DOGODKI 2014
20.12.2014: MLADE GASILCE JE OBISKAL DEDEK MRAZ

No, pa je za nami še zadnji dogodek v letošnjem letu. V nedeljo, 21. 12. 2014, smo se otroci in starši zbrali v gasilskem domu v Materiji, da bi skupaj pričakali Dedka Mraza. Naši najmlajši gasilci so nam pričarali prav posebno popoldne in nas popeljali v praznični december. Tudi letos je Dedek Mraz obdaril skoraj 60 otrok, za kar se iskreno zahvaljujemo številnim podjetjem, ki so nam pri tem pomagala. 

 

 

       mentorice PGD Materija


28.11.2014: OBISK HRVAŠKIH MENTORJEV MLADINE

V soboto, 29. novembra 2014, so naše društvo obiskali mentorji Vatrogasne zajednice Primorsko-goranske županije. Šlo je za obisk, ki ga je v sklopu strokovne ekskurzije organizirala komisija za mladino Kraške gasilske zveze. Pred tem so hrvaške mentorje gostili kolegi iz PGD Komen in ZGRS Sežana, v Materiji pa sta jim predsednik društva Valter Fabjančič in predsednik mladinske komisije Sandi Fabjančič, v obliki strokovnega predavanja, predstavila organizacijo mladinskih taborov PGD Materija.


26.11.2014: STROKOVNO PREDAVANJE »POJAV ZVERI V BRKINIH«

V četrtek, 27. novembra 2014, je Prostovoljno gasilsko društvo Materija v prostorih gasilskega doma organiziralo strokovno predavanje na temo »Pojav velikih zveri v Brkinih - prednosti in slabosti«. Šlo je za izredno poučno predavanje o pojavu zveri v Brkinih, ki ga je izvedel strokovnjak s tega področja Andrej Sila, vodja Odseka za gozdne živali in lovstvo pri sežanskem Zavodu za gozdove.


23.11.2014: KRVODAJALSKA AKCIJA PGD MATERIJA

Tudi letos je PGD Materija v sodelovanju z Območnim združenjem Rdečega križa Sežana organiziralo krvodajalsko akcijo. Približno pet litrov krvi je v Splošni bolnišnici Izola, 24. 11. 2014, darovalo 10 članic in članov PGD Materija in s to plemenito gesto ponovno dokazalo, da jim ni vseeno za človeška življenja. Sicer pa je bila to že peta krvodajalska akcija našega društva zapored, zato se vsem dosedanjim darovalcem iskreno zahvaljujemo.

 


21.11.2014: STROKOVNA EKSKURZIJA OPERATIVNE ENOTE

V soboto, 22. 11. 2014, so se operativci PGD Materija odpravili na strokovno ekskurzijo. Najprej so se napotili v Ajdovščino, kjer jih je pričakala turistična vodička Silvana Pelhan in jim razkazala znamenitosti Ajdovščine ter Vipavske doline. Za tem so pot nadaljevali v Dornberk in si ogledali tamkajšnje gasilsko društvo. Vodstvo društva jih je prijazno sprejelo in jim predstavilo operativno delovanje enote. Tako kot dan prej veterani, pa so tudi operativci ekskurzijo zaključili  v vinski kleti Lisjak v Zaloščah, kjer so okusili še dobrote Vipavske doline.

 

V času ekskurzije so v gasilskem domu v Materiji dežurali tri člani operativne enote PGD Senožeče, za kar se prijateljem iz Senožeč iskreno zahvaljujemo.


20.11.2014: VETERANI NA STROKOVNI EKSKURZIJI

V petek, 21. 11. 2014, se je ekipa veteranov PGD Materija odpravila na strokovno ekskurzijo. Ogledali so si lepote Kobarida in Idrije, kjer so jih sprejeli tudi tamkajšnji prostovoljni gasilci in jim prijazno predstavili društvi. Nazaj jih je pot vodila skozi Goriška Brda, kjer so si ogledali številne znamenitosti. Ekskurzijo so zaključili v vinski kleti Lisjak v Zaloščah pri Dornberku in se v večernih urah, vidno utrujeni vendar veseli, da so skupaj preživeli čudovit dan, vrnili domov.


07.11.2014: VAJA EVAKUACIJE V VRTCU HRPELJE

Po nedavnem obisku vrtca v Materiji, so gasilci PGD Materija v torek, 4. 11. 2014, obiskali še vrtec v Hrpeljah. Tam so skupaj z vzgojiteljicami otrokom prikazali pravilen postopek evakuacije v primeru požara in pravilno obnašanje ob tovrstnih dogodkih. Ob koncu so otrokom prikazali še zaščitno in reševalno opremo, ki jo gasilci uporabljajo ob intervencijah, najbolj pogumni pa so lahko povzpeli tudi v gasilsko vozilo. 


20.10.2014: VAJA EVAKUACIJE V VRTCU MATERIJA

V torek, 21. 10. 2014, so gasilci PGD Materija obiskali vrtec v Materiji in skupaj z vzgojiteljicami otrokom prikazali pravilen postopek evakuacije v primeru požara. Prav tako so bile otrokom predstavljene nevarnosti ob izbruhu požara in pravilno obnašanje ob tovrstnih dogodkih. Sicer pa je bila to prva iz niza preventivnih aktivnosti, ki jih bo operativna enota PGD Materija izvedla ob mesecu požarne varnosti.

 


03.10.2014: SREČANJE MLADINE KGZ

V soboto, 4. 10. 2014 je v Povirju potekalo srečanje mladine Kraške gasilske zveze. S PGD Materija se je srečanja udeležilo 24 otrok in pet mentorjev. Člani PGD Povir so nam pripravili pester program. Začetnemu postroju in žrebu skupin so sledile raznorazne aktivnosti. Poskusili smo se v nošenju ponesrečenca na nosilih, spravljanju žogice skozi gasilsko cev, reševanju igrač iz goreče hiše, metanju različno težkih predmetov v krog, hoji z lestvijo, prenosu vode, oblačenju gasilca v gasilsko opremo, vaji z vedrovko ipd. Dopoldan je minil zelo hitro in vreme nam je bilo ves čas naklonjeno. Kmalu je prišel čas, ko so razglasili rezultate in najboljše skupine tudi nagradili. Srečanja se je udeležilo tudi pet naših novih gasilcev, ki so bili nad dogajanjem zelo navdušeni. Po sladkem postanku na Kozini, smo se vsi veseli vrnili v gasilski dom, kjer so nas že čakali starši.

Mentorji mladine PGD Materija.

 


02.09.2014: PREDSTAVITEV PGD MATERIJA V OSNOVNI ŠOLI

Na povabilo Osnovne šole Dragomirja Benčiča Brkina iz Hrpelj se je naše društvo 3. septembra 2014 predstavilo učencem devetih razredov. Slednjim so člani operativne enote predstavili organizacijo gasilstva, vozila in opremo.  


01.09.2014: PGD MATERIJA SODELUJE PRI VAROVANJU OTROK NA POTI V ŠOLO

Na pobudo Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Občine Hrpelje - Kozina se je naše društvo tudi letos vključilo v akcijo varovanja otrok na prehodih za pešce v prvih šolskih dneh. Tudi letos smo to nalogo zaupali našim veteranom, ki so dva dni skrbeli za varnost osnovnošolcev, za kar se jim iskreno zahvaljujemo. 


07.08.2014: KONCERT V TINJELOVI PEČINI

Tudi letos je PGD Materija ob vaškem prazniku (opasilu) sodelovalo pri organizaciji koncerta v Tinjelovi pečini na Baču pri Materiji. Ta se je odvijal v petek, 8. avgusta 2014. Glavni organizator je bila Občina Hrpelje - Kozina, ki je k sodelovanju pritegnila Duo Skarabej in Žensko vokalno skupino Lanišće 

Vsi nastopajoči so obiskovalcem ponovno pričarali čudovit večer, zato upamo, da se bo tovrstna tradicija ohranila tudi v bodoče. 

 


01.08.2014: SREČANJE VETERANOV KRAŠKE GASILSKE ZVEZE

V soboto, 2. avgusta 2014, je v Materiji potekalo letno srečanje veteranov Kraške gasilske zveze. Skupaj se je zbralo kar 67 veteranov iz osmih gasilskih društev, ki so sončen poletni dan izkoristili za prijateljsko druženje in obujanje spominov. Najbolj zagnani so se pomerili v balinanju in igranju »briškole«, ostali pa se podali na izlet po Brkinih. Ob tem so si ogledali Ekološko kmetijo in sirarno Mahne na Tatrah, cerkvico ter razgledno točko na Artvižah in pri Tabru na koncu pa še Tinjelovo pečino na Baču pri Materiji. Poleg namestnika predsednika Kraške gasilske zveze Valterja Fabjančiča in predsednika komisije za veterane Jožeta Mezgeca, je ob zaključku vseh aktivnosti navzoče pozdravil tudi podžupan Občine Hrpelje - Kozina Anton Mahne.

 

Iz domačega društva se je srečanja udeležilo 16 prekaljenih gasilcev, ki so osvojili prvo mesto v balinanju in drugo v »briškoli«. 

 

Za organizacijo srečanja so letos poskrbeli člani PGD Materija, igrišča za balinanje pa so veteranom prijazno odstopili člani Balinarskega kluba Gradna iz Obrova, za kar se jim gasilci iskreno zahvaljujemo. Prav tako se zahvaljujemo mladim harmonikarjem orkestra Nika Polesa, ki so s svojim nastopom prijetno popestrili družabno srečanje. 


08.07.2014: OBISK OTROK PGD POBEGI-ČEŽARJI

V četrtek, 9. julija 2014, so naše društvo obiskali otroci in mentorji PGD Pobegi-Čežarji, ki so se mudili na mladinskem taboru. Obiskovalcem smo predstavili delovanje društva, gasilski dom in vozila. 


04.07.2014: OBISK ČLANIC PGD PODLIPA SMREČJE

V soboto, 5. julija 2014, so naše društvo obiskale članice PGD Podlipa Smrečje. Obiskovalkam smo predstavili delovanje društva, gasilski dom in vozila ter si v prijetnem druženju izmenjali izkušnje s področja gasilstva.


04.07.2014: OBISK DVD OPATIJA

V soboto, 5. julija 2014, so naše društvo obiskale članice in člani Dobrovoljnoh vatrogasnog društva Opatija iz sosednje Hrvaške. Obiskovalcem smo predstavili delovanje društva, gasilski dom in vozila ter si v prijetnem druženju izmenjali izkušnje s področja gasilstva. 


28.06.2014: MLADINSKI TABOR PGD MATERIJA

Letos je PGD Materija odpeljalo pionirje in mladince na že četrti mladinski tabor. V četrtek, 26. 6. 2014 se je pred gasilskim domom zbralo 30 otrok in devet mentorjev. Kot vsako leto smo tudi letos že nestrpno pričakovali odhod na že tradicionalno destinacijo - mladinsko letovišče na Debelem rtiču. Z nasmehom na obrazu smo se poslovili od staršev in se veselili dogodivščin, ki so nas čakale.

 

Program tabora je bil podoben prejšnjim letom. Vsako jutro smo začeli z jutranjo telovadbo, takoj po zajtrku pa s tradicionalnim dvigom zastave. Pri tem dogodku smo bili zbrani vsi udeleženci tabora, tako mentorji kot otroci. Seznanjeni smo bili s potekom dneva in dejavnostmi, ki so sledile.

 

Vreme nam je bilo letos naklonjeno. Vse štiri dni nas je spremljalo sonce, zato smo se kopali v zunanjem bazenu. V petek zjutraj smo imeli orientacijski pohod, v soboto popoldne pa izlet v Piran. Sprehodili smo se po mestnem jedru, si ogledali piransko obzidje, na kocu pa obiskali še PGD Piran. Tu nam je poveljnik Peter Ventin predstavil delovanje društva in podrobneje opisal gasilca potapljača. Pri tem nam je pokazal tudi opremo, ki jo potapljač potrebuje za varen potop. Pred odhodom na Debeli rtič smo odšli še na težko pričakovan sladoled.

 

V času tabora smo imeli tudi dva pomembna obiska. Prvi se je zgodil v petek pri spustu zastave. Presenetil nas je znan obraz Tomaža Klepača. Veselje in nasmeh otrok je bilo neprecenljivo. Povedal nam je nekaj zanimivosti iz oddaje, in pokazal nekaj imitacij. Seveda pa ni odšel brez avtogramov in nekaj fotografij, ki smo si jih želeli. V nedeljo smo tako kot vsak dan zjutraj telovadili, zajtrkovali, dvignili taborno zastavo in preživeli nekaj ur na bazenu. Preden smo zapustili bazen, smo opravili krst za tiste, ki so bili letos prvič na taboru. Prišel je tudi čas, ko smo spakirali kovčke in se pripravili za odhod. Še zadnjič letos smo spustili taborno zastavo, pri tem pa nas je z obiskom prijetno presenetil naš župan Zvone Benčič Midre. No in prišel je čas za odhod domov, kjer so nas pred gasilskim domom pričakali starši z osvežujočim sladoledom. Zadnjič sta bila letos na taboru Nika Ivanovič in Nejc Škerjanc, zato smo jima na lepe spomine podelili simbolični medalji.

 

In tako je bil uspešno izpeljan še en pomemben projekt društva, za kar gre zahvala v prvi vrsti staršem, ki so nam zaupali svoje otroke. Hvala vam! 

 

 

                                                                                                         mentorji PGD Materija


06.06.2014: POSVET ČLANIC OBALNO - KRAŠKE REGIJE

V soboto, 7. 6. 2014 je potekal letni posvet članic Obalno - kraške regije, ki sta se ga udeležili tudi članici PGD Materija Marinka Fabjančič in Sabrina Boštjančič. Zbor je bil ob 13.30 v dvorani Krajevne skupnosti Korte. Po pozdravnih nagovorih je Tanja Gregorič predstavila analizo ankete o pretočnosti informacij, kjer so lahko sodelovale vse članice. Sledilo je predavanje o osnovah prve pomoči, ki ga je predaval dr. Krbavčič. Po kratkem odmoru so sledile aktivnosti po skupinah. Prva skupina je odšla v Izolo na ribarjenje, kasneje pa še na ogled gasilskega doma PGD Izola, kjer je predsednik PGD Izola imel tudi predavanje o osebni in vzajemni zaščiti. Druga skupina pa je ostala v Kortah, kjer so se članice družile ob balinanju in gasilskih igrah. Ob 18.00 sta se obe skupini spet združili in odšli na orientacijski pohod s preizkusom gasilskih veščin ter ogled vinske kleti. Po večerji in razglasitvi rezultatov ter podelitvi priznanj je sledilo prijetno druženje.


06.06.2014: OBISK ČLANIC PGD BREGE

V soboto, 7. junija 2014, so naše društvo obiskale članice PGD Brege. Obiskovalkam smo predstavili delovanje društva, gasilski dom in vozila ter si v prijetnem druženju izmenjali zanimive izkušnje s področja gasilstva.


30.05.2014: KONCERT MPZ SLAVNIK Z GOSTI

Moški pevski zbor Slavnik je v soboto, 31. maja 2014, v prostorih PGD Materija organiziral koncert, pod taktirko priznane glasbene ustvarjalke Andrejke Hrvatin. Ob tej priložnosti so medse povabili tudi Ženski pevski zbor Dotik, kitarista Marka Segulina in učenko osnovne šole iz Hrpelj Valentino Sinkovič, ki je zaigrala na klarinet. Vsi nastopajoči so obiskovalcem pričarali čudovit in nepozaben večer.


29.04.2014: PRVOMAJSKI KRES V MATERIJI

Mladina PGD Materija je ne predvečer prvega maja, tudi letos prižgala prvomajski kres in tako obeležila praznik dela. Dogodka so se udeležili številni krajani, ki so se ob taktih naših gasilcev muzikantov zabavali pozno v noč. 


15.04.2014: SODELOVANJE V TV ODDAJI »SLOVENSKI POZDRAV«

Na pobudo Gasilske zveze Slovenija je PGD Materija sodelovalo pri snemanju oddaje RTV Slovenija »Slovenski pozdrav«. Povod za povabilo je bilo junaško dejanje mladih operativcev PGD Materija Andreja Kljuna, Dominika Dekleva in Klemna Benčiča, ki so skupaj s prijateljema Boštjanom Pečarjem in Simonom Gospičem, 15. 12. 2013, naleteli na hudo prometno nesrečo v Divači ter s svojo požrtvovalnostjo pripomogli k ohranitvi življenja potnika v gorečem v vozilu. Prispevek za oddajo je ekipa RTV Slovenija, 7. aprila 2014 posnela v Materiji, 15. aprila 2014 pa se je 50 članov društva, skupaj s starši omenjenih mladeničev, odpravilo v Begunje, kjer je potekalo snemanje oddaje. Kljub skoraj tri urnem snemanju smo v prijetni družbi številnih glasbenih skupin in drugih gostov vsi skupaj preživeli čudovit ter nepozaben večer. 


15.04.2014: OBISK UČENCEV 5. RAZREDA OSNOVNE ŠOLE

V sredo, 16. aprila 2014, so PGD Materija obiskali učenci petega razreda Osnovne šole Dragomirja Benčiča Brkina iz Hrpelj. Slednjim so člani operativne enote predstavili naše društvo, prostore, vozila in opremo.  


07.04.2014: ČUDOVIT VEČER Z IZTOKOM MLAKARJEM

Torek, 8. april 2014, je bil za naše društvo poseben dan. Obiskal nas je namreč priznan kantavtor in gledališki igralec Iztok Mlakar in nas poldrugo uro zabaval s svojo pristno šansonsko glasbo. Vseh 60 obiskovalcev je ob njegovem nastopu resnično uživalo in bilo na koncu enotnih, da nas mora gospod Mlakar še kdaj obiskati. 

 


24.03.2014: ZAHVALA VODSTVU DRUŽBE HT MANAGEMENT d. o. o.

25. marca 2014 sta naše društvo obiskala predstavnika vodstva družbe HT MANAGEMENT d. o. o., in sicer gospa Ulrike Frank ter gospod Ervin Krulc, direktor družbe. Gostoma so člani PGD Materija predstavili delovanje društva, zlasti pa novo vozilo GVGP-2, katerega glavni donator opreme je bila ravno družba HT MANAGEMENT d. o. o. V zahvalo za pomoč pri realizaciji projekta nabave novega vozila je poveljnik društva David Fabjančič gostoma izročil posebno zahvalo PGD Materija.


21.03.2014: OBČNI ZBOR IN PREVZEM NOVEGA VOZILA

V soboto, 22. marca 2014, je v prostorih PGD Materija potekal redni občni zbor društva. Udeležilo se ga je okrog 150 gasilcev in drugih gostov, med katerimi so bili tudi župan Občine Hrpelje - Kozina Zvone Benčič Midre ter podžupana Anton Mahne in Peter Boršič, poveljnik Kraške gasilske zveze Boris Budal, poveljnik Obalno - kraške regije Marko Adamič, poveljnik občinske civilne zaščite Robert Kastelic, direktor Zavoda za gasilno in reševalno službo Sežana Igor Bole, direktorica občinske uprave Saša Likavec Svetelšek, vodja centra za obveščanje iz Postojne Albert Trobec in pomočnik komandirja Policijske postaje Kozina Iztok Cah. Poleg predstavnikov domačih gasilskih društev pa so se letošnjega občnega zbora udeležili tudi gasilci iz DVD Šapjane in Oštarije (Republika Hrvaška) ter predstavniki Gasilske brigade iz Trsta.


Na občnem zboru so predstavniki organov društva in predstavnik mladine najprej predstavili poročila o delu v preteklem letu, temu pa je sledila predstavitev plana dela za leto 2014. Ob koncu so bila najzaslužnejšim članom podelana priznanja, posebej odmevna in z emocijami prepletena pa je bila podelitev gasilskih odlikovanj trem članom PGD Materija: Andreju Kljunu, Dominiku Deklevi ter Klemnu Benčiču, ki so skupaj s prijateljema (Boštjanom Pečarjem in Simonom Gospičem), 15. 12. 2013 naleteli na hudo prometno nesrečo v Divači ter s svojim junaškim dejanjem pripomogli k ohranitvi življenja potnika v gorečem v vozilu.

 

Po zaključenem uradnem delu občnega zbora so se vsi prisotni preselili v garažne prostore, kjer se je ob 20.00 pričela slovesnost ob prevzemu novega gasilskega vozila. Ob tej priložnosti je predsednik PGD Materija mag. Valter Fabjančič najprej predstavil potek nabave novega vozila, temu pa je sledil slavnostni prevzem, na katerem je župan Zvone BenčičMidre, ključe predal poveljniku društva Davidu Fabjančiču, ta pa prvemu vozniku Alenu Hrvatinu. Uradnemu prevzemu je sledil še blagoslov, ki ga je opravil domači župnik Vid Premrl, za kulturni program pa so poskrbeli orkester mladih harmonikarjev Nika Polesa ter vokalist Matjaž Perenič. Slovesnost sta povezovali Ester Mihalič in Marinka Fabjančič, ki sta v predstavitev vozila vključili tudi naše najmlajše gasilce. Slednji so na izviren in svojevrsten način predstavili novo pridobitev.

 

Novo vozilo je izdelano v skladu s tipizacijo Gasilske zveze Slovenije in tipizirano kot GVGP-2. Gre za terensko vozilo znamke BREMACH T-REX XT 4 x 4, katerega nadgradnjo je izdelala družba EURO GV d. o. o. iz Male Bukovice. Poganja ga 3.000 kubični motor z 180 konjskih moči. Pogon ima na vsa kolesa. Največja dovoljena masa vozila je 6 t, registrirano pa je za prevoz petih oseb. V zadnjem delu vozila je nadgradnja, ki zajema visokotlačno črpalko z dvema hitro napadalnima navijakoma in dodatnim D visokotlačnim izlivom, 1.100 l vode in 100 l retardanta ter vso potrebno opremo za interveniranje ob požarih v naravi (motorna žaga, dva izpahovalnika, radijske zveze, svetilke, naprtnjače, visokotlačne cevi, različne gasilske armature, oprema za prvo pomoč ipd).

 

Nabavna vrednost vozila znaša 113.800 EUR, temu pa je potrebno prišteti še približno 8.000 EUR, kolikor znaša vrednost nabavljene opreme. Približno 50 % sredstev je za pokritje stroškov nabave zagotovila Občina Hrpelje - Kozina, 25 % sta društvo in občina pridobila na razpisu Ministrstva za obrambo (t. i. program Kras), preostanek (približno 25 %) pa je društvo pokrilo z lastnimi sredstvi. Kot omenjeno ima vozilo vgrajeno tudi vso potrebno opremo, katere nabavo so omogočili donatorji, in sicer:

- družba HT MANAGEMENT d .o. o. Kozina

- Društvo upokojencev Hrpelje - Kozina

- družba CDSGI d. o. o. Ljubljana

- družbaŠKERJANC d. o. o. Povžane

- družba TERMOPLASTI-PLAMA d. o. o. Hrušica

- družba ALTUSCONCULTING d .o. o. Ljubljana in

- samostojni podjetnik Damjan Marsič iz Slop.


13.03.2014: OBČNI ZBOR MLADIH ČLANOV PGD MATERIJA

V petek, 14. 3. 2014 je v prostorih PGD Materija potekal občni zbor mladih, katerega so tokrat prvič vodili mladinci in mladinke društva. Udeležilo se ga je 25 mladih gasilcev in vsi njihovi mentorji ter predsednik društva mag. Valter Fabjančič, ki je mladim namenil par besed. Na občem zboru mladih je bilo predstavljeno poročilo o delu mladine v letu 2013, nato pa še plan dela za leto 2014. Sledilo je prijetno druženje ob pici.

 

Mentorji mladine PGD Materija


05.03.2014: VALTER FABJANČIČ PREJEL SREBRNI ZNAK CIVILNE ZAŠČITE

Včetrtek, 6. marca 2014, je v Hrpeljah potekala slovesnost ob svetovnem dnevu Civilne zaščite za območje postojnske regije, na kateri je predsednik PGD Materija Valter Fabjančič prejel srebrni znak Civilne zaščite. Poleg njega je iz naše občine prejel visoko priznanje tudi poveljnik Civilne zaščite Občine Hrpelje – Kozina Robert Kastelic, in sicer zlati znak. Slavnostni govornik na prireditvi je bil direktor Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje Darko But, ki je v govoru izpostavil pomembnost vseh sil za zaščito in reševanje v naši državi ter se zahvalil za dosedanji trud. 


25.01.2014: OBISK PGD VIŠNJA GORA

V nedeljo, 26. januarja 2014, so naše društvo obiskale članice in člani PGD Višnja Gora. Obiskovalcem smo predstavili delovanje društva, gasilski dom in vozila ter si v prijetnem druženju izmenjali zanimive izkušnje s področja gasilstva.