/predvajaj/v-zivo-tv-koper-capodistria/tv.kp1/#ava2.174325071  

 


05.03.2015: SESTANEK OPERATIVNE ENOTE PGD MATERIJA

V petek, 6. marca 2015, je v prostorih društva potekal sestanek Operativne enote PGD Materija. Operativcem je poveljnik društva David Fabjančič predstavil poročilo o delu v letu 2014 in plan operativnih aktivnosti v letu 2015. V nadaljevanju je potekala analiza večjih intervencij v lanskem letu in predstavitev glavnih projektov društva v letu 2015.