DOGODKI 2013
21.12.2013: OBISK DEDKA MRAZA

V nedeljo, 20. decembra 2013, se je v gasilskem domu v Materiji zglasil dedek Mraz. Pred njegovim prihodom pa so mladi gasilci pripravili čudovit kulturni program in številno občinstvo razveselili s svojimi nastopi. Letos je dedek Mraz obdaril več kot 50 otrok, za kar gre zahvala številnim podjetjem, ki so nam pri tem pomagala. 


22.11.2013: OBISK PGD ZAGORJE - MESTO

V soboto, 23. novembra 2013, je v dopoldanskem času naše društvo obiskalo 40 članic in članov PGD Zagorje - mesto. Obiskovalcem smo predstavili delovanje društva, gasilski dom in vozila ter si v prijetnem druženju izmenjali zanimive izkušnje s področja gasilstva.


22.11.2013: OBISK PGD LJUBLJANA - ŠENTVID

V soboto, 23. novembra 2013, je v popoldanskem času naše društvo obiskalo 50 članic in članov PGD Ljubljana - Šentvid. Obiskovalcem smo predstavili delovanje društva, gasilski dom in vozila ter si v prijetnem druženju izmenjali zanimive izkušnje s področja gasilstva.


19.11.2013: STROKOVNO PREDAVANJE »DEJAVNIKI TVEGANJA ZA SRČNO-ŽILNE BOLEZNI«

PGD Materija je v sredo, 20. novembra 2013, v gasilskem domu organiziralo drugo strokovno predavanje v letošnjem letu. Tokrat je tekla beseda o dejavnikih tveganja za srčno-žilne bolezni, predavanje pa je vodila priznana zdravnica Vlasta Počkaj, dr. medicine. Med predstavitvijo teme sta medicinski sestri Bojana Rolih Prelc in Tatjana Kastelic udeležencem izmerili tudi vrednost krvnega sladkorja ter holesterola in krvni tlak. PGD Materija se vsem iskreno zahvaljuje.


17.11.2013: KRVODAJALSKA AKCIJA PGD MATERIJA

V ponedeljek, 18. novembra 2013, je PGD Materija v sodelovanju z OZ RKS Sežana organiziralo že četrto krvodajalsko akcijo. Kri je v Splošni bolnišnici Izola darovalo devet članov društva in njihovih svojcev, in sicer: Marinka Fabjančič, Sonja Zec, Helena Babuder Žigante, Ivan Fabjančič, Gregor Babuder, Ivan Babuder, Damir Zec, Mitja Bubnič in Darko Škerjanc. Vsem darovalcem se vodstvo PGD Materija iskreno zahvaljuje.


17.11.2013: MLADI GASILCI PGD MATERIJA V KINU

V ponedeljek, 18. novembra 2013, se je 35 najmlajših gasilcev in šest mentorjev PGD Materija odpravilo v Planet Tuš Koper, kjer so si ogledali mladinsko komedijo z naslovom »Gremo mi po svoje 2«. V dvorani smo zasedli vsak svoje mesto in uživali ob gledanju filma. Vrnili smo se veseli in v upanju, da se bo takšno srečanje še kdaj ponovilo. 


15.11.2013: PRODAJA VOZILA ZA GAŠENJE POŽAROV V NARAVI

V soboto, 16. novembra 2013, je garaže PGD Materija zapustilo legendarno vozilo za gašenje požarov naravi GVGP-1, znamke Land Rover Defender. V skladu s sklepom upravnega odbora je namreč društvo vozilo prodalo, saj že v začetku marca prihaja v Materijo novo, večje vozilo za gašenje požarov v naravi (GVGP-2), znamke Bremach T-REX 4 x 4.

Staro vozilo je kupilo Dobrovoljno vartrogasno društvo (DVD) Oštarije iz sosednje Hrvaške, kamor so štirje naši člani vozilo tudi odpeljali in vodstvu njihovega društva slavnostno predali ključe. Kolegom in prijateljem iz DVD Oštarije želimo srečno vožnjo.


02.11.2013: OPERATIVCI IN MENTORICE PGD MATERIJA NA STROKOVNI EKSKURZIJI

V soboto, 2. 11. 2013, so se operativci in tri mentorice PGD Materija odpravili na strokovno ekskurzijo. Napotili so se v sosednjo Italijo, kjer so si najprej ogledali gasilsko brigado v Trstu. Tam jih je sprejel vodja izmene Giuseppe Calianno in jim predstavil vsa vozila ter opremo. Nato so se odpravili še do gasilske enote za posredovanje na morju, ki ima svoje prostore v tržaški luki. Posadka gasilskega plovila jih je po morju popeljala do grada Miramar in jim prestavila njihovo delo. V nadaljevanju so se ustavili še pri gasilcih na Opčinah, ekskurzijo so v veseli družbi, odlični hrani in še boljši kapljici zaključili v vinski kleti Lisjak v Dornberku.

 

V času ekskurzije so v gasilskem domu v Materiji dežurali štirje člani operativne enote PGD Senožeče, za kar se prijateljem iz Senožeč iskreno zahvaljujemo.

 

 

Marinka Fabjančič


25.10.2013: VETERANI NA STROKOVNI EKSKURZIJI

V soboto, 26. 10. 2013, so se člani ekipe veteranov PGD Materija odpravili na strokovno ekskurzijo. Pot jih je vodila v Istro, kjer so si ogledali prostore in opremo gasilske brigade v Puli ter tamkajšnje znamenitosti. 


25.10.2013: OBISK PIGD ETI IZLAKE

V soboto, 26. oktobra 2013, je naše društvo obiskalo 30 članic in članov Prostovoljnega industrijskega gasilskega društva Eti Izlake. Obiskovalcem smo predstavili delovanje društva, gasilski dom in vozila ter si v prijetnem druženju izmenjali zanimive izkušnje s področja gasilstva.


17.10.2013: PGD MATERIJA IN ZD SEŽANA STA PODPISALA DOGOVOR O MEDSEBOJNI POMOČI

Na pobudo PGD Materija je bil v petek, 18. 10. 2013 v prostorih Občine Hrpelje – Kozina (OHK) podpisan »Dogovor o medsebojni pomoči in sodelovanju ob intervencijah na območju OHK«. ZD Sežana in PGD Materija, ki sta podpisnici dokumenta sta s tem tudi formalno potrdili, da si bosta zagotavljali medsebojno pomoč v naslednjih primerih:

-       ob srčnem zastoju, ko je potrebno izvajati temeljne postopke oživljanja z ali brez uporabe defibrilatorja,

-       reševanje poškodovanih iz globin, višin, na ali v vodi,

-       reševanje poškodovanih ali obolelih iz težko dostopnih mest ali krajev,

-       pomoč pri prenosu ali prevozu obolelih ali poškodovanih v helikopter nujne medicinske pomoči ali reševalno vozilo,

-       ob vseh težjih poškodbah in obolenjih v različnih okoliščinah,

-       v drugih primerih, ko je za ohranitev življenja potrebno takojšnje nudenje prve pomoči.

 

Glede na to, da smo ljudje v svojem bivalnem, delovnem in splošnem življenjskem okolju izpostavljeni vrsti različnih nevarnosti, kot so naravne in tehnološke nesreče ter nesreče pri delu in športu, je osnovni cilj sklenitve tega dogovora zagotavljanje višje stopnje oskrbe obolelih ali poškodovanih oseb na celotnem območju OHK. Z upoštevanjem le nekaterih dejavnikov, kot so izpostavljenost območja pred naravnimi in drugimi nesrečami; starostna struktura prebivalstva; relativna odmaknjenost nekaterih vasi; dobra opremljenost PGD Materija; kratek odzivni čas ter znanje in strokovna usposobljenost gasilcev operativne enote PGD Materija tudi s področja nudenja prve pomoči, je to zelo pomembna pridobitev in hkrati tudi nov izziv domačih gasilcev. Taka vrsta dogovora je za prostovoljne gasilce verjetno ena redkih v Sloveniji.

 

Tokoj po podpisu dogovora je župan OHK podpisal tudi spremenjen načrt aktiviranja operativne enote PGD Materija, v skladu s katerim bo ReCO Postojna (po predhodnem posvetu z dežurnim zdravstvenim delavcem NMP Sežana ali ZD Hrpelje) domače gasilce aktiviral tudi ob vseh zgoraj naštetih dogodkih. Ti bodo v primerih, ko bodo prvi na kraju do prihoda zdravstvenega osebja nudili prvo pomoč, v ostalih primerih pa slednjim pomagali pri transportu poškodovane ali obolele osebe. 

 

Na tem, za matarske gasilce in celotno OHK, pomembnem dogodku so bili prisotni: direktorica ZD Sežana Ljubislava Škibin, dr. medicine, vodja nujne medicinske pomoči Ivan Masič, dr. medicine, župan OHK Zvonko Benčič Midre, poveljnik občinske civilne zaščite Robert Kastelic, predstavnik Uprave za zaščito in reševanje Izpostava Postojna Darko Škerjanc, direktorica občinske uprave Saša Likavec Svetelšek, predsednik KGZ in poveljnik ZGRS Blaž Turk ter predstavniki PGD Materija (predsednik mag. Valter Fabjančič, namestnik predsednika Aljoša Sila, poveljnik David Fabjančič, podpoveljnik Gregor Babuder in člana upravnega odbora Igor Šiškovič ter Marko Renko).

 

Predsednik PGD Materija je ob tem poudaril, da predstavlja podpis dogovora plemenito gesto našega društva, ki pa obenem pomeni tudi zelo veliko odgovornost. Prav tako je izpostavil že dosedanje odlično sodelovanje z zdravstvenim osebjem ZD Hrpelje in NMP Sežana in upanje, da bo to sodelovanje takšno še naprej.

 

 

 

                  Marinka Fabjančič 


08.10.2013: OBISK ČLANOV EKIPE PP OZ RKS AJDOVŠČINA

V sredo, 9. oktobra 2013, so naše društvo obiskale članice in člani ekipe prve pomoči OZ RKS Ajdovščina. Obiskovalcem smo predstavili delovanje društva, gasilski dom in vozila. 


30.09.2013: OBISK PREDSTAVNIKOV OBČINE NOVACI IZ MAKENONIJE

V torek, 1. oktobra 2013, so PGD Materija obiskali predstavniki Občine Novaci iz Makedonije. Ti so se na povabilo Občine Hrpelje - Kozina mudili na uradnem obisku v naši občini in ob tej priložnosti v družbi župana ter obeh podžupanov in poveljnika občinske civilne zaščite, obiskali tudi naše društvo. V prijetnem druženju smo obiskovalcem predstavili naše delo in gasilski dom z opremo ter si izmenjali izkušnje s področja zaščite in reševanja.


18.09.2013: PODPIS POGODBE ZA NOVO VOZILO

Četrtek, 19. september 2013, je bil za PGD Materija pomemben dan. Po skoraj enoletnih aktivnostih je prišlo do podpisa pogodbe za nabavo novega vozila za gašenje požarov v naravi GVGP-2, ki bo v naše garaže pripeljalo prve dni marca 2014.

Na javnem razpisu je bila kot dobavitelj izbrana družba EURO GV d. o. o. iz Male Bukovice, ki je ponudila vozilo znamke Bremach T-REX 4 x 4. Slednje bo prevažalo najmanj 1.000 l vode in 100 l penila ter vso potrebno opremo za gašenje požarov v naravi. V vozilu bo prostor za petčlansko posadko, zaradi izjemnih voznih lastnosti in zmogljivosti pa bo mogoče z njim dostopati tudi na težko dostopne terene. Pogodbena vrednost investicije je 113.800 EUR.

Svečani sklenitvi pogodbe, ki jo je v imenu društva podpisal predsednik Valter Fabjančič, v imenu dobavitelja pa direktor družbe EURO GV Valter Lozar, so prisostvovali tudi člani upravnega odbora in poveljstva ter predstavniki Občine Hrpelje Kozina, in sicer župan Zvonko BenčičMidre, poveljnik občinske civilne zaščite Robert Kastelic ter direktorica občinske uprave Saša Likavec Svetelšek. V prijetnem ambientu turistične kmetije»Pri Damjanu« v Slopah je predsednik društva poudarili pomembnost nabave novega vozila, s katerim se bodo gasilci še učinkoviteje spopadali s številnimi požari v naravi, župan in poveljnik civilne zaščite pa sta izrazila zadovoljstvo nad zelo uspešnim delom društva na vseh področjih. Ob tem sta se zahvalila za ves trud, ki ga gasilci prostovoljno vlagajo v zagotavljanje varnosti občanov in zaželela, da bi s takim zagonom delovali še naprej.

Z nabavo novega vozila je PGD Materija zaključilo sedemletni projekt prenove voznega parka, v okviru katerega je nabavilo pet novih vozil ter lahek priklopnik. Gre za vozila, ki so nujno potrebna za nemoteno, predvsem pa učinkovito posredovanje ob vseh požarih in nesrečah na območju Občine Hrpelje – Kozina, katerih število iz leta v leto narašča. 


13.09.2013: SREČANJE ČLANIC OBALNO - KRAŠKE REGIJE

V soboto, 14. septembra 2013, se je v Sežani odvijal letni posvet za članice prostovoljnih gasilskih društev, ki so se ga udeležile tudi članice PGD Materija: Marinka Fabjančič, Tina Babuder in Sabrina Boštjančič. Zbor je bil ob 14.00 v Zavodu za gasilno in reševalno službo v Sežani. Sledila je kar delavna sobota, za vseh 86 udeleženk srečanja. Po začetnem postroju in pozdravnih govorih so bile članice razdeljene v tri skupine, od katerih se je ena najprej pomerila v orientacijskem pohodu, med katerim so morale dokazati tudi gasilske spretnosti, druga je prisluhnila predavanju o intervencijskem poveljniškem sistemu (I. P. S.), tretja pa si je ogledala zavod in učni pod center v Sežani. Sledile so družabne igre tudi z gasilsko tematiko. Ekipe so bile sestavljene iz predstavnic različnih PGD, tako da so se med preizkusi bolj spoznale. Najboljše ekipe so na koncu prejele nagrade. Sledila je zabava ob zvokih »gasilske« glasbene skupine.


06.09.2013: SODELOVANJE NA PRIREDITVI "ODPRTA MEJA V ČIČARIJI"

V soboto, 7. septembra 2013, so člani PGD Materija sodelovali pri organizaciji občinske prireditve "Odprta meja v Čičariji", ki je potekala na Golcu. Osrednji dogodek letošnje prireditve je bil podpis listine o pobratenju Občin Hrpelje - Kozina, Lanišće ter Dolina, ki so jo podpisali župani vseh treh občin (Zvonko Benčič Midre, Neven Mikac in Fulvia Premolin). Poleg ostalih visokih gostov se je osrednje slovesnosti, v vlogi slavnostnega govornika, udeležil tudi predsednik Državnega zbora Republike Slovenije Janko Veber. Domači gasilci so poleg sodelovanja na slovesnosti izvajali tudi rediteljsko službo in požarno varovanje.


01.09.2013: PGD MATERIJA SODELUJE PRI VAROVANJU OTROK NA POTI V ŠOLO

Na pobudo Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Občine Hrpelje – Kozina, ker v vlogi namestnika predsednika sodeluje tudi član PGD Materija Dejan Mezgec, se je naše društvo letos vključilo tudi v akcijo varovanja otrok na prehodih za pešce v prvih šolskih dneh. V jutranjih urah od 2. do 6. septembra 2013 tako veterani našega društva pomagajo policiji in Občini Hrpelje - Kozina pri zagotavljanju varnosti otrok na poti v Osnovno šolo Dragomirja-Benčiča Brkina v Hrpeljah. S to plemenito gesto želimo tudi gasilci prispevati k izboljšanju varnosti na naših cestah, za kar se našim veteranom iskreno zahvaljujemo. 


16.08.2013: SREČANJE VETERANOV KRAŠKE GASILSKE ZVEZE

V soboto, 17. avgusta 2013, je v Orleku pri Sežani potekalo letno srečanje veteranov Kraške gasilske zveze. Skupaj se je zbralo kar 67 veteranov iz osmih gasilskih društev, ki so sončen poletni dan izkoristili za prijateljsko druženje in obujanje spominov. Najbolj zagnani so se pomerili v balinanju in igranju "briškole", ogledali pa so si tudi jamo Vilenica. Za organizacijo so tokrat poskrbeli člani PGD Sežana, ki so srečanje izpeljali z odliko. Poleg poveljnika zveze Borisa Budala in predsednika komisije za veterane Jožeta Mezgeca sta navzoče pozdravila tudi župan Občine Sežana Davorin Terčon ter podžupan David Škabar.

 

Iz domačega društva se je srečanja tudi letos udeležilo 13 prekaljenih gasilcev, ki so se domov vrnili z osvojenim prvim mestom v balinanju, predvsem pa z oblico dobre volje in obljubo, da bodo veterani PGD Materija še naprej pomemben člen v delovanju ter razvoju gasilstva v Materiji. 


08.08.2013: PRIREDITVEV "POLETNI VEČERI V HLADU BRKINSKIH BISEROV"

Člani PGD Materija so ob vaškem prazniku (opasilu) sodelovali pri organizaciji prireditve "Poletnivečeri v hladu brkinskih biserov", ki je v Tinjelovi pečini na Baču pri Materiji potekala 9. 8. 2013. Glavni organizator je bila Občina Hrpelje - Kozina, ki je k sodelovanju pritegnila Vokalno skupino Karina, Klapo ljubiteljev dalmatinskih pesmi in Klapo Semikanta.

Vsi nastopajoči so obiskovalcem pričarali prečudovit večer v hladu kapnikov in zvokov vrhunskih pevk ter pevcev.


06.08.2013: OBISK NAJSTAREJŠEGA ČLANA PGD MATERIJA ALOJZA KLJUNA

V začetku avgusta smo predstavniki PGD Materija (poveljnik David Fabjančič, predsednik komisije za veterane Jože Mezgec in predsednik Valter Fabjančič) obiskali najstarejšega člana našega društva Alojza Kljuna oziroma po domače "Lujskota". Alojz je namreč pred dnevi praznoval častitljivih 90 let zato smo se odločili, da ga obiščejo na njegovem domu v Povžanah. V prijetnem večernem druženju s slavljencem in njegovo ženo Milo je stekla beseda o povojnem delovanju gasilstva v Materiji, pričemer nam je Alojz nazorno predstavil različne dogodke tistega časa, ki so zaznamovali matrsko podolje. Klepet z njima je bil prijeten in poln pozitivne energije, ki jo kljub svojim letom Alojz in Mila vlivata mlajšim generacijam.

 

Sicer pa je Alojz Kljun aktiven gasilec že od leta 1946. Na svojo pripadnost društvu je še danes izredno ponosen, saj je tako rekoč sodeloval pri celotnem razvoju gasilstva v Materiji v povojnem obdobju. V posebno čast mu je bilo tudi, da je lahko ob 100. obletnici društva, ki smo jo praznovali pred petimi leti, ravno on prerezal trak novega gasilskega doma. Seveda pa tudi ob našem obisku ni pozabil poudariti, da moramo vsi skrbeti, da se gasilstvo v Materiji ohrani tudi v bodoče.

 

V PGD Materija smo ponosni na našega najstarejšega člana, ki je lahko v marsičem vzor vsem nam.

 

Mili in Alojzu se zahvaljujemo za topel sprejem in jima želimo še naprej obilo zdravja ter vsestranskega zadovoljstva.

 

 

Valter Fabjančič


26.06.2013: TRETJI MLADINSKI TABOR PGD MATERIJA - 2013

Prišel je…Dan, ko smo otroci in mentorji mladine odšli na že tradicionalni, letos 3. mladinski tabor PGD Materija. Pred gasilskim domom se je v četrtek, 27. 6. 2013 zbralo 28 otrok in 9 mentorjev. Vsi smo že nestrpno pričakovali odhod na že znano destinacijo – mladinsko letovišče na Debelem Rtiču. Ko smo opravili vse formalnosti, smo še pozdravili domače ter za nekaj dni zapustili Materijo.

Kot vsako leto, smo tudi letos vsak dan imeli dvig taborne zastave. Pri tem dogodku so morali biti prisotni vsi udeleženci tabora, tako mentorji kot otroci. Za tem so bili vsi seznanjeni s potekom dneva in dejavnostmi, ki so sledile. S tem protokolom se je začel sleherni dan v taboru in na podoben način se je vsak dan zaključil s spustom zastave. Udeleženci tabora so bili v enakih majicah, ki so jih dobili prav za to priložnost.

Vsako jutro smo najprej imeli jutranjo telovadbo, da smo se vsi dodobra prebudili in razmigali. Sledil je zajtrk ter nato priprava na bazen. V petek smo po zajtrku imeli orientacijski pohod, v soboto pa tekmovanje v gasilskih veščinah. V soboto popoldne smo imeli tudi gasilski izlet, kjer smo si ogledali Sečoveljske soline in gasilski dom Prostovoljnega gasilskega društva Sečovlje, kjer so nam predstavili delovanje društva in presenetili s sladoledom. Letos nam vreme ni bilo preveč naklonjeno, tako da smo morali uporabljati tudi notranji bazen.

V času tabora smo imeli tudi več obiskov. V petek pri spustu zastave sta nas obiskala poveljnik in namestnik predsednika našega društva. V soboto pa je prišel na tabor župan Občine Hrpelje – Kozina, Zvonko Benčič - Midre. Člani tabora se mu zahvaljujemo za obisk in za sladko darilo. Obiskal nas je tudi predsednik mladinske komisije Kraške gasilske zveze Dimitrij Dokič. Pohvalil nas je za naše uspehe v letošnjem letu.   

V nedeljo smo tako kot vsak dan zjutraj telovadili, zajtrkovali, dvignili taborno zastavo, preživeli nekaj ur na bazenu. Preden smo zapustili bazen, smo opravili krst za tiste, ki so bili letos prvič na taboru. Prišel je tudi čas, da smo spakirali kovčke in se pripravili na odhod domov. Še zadnjič letos smo spustili taborno zastavo in zopet napolnili avtobus, ki nas je pripeljal pred domači gasilski dom. Tu so nas kot vsako leto pričakali starši in ostala druščina s slastnimi palačinkami.

Mentorji mladine upamo, da so se vsi otroci s tabora vrnili polni pozitivnih občutkov in novih spoznanj. Ker sta bili letos zadnjič z nami devetošolki Anja Bradelj in Klara Bilješkovič, bi jima ob tej priložnosti zaželeli še naprej veliko uspehov ter aktivno udejstvovanje v gasilskih vodah. Vsi skupaj upamo, da se bomo ponovno srečali na četrtem mladinskem taboru 2014.

 

Mentorji in mentorice PGD Materija


08.06.2013: OPERATIVNA VAJA V OCIZLI

Na povabilo Športnega kulturnega in turističnega društva Zveza Ocizla, so člani operativne enote PGD Materija, v soboto, 9. 6. 2013 izvedli prikazno vajo tehničnega reševanja ob prometni nesreči ter predstavili pravilno izvajanje temeljnih postopkov oživljanja z uporabo defibrilatorja. 


02.06.2013: OBIS UČENCEV 5. RAZREDA OSNOVNE ŠOLE

V ponedeljek, 3. junija 2013, so PGD Materija obiskali učenci petega razreda Osnovne šole Dragomirja Benčiča Brkina iz Hrpelj. Slednjim so člani operativne enote predstavili naše društvo, prostore, vozila in opremo. Najbolj pogumni učenci pa so se lahko preizkusili tudi v pravih gasilskih veščinah. 


27.05.2013: IGOR BOLE IN BLAŽ TURK – NOV PREDSEDNIK IN POVELJNIK ZGRS SEŽANA

Svet Zavoda za gasilno in reševalno službo Sežana je v torek, 28. maja 2013, za novega direktorja zavoda soglasno imenoval Igorja Boleta, za novega poveljnika pa Blaža Turka. Novemu (staremu) direktorju in novemu poveljniku ZGRS Sežana PGD Materija iskreno čestita in jima želeli uspešno delo. 


24.05.2013: KONGRES GASILSKE ZVEZE SLOVENIJE

V soboto, 25. maja 2013, se je enajst članic in članov PGD Materija udeležilo parade in slovesnosti ob 16. Kongresu Gasilske zveze Slovenije, ki je letos potekal v Kopru. V paradi je sodelovalo skoraj 5.000 gasilk in gasilcev iz celotne Slovenije, navzoče pa sta poleg ostalih visokih gostov pozdravila tudi predsednik Republike Slovenije gospod Borut Pahor in predsednica Vlade Republike Slovenije gospa Alenka Bratušek. 


18.05.2013: DELOVNA AKCIJA

V nedeljo, 12. maja in soboto, 19. maja 2013 so člani PGD Materija udeležili letne delovne akcije. Pri tem so generalno očistili in uredili gasilski dom ter okolico in vozila. Po petih letih prebivanja v novih prostorih pa so ob pomoči kolegov iz ZGRS Sežana opravili tudi pranje fasade stolpa gasilskega doma. 


17.05.2013: SREČANJE MENTORJEV MLADINE KRAŠKE GASILSKE ZVEZE 2013

V soboto, 18. maja 2013, je v Lokvi potekalo 4. srečanje mentorjev mladine Kraške gasilske zveze. Iz našega društva smo se srečanja udeležili Tina, Marinka in Sandi. Na začetku smo imeli predavanje na temo tekmovanja iz orientacije, ki ga je vodil Dušan Pavli. Povedal nam je veliko zanimivih in uporabnih stvari, ki jih bomo še potrebovali pri usposabljanju naših otrok. Sledil je manjši prigrizek, s katerim smo si nabrali moči za športne igre in pohod. Razdelili smo se v skupine in začeli tekmovati med seboj. Tekmovali smo v nogometu, balinanju in odbojki na mivki. Ena skupina pa se je podala na pohod mimo vasi Prelože do izvira Vroče. Po končanem tekmovanju in pohodu smo vsi izčrpani sedli k večerji. Sladila je razglasitev rezultatov in podelitev simboličnih medalj ter seveda skupinska slika. Druženja pa ni bilo še konec, saj je za dobro vzdušje poskrbela skupina Melodija. Ob slovesu smo bili vsi mnenja, da je bil dan zanimiv in zabaven, zato smo si obljubili, da se dobimo drugo leto na 5. srečanju mentorjev mladine Kraške gasilske zveze.

 

Marinka, Sandi in Tina


29.04.2013: PRVOMAJSKI KRES V MATERIJI

Mladina PGD Materija je v torek, 30. aprila 2013, zvečer prižgala prvomajski kres in tako obeležila praznik dela. Prižiga kresa so se udeležili številni krajani in se ob taktih naših gasilcev muzikantov prijetno zabavali. 


25.04.2013: DRAGO POČKAR VSTOPIL NA POT UPOKOJENCA

Bivši in sedanji poveljnik ter predsednik PGD Materija so se v petek, 26. aprila 2013, udeležili družabnega srečanja ob upokojitvi Draga Počkarja - »legende« kraškega gasilstva. Drago je svojo celotno kariero posvetil gasilstvu in bil dolgoletni poveljnik Zavoda za gasilno in reševalno službo Sežana ter Kraške gasilske zveze. Svoje znanje in izkušnje je tako rekoč vsakodnevno prenašal na vsakega gasilca Obalno kraške regije in tudi širše. Njegovi najožji sodelavci so mu na srečanju priredili presenečenje, saj so ravno v ta namen (po 20-ih letih) usposobili 50 let staro cisterno, s katero je Drago velikokrat posredoval ob požarih. Seveda pa je moral svoje znanje še enkrat pokazati in skupaj s svojimi gasilci pogasiti požar lovske koče na Štjaku. PGD Materija se Dragu  iskreno zahvaljuje za ves njegov trud in mu želi čim lepše preživljanje zaslužene upokojitve.


19.04.2013: NAŠI GASILCI NA PRIREDITVI »SREČANJE MOTORNIH KOLES TOMOS«

Tudi letos se je šest članov PGD Materij, v soboto, 20. aprila 2013 udeležilo tradicionalne prireditve »Srečanje motornih koles Tomos«. David, Jaka, Sebastjan, Denis, Matej in Klemen so s svojimi Tomosovimi starodobniki že zjutraj krenili proti Kopru in se od 09.30 podali na dirko po Slovenski obali. Pozno popoldne so vsi uspešno pripeljali ciljno črto in tako dokazali, da so svoje starodobnike odlično pripravili. Sicer pa omenjeno srečanje že nekaj let organizira Društvo ljubiteljev starodobnih vozil Adria Classic Koper, udeležba pa je iz leta v leto večja.


18.04.2013: STROKOVNO PREDAVANJE »SONARAVNA PRIDELAVA KROMPIRJA«

PGD Materija je v petek, 19. aprila 2013, organiziralo strokovno predavanje na temo »Sonaravna pridelava krompirja«, ki je potekalo v prostorih gasilskega doma. Vodil ga je Daniel Ban, absolvent Biotehniške fakultete v Ljubljani in član PGD Materija, ki je obiskovalcem nazorno predstavil pravilno pridelavo krompirja in jih podučil o strokovni pripravi zemlje ter drugih dejavnikih od katerih je odvisen pridelek. PGD Materija se Danijelu zahvaljuje za izredno poučno in zanimivo predavanje.


11.04.2013: SKUPŠČINA KRAŠKE GASILSKE ZVEZE

V soboto, 12. aprila 2013, je v Dolenji vasi potekala skupščina Kraške gasilske zveze (KGZ). Poročila o delu zveze so predstavili predsednik KGZ Blaž Turk, poveljnik Boris Budal in predsedniki posameznih komisij. Poleg imenovanj novihčlanov upravnega odbora in poveljstva KGZ je bil na skupščini izvoljen tudi novčlan nadzornega odbora zveze, in sicer namestnik predsednika PGD Materija Aljoša Sila. Iz PGD Materija so se skupščine udeležili: Jožef Mezgec, Zlatko Segulin, Marko Renko, Matej Zobec in Valter Fabjančič, v imenu Gasilske zveze Slovenije pa je skupščino pozdravil regijski poveljnik Darko Muhič. 


23.03.2013: KONCERT PEVSKIH ZBOROV

Moški pevski zbor Slavnik je v počastitev materinskega dneva v nedeljo, 24. marca 2013, v prostorih PGD Materija organiziral koncert, pod taktirko priznane glasbene ustvarjalke in članice PGD Materija Andrejke Hrvatin. Ob tej priložnosti je domači pevski zbor v goste povabil tudi žensko vokalno skupino Karina in Moški oktet Aljaž, ki so v našem kraju nastopili prvič. Nastopajoči so obiskovalcem pričarali čudovit in nepozaben večer, ki se ga bomo v Materiji še dolgo spominjali.


08.03.2013: OBČNI ZBOR PGD MATERIJA

V soboto, 9. marca 2013, je v prostorih PGD Materija potekal redni občni zbor društva. Udeležilo se ga je preko 130 gasilcev in drugih gostov, med katerimi so bili tudi župan Občine Hrpelje - Kozina Zvone Benčič Midre in podžupan Anton Mahne, predsednik Kraške gasilske zveze Blaž Turk, poveljnik občinske civilne zaščite Robert Kastelic, vodja centra za obveščanje iz Postojne Albert Trobec ter pomočnik komandirja Policijske postaje Kozina Iztok Cah. Slednjim je predsednik društva Valter Fabjančič uvodoma namenil poseben pozdrav, tega pa je bil deležen tudi najstarejši član društva Alojz Kljun, ki bo letos dopolnil 90 let. Poleg predstavnikov številnih domačih gasilskih društev so se letošnjega občnega zbora udeležili tudi gasilci iz DVD Šapjane in Oštarije (Republika Hrvaška) ter predstavniki Rdečega križa iz Srbije.


Na občnem zboru so predstavniki organov društva in predstavnik mladine najprej predstavili poročila o delu društva v preteklem letu, tem pa je sledila predstavitev plana dela za leto 2013. Ob koncu so bila najzaslužnejšim članom podelana tudi priznanja za opravljeno delo v lanskem letu. Priznanja za udeležbo na intervencijah so tako prejeli Matej Zobec, Luka Bradelj, Gregor Babuder in Matej Fabjančič; gasilske plamenice III. stopnje sta prejela David Fabjančič in Gregor Babuder (za posebne zasluge pri avgustovskih požarih v naravi); enaka odlikovanja pa so prejeli tudi člani ekipe prve pomoči, ki se je lani udeležila evropskega tekmovanja na Irskem, in sicer: Ivan Babuder, Sandi Fabjančič, Saško Mavrič, Marko Renko, Bojan Renko, Aljoša Sila, Damir Zec ter Valter Fabjančič.

 

Za usposabljanje ekipe prve pomoči je društvo posebni plaketi podelilo tudi zdravnici Vlasti Počkaj in inštruktorju Zlatku Kvržiču.

 

Sledili so pozdravni nagovori vseh prisotnih gostov, ki so pohvalili opravljeno delo, nato pa prijetno druženje.

 

PGD Materija pa ni pozabilo tudi na najmlajše člane in za njih dan prej organiziralo občni zbor mladih gasilcev, ki je potekal v Pizzeriji Jakob v Gradišču pri Materiji. Ob tej priložnosti je 30 nadobudnežev nagovoril predsednik komisije za mladino Sandi Fabjančič, pozdravila pa sta jih tudi predsednik društva Valter Fabjančič in poveljnik David Fabjančič.


06.03.2013: DAVID FABJANČIČ PREJEL PRIZNANJE CIVILNE ZAŠČITE

V četrtek, 7. marca 2013, je v Ilirski Bistrici potekala slovesnost ob svetovnem dnevu civilne zaščite. Ob tej priložnosti je poveljnik PGD Materija David Fabjančič, prejel bronasti znak Civilne zaščite. Priznanje mu je bilo podeljeno za zasluge pri vodenju intervencij ob velikih avgustovskih požarih v naravi in uspešno vodenje operativne enote PGD Materija. Slavnostni govornik na prireditvi je bil poveljnik civilne zaščite Republike Slovenije Srečko Šestan, ki je našemu poveljniku priznanje tudi podelil. Davidu iskreno čestitamo.


11.01.2013: SESTANEK OPERATIVNE ENOTE PGD MATERIJA

Poveljnik PGD Materija David Fabjančič je v soboto, 12. januarja 2013, sklical redni sestanek članov operativne enote. Zbrani so analizirali delo operative v preteklem letu ter postavili izhodišča za operativno delovanje društva v letu 2013. Ob koncu je vse prisotne nagovoril tudi predsednik društva mag. Valter Fabjančič, ki se je operativcem zahvalil za trud in poudaril, da je bilo preteklo leto, glede na število intervencij, eno najzahtevnejših let v zgodovini društva. Zahvaljujoč trudu in požrtvovalnosti operativcev pa so bile vse intervencije uspešno zaključene. Po sestanku je poveljnik vse prisotne povabil na krajše druženje.