DOGODKI 2012
14.12.2012: PREDNOVOLETNO SREČANJE ČLANOV PGD MATERIJA

V soboto, 15. decembra 2012, je v prostorih PGD Materija potekalo tradicionalno prednovoletno srečanje članov društva in njihovih svojcev. Letošnje druženje je bilo še posebej pestro, saj so nas med drugim obiskali tudi otroci skupine Twirling Hrpelje - Kozina in predstavili svoj ples. Za prijetno vzdušje je poskrbela glasbena skupina Vatreni dečki iz Šapjan, seveda pa nas je tudi letos obiskal dobri mož Dedek Mraz in obdaril najmlajše. No majhno pozornost je dobri mož namenil tudi podžupanu Občine Hrpelje – Kozina Petru Boršiču, ki je vse prisotne pozdravil in jim zaželel obilo sreče v letu 2013. Za odlično povezovanje programa sta poskrbeli Marinka Fabjančič in Ester Mihalič, naši mladi člani: Tin Zec, Matej in Marko Fabjančič, Alex Šiškovič, Klemen Benčič, Andrej Kljun in Sandi Benčič, pa so na posebej izviren način predstavili nov koledar društva. Poleg številnih članic in članov društva ter njihovih svojcev so prireditev omogočili: družba PEJO d. o. o., LARIS d. o. o., T&P CARS d. o. o., ŠKERJANC d. o. o., Adriatic Slovenica d. d., PETROL d. d., Marko Renko s. p., Mizarstvo Bele s. p., Sadjarstvo Pečar s.p. in gostilni Križman ter Finida. PGD Materija se vsem omenjenim iskreno zahvaljuje.


07.12.2012: PREDSTAVITEV VIDEO POSNETKA IN SPOMINSKE SOBE – FACE 2012

V soboto, 8. decembra 2012, je v prostorih PGD Materija potekala predstavitev video posnetka in prenovljene spominske sobe v počastitev uspeha ekipe našega društva na tekmovanjih prve pomoči. Kljub izredno slabemu vremenu se je v večnamenski dvorani gasilskega doma zbralo veliko obiskovalcev, ki so si najprej ogledali pol drugo uro trajajoč video posnetek, zatem pa prenovljeno spominsko sobo. Ob koncu so si bili vsi enotni, da sta Marinka Fabjančič, ki je izdelala video posnetek in Slavko Gerželj, avtor spominske sobe, svoje delo opravila z odliko. Marinki in Slavkotu se PGD Materija iskreno zahvaljuje.


29.11.2012: PREDNOVOLETNO SREČANJE VETERANOV PGD MATERIJA

Na povabilo vinarja Tomaža Fabčiča so se veterani PGD Materija v petek, 30. novembra 2012, srečali na kmetiji Fabčič v Podragi pri Vipavi. Po uvodnem sestanku in manjši zakuski je Tomaž našim veteranom predstavil način pridelave vina in posebnosti njegove kmetije. Predsednik komisije za veterane Jože Mezgec je veterane pohvalil za ves dosedanji trud, zahvalil pa sta se pridružila tudi predsednik društva Valter Fabjančič in član upravnega odbora Damir Zec, ki sta izrazila zadovoljstvo nad zagnanostjo in srčnostjo vseh veteranov v društvu. PGD Materija se vinarju in našemu prijatelju Tomažu Fabčiču iskreno zahvaljuje za gostoljubje.


19.11.2012: MLADI GASILCI PGD MATERIJA V KINU

V torek, 20. novembra 2012, se je 34 mladih gasilcev in sedem mentorjev PGD Materija odpravilo v Planet Tuš Koper na ogled animirane komedije z naslovom »Hotel Transilvanija«. S polnimi rokami kokic smo zasedli vsak svoje mesto in uživali ob gledanju filma. Upamo, da bomo tovrstno srečanje še kdaj ponovili (mentorice in mentorji PGD Materija).


29.10.2012: STROKOVNO PREDAVANJE »ZDRAVA PRIDELAVA HRANE NA DOMAČEM VRTU«

PGD Materija je v torek, 30. oktobra 2012, organiziralo strokovno predavanje na temo »Zdrava pridelava zelenjave na domačem vrtu«, ki je potekalo v prostorih gasilskega doma. Predavanje je vodil Daniel Ban, absolvent Biotehniške fakultete v Ljubljani in član PGD Materija, ki je 35-im obiskovalcem nazorno predstavil biološko pridelavo zelenjave in jih podučil o pravilni pripravi zemlje ter drugih dejavnikih od katerih je odvisna kvaliteta pridelane zelenjave. Slušatelji so Danielu zastavili tudi zanimiva vprašanja in si bili ob koncu enotni, da je bilo predavanje izredno strokovno in poučno. PGD Materija se Danijelu zahvaljuje za njegov trud in mu želi čimprejšnji zaključek študija.


26.10.2012: OTROŠKE DELAVNICE

V soboto, 27. oktobra 2012, so v gasilskem domu v Materiji potekale otroške delavnice, ki jih organizira Medobčinsko društvo prijateljev mladine Sežana. Gre za prve tovrstne delavnice, ki bodo pod vodstvom Lucije in Veronike Gombač, v našem gasilskem domu, potekale enkrat mesečno.


26.10.2012: OBISK PGD ČEMŠENIK

V soboto, 27. oktobra 2012, je naše društvo obiskalo 45 članic in članov Prostovoljnega gasilskega društva Čemšenik. Obiskovalcem smo predstavili delovanje društva ter gasilski dom in vozila in si v prijetnem druženju izmenjali zanimive izkušnje s področja gasilstva.


24.10.2012: OBISK PGD MATERIJA V VRTCU HRPELJE

V četrtek, 25. 10. 2012, gasilci PGD Materija, na povabilo vzgojiteljic obiskali vrtec v Hrpeljah. Tam smo otrokom predstavili dejavnost gasilcev ter opremo in vozila, ki jo pri tem uporabljamo. Ob tem so otroci tudi praktično preizkusili opremo, ki jo uporabljamo ter s pravo gasilsko cevjo do dobra namočili okolico vrtca.


19.10.2012: SREČANJE MLADINE KRAŠKE GASILSKE ZVEZE

V soboto, 20. 10. 2012, se je pet mentoric in mentorjev PGD Materija ter 27 otrok – članov našega društva udeležilo že tradicionalnega srečanja mladine Kraške gasilske zveze, ki je letos potekalo v Sežani. V megleno Sežano je pripeljalo preko 150 pionirjev ter mladincev iz sedmih gasilskih društev. Na začetku je vse skupaj pozdravil župan Občine Sežana Davorin Terčon, predsednik mladinske komisije Kraške gasilske zveze Dimitrij Dokič in predstavnik mentorjev PGD Sežana.

Otroci so se z žrebom razdelili v skupine in vsaka skupina je dobila svojega mentorja. Tekmovali smo v orientaciji, kjer smo na prvi postaji delali vozle, na drugi smo morali pokazati znanje iz prve pomoči, na tretji postaji smo odgovarjali na gasilska vprašanja, na zadnji pa smo morali čim prej podreti tarčo pri vaji z vedrom. Ob koncu je sledila še razglasitev treh najboljših skupin v orientaciji, med katerimi so bili tudi otroci iz našega društva. Vsi so dobili simbolične nagrade. Poleg orientacije so se otroci pomerili tudi v košarki in igri med dvema ognjema. Vsaki skupini so poklicni gasilci predstavili tudi Zavod za gasilno in reševalno službo Sežana. Ogledali smo si njihove prostore, vozila ter opremo. Kdor je želel se je lahko oblekel v pravo ognjevarno obleko, si nadel čelado in tudi dihalni aparat. Pred odhodom domov smo si še napolnili lačne želodčke s slastnimi testeninami.

Namen tovrstnih srečanj je predvsem druženje z otroki iz sosednjih gasilskih društev ter aktivno preživljanje prostega časa. V našem društvu si želimo še veliko takih srečanj, saj smo se vsi imeli lepo in se zabavali. Upamo, da se bomo tudi drugo leto v tako velikem številu udeležili tovrstnega srečanja.

Mentorice in mentorji PGD Materija


13.10.2012: OBISK ČLANOV PGD BOHOVA

V nedeljo, 14. oktobra 2012, so naše društvo obiskali člani Prostovoljnega gasilskega društva Bohova. Obiskovalcem smo predstavili delovanje društva ter gasilski dom in vozila in si v prijetnem druženju izmenjali zanimive izkušnje s področja gasilstva.


07.10.2012: KRVODAJALSKA AKCIJA ČLANIC IN ČLANOV PGD MATERIJA

V ponedeljek, 8. oktobra 2012, je PGD Materija v sodelovanju z Območnim združenjem rdečega križa Sežana organiziralo že tretjo krvodajalsko akcijo. Kri je v Splošni bolnišnici Izola darovalo 14 članic in članov PGD Materija ter njihovih svojcev, ki so s to plemenito gesto ponovno dokazali, da jim ni vseeno za človeška življenja, ki so velikokrat odvisna tudi od darovalcev krvi. Vsem darovalcem se vodstvo PGD Materija iskreno zahvaljuje.


05.10.2012: SODELOVANJE EKIPE PRVE POMOČI PGD MATERIJA NA 18. DRŽAVNEM TEKMOVANJU V PP

V soboto, 6. oktobra 2012, je bila ekipa PP PGD Materija, kot lanskoletna državna prvakinja, povabljena na 18. državno tekmovanje v PP, ki se je letos odvijalo v Ljubljani. V jutranjih urah je na sedežu Ministrstva za obrambo potekala uradna otvoritev in predstavitev tekmovanja, na kateri sta prisotne goste nagovora minister za obrambo Aleš Hojs in sekretar RKS dr. Daniel Starman, zatem pa so se vsi povabljeni napotili v središče Ljubljane, kjer se je 14 ekip pomerilo na sedmih tekmovalnih točkah. Naša ekipa, ki je tokrat tekmovanje spremljala izza traku (ekipa, ki osvoji naslov državnih prvakov dve leti ne sme nastopati) si je podrobno ogledala delo ekip in se ob tem srečala tudi s predsednikom Republike Slovenije dr. Danilom Türkom. Zmagovalci letošnjega državnega tekmovanja so bili člani ekipe RKS iz Nove Gorice, katerim smo ob razglasitvi iskreno čestitali in jim zaželeli obilo uspehov na evropskem tekmovanju (FACE 2013), ki se bo prihodnje leto odvijalo v Avstriji.


04.10.2012: OBISK VRTCA MATERIJA

V petek, 5. 10. 2012, so PGD Materija obiskali malčki in vzgojiteljice Vrtca Materija. V prijetnem druženju so člani operativne enote malčkom pokazali gasilski dom in vozila ter jih seznanili z delom gasilcev.


07.09.2012: SODELOVANJE GASILCEV PGD MATERIJA NA PRIREDITVI

V soboto, 8. septembra 2012, so člani PGD Materija Gregor Babuder, Tomaž Krašovec, Dominik Dekleva in Klemen Benčič sodelovali na prireditvi »Odprta meja v Čičariji«, katere organizator je bila že drugo leto zapored Občina Hrpelje – Kozina in Lanišče (Republika Hrvaška).


01.09.2012: OBISK ČLANOV PGD ŠKOFLJICA

V soboto, 2. septembra 2012, so naše društvo obiskali člani Prostovoljnega gasilskega društva Škofljica. Obiskovalcem smo predstavili delovanje društva ter gasilski dom in vozila in si v prijetnem druženju izmenjali zanimive izkušnje s področja gasilstva.


31.08.2012: PODELITEV PRIZNANJA GZS EKIPI PRVE POMOČI PGD MATERIJA V MOJSTRANI

V soboto, 1.septembra 2012, je Gasilska zveza Slovenije – v sodelovanju z domačimi gasilci– pred Slovenskim planinskim muzejem v Mojstrani organizirala prireditev s slavnostno podelitvijo listin o napredovanjih v čine in vsakoletno srečanje nagrajencev Matevža Haceta. Hkrati je podelila tudi posebno priznanje enoti prve pomoči iz PGD Materija za osvojitev naslova državnih prvakov in 9. mesto na evropskem tekmovanju FACE na Irskem.

Slovesnosti, ki ji ni prišlo do živega hladno in deževno vreme, se je skupaj udeležilo 160 gasilceviz vse Slovenije.

Zbranim so spregovorili Anton Koren, predsednik Gasilske zveze Slovenije, Klemen Zima, poveljnik PGD Mojstrana, Robert Plavčak, predsednik GZ Kranjska Gora, Darko But, generalni direktor Uprave RS za zaščito in reševanje, in v imenu ministra za obrambo Srečko Šestan, poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije.

Prireditev - povezovala jo je Rada Polajnar - so popestrili člani Pihalnega orkestra Jesenice-Kranjska Gora, pevski zbor Triglavski zvonovi in narodne noše KUD Alojz Rabič Dovje - Mojstrana. Gasilkam in gasilcev so listine o napredovanjih v čine podelili Anton Koren, predsednik Gasilske zveze Slovenije, Matjaž Klarič, poveljnik Gasilske zveze Slovenije, Darko But, generalni direktor Uprave RS za zaščito in reševanje, ter Srečko Šestan, poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije.

Udeleženci so si v nadaljevanju pod strokovnim vodstvom z zanimanjem ogledali Slovenski planinski muzej, nato pa so nadaljevali druženje v prostorih PGDMojstrana (vir: spletna stran GZS).


10.08.2012: SREČANJE VETERANOV KRAŠKE GASILSKE ZVEZEV LOKVI

Letos je srečanje veteranov Kraške gasilske zveze je potekalo 11. avgusta v Lokvi. V tamkajšnjem gasilskem domu se je zbralo nekaj čez 80 veteranov iz osmih društev Kraške gasilske zveze,med katerimi je bilo tudi 13 predstavnikov iz PGD Materija. V prijetnem vzdušju so se udeleženci pomerili v družabnih igrah in si ogledali vojaški muzej ter muzej radijskih sprejemnikov. Za organizacijo so tokrat poskrbeli člani PGD Lokev, ki so kljub divjanju velikega požara v Obrovu,srečanje odlično izpeljali. Tako so naši gasilski veterani preživeli še eno skupno druženje, ki so ga zaključili z obljubo, da se naslednje leto zopet vidijo.


28.06.2012: 2. MLADINSKI TABOR PGD MATERIJA

Že drugo leto zapored smo se mentorji mladine odločili, da naše najmlajše člane odpeljemo na kratek oddih. Tudi letos smo se odločili za lansko destinacijo. Osemindvajset mladih gasilcev in gasilk se je v četrtek, 28.06.2012 že zjutraj zbralo pred gasilskim domom v Materiji. Otroci so še pomahali staršem, mlajšim sestricam, bratcem in drugim in se polni pričakovanj odpeljali dogodivščinam naproti v mladinsko letovišče na Debelem Rtiču.

Tabor je bil organiziran za osnovnošolske otroke iz PGD Materija. Udeležilo se ga je 20 pionirjev in pionirk ter 8 mladincev in mladink. Že na samem začetku so jih razdelili v štiri skupine, vsaka je imela svojega glavnega mentorja in pomočnika, to so bili: Sandi Fabjančič, Sabrina Boštjančič, Alen Hrvatin, Tina Babuder, Sebastjan Benčič, Marinka Fabjančič, Saško Mavrič, Dejan Mezgec in Zlatko Segulin. Že pred odhodom je vodja tabora Valter Fabjančič povedal glavna pravila tabora. Ko smo prispeli na cilj je bila najprej na vrsti razporeditev po sobah in seznanitev z okolico tabora.

In že je bil na vrsti prvi protokolarni del – dvig taborne zastave. Pri tem dogodku so morali biti prisotni vsi udeleženci tabora, tako mentorji kot otroci. Za tem so bili vsi seznanjeni s potekom dneva in dejavnostmi, ki so sledile. S tem protokolom se je začel sleherni dan v taboru in na podoben način se je vsak dan zaključil s spustom zastave. Udeleženci tabora so bili v enakih majicah, ki so jih dobili prav za to priložnost.

Vsako jutro smo najprej imeli jutranjo telovadbo, da smo se vsi dodobra prebudili in razmigali. Sledil je zajtrk ter nato priprava na bazen. V petek smo po zajtrku imeli krajši pohod v okolici Debelega Rtiča, v soboto pa tekmovanje v gasilskih veščinah. V soboto popoldne smo imeli tudi gasilski izlet, kjer smo si ogledali gasilski dom prostovoljnega gasilskega društva Pobegi – Čežarji. Člani društva so nam predstavili njihovo delovanje in prostore društva ter vozila. Naredili smo še skupinsko sliko in se odpeljali na osvežilni sladoled v Ankaran.

V štiridnevnem gasilskem taboru nam je bilo vreme zelo naklonjeno. Imeli smo veliko sonca, ki so ga spremljale visoke temperature. Zaradi teh smo izkoristili vsak trenutek za skok v bazen. Naš starešina tabora Zlatko je vsak dan poskrbel za osvežitev s hladno pijačo.

V času tabora smo imeli tudi dva obiska. V petek pri spustu zastave nas je obiskal župan občine Hrpelje – Kozina, Zvonko Benčič- Midre. Člani tabora se mu zahvaljujemo za obisk in upamo, da nas bo obiskal tudi naslednje leto. V soboto pa je prišel na naš tabor predsednik mladinske komisije kraške gasilske zveze, Dimitrij Dokič. Pohvalil nas je za naše uspehe na letošnjem državnem tekmovanju.

V soboto je bil naš zaključni večer. Tokrat smo zbirali zaključne misli o gasilskem taboru in risali, kar smo na taboru počeli. Izdelali smo plakate, ki smo jih v nedeljo pokazali staršem. Razglasili smo najboljše v pospravljanju sob, kateri so si prislužili praktične nagrade. Po končanih obveznostih smo se odpravili na ploščad, kjer smo plesali ob zvokih glasbe.

V nedeljo smo tako kot vsak dan zjutraj telovadili, zajtrkovali, dvignili taborno zastavo, preživeli nekaj ur na bazenu. Prišel je tudi čas, da smo spakirali kovčke in se pripravili na odhod domov. Še zadnjič letos smo spustili zastavo in zopet napolnili avtobus, ki nas je pripeljal pred domači gasilski dom. Tu so nas pričakali starši in ostala druščina s slastnimi palačinkami.


22.06.2012: OBISK GASILCEV IZ PGD RADLJE OB DRAVI

V soboto, 23. junija 2012, so naše društvo obiskali člani Prostovoljnega gasilskega društva Radlje ob Dravi. Obiskovalcem smo predstavili delovanje društva ter gasilski dom in vozila in si v prijetnem druženju izmenjali zanimive izkušnje s področja gasilstva.


14.06.2012: PRIKAZ GASILSKIH VEŠČIN USLUŽBENCEM DRUŽBE ATECH D. O. O.

Na povabilo vodstva družbe ATech d. o. o. iz Bača pri Materiji je operativna enota PGD Materija, v petek, 15. junija 2012 pri lovski koči v Obrovu, uslužbencem podjetja prikazala vajo reševanja ponesrečencev v prometni nesreči. Poleg vaje so operativci prikazali tudi pravilne postopke oživljanja, gašenje z gasilnimi aparati in posredovanje ob požaru kuhinje. Najbolj pogumni gledalci so se lahko tudi sami preskusili v gašenju, lastnik podjetja Davor Jakulin in direktor Massimo Makovec pa sta vsem navzočim dokazala, da poleg vodenja podjetja obvladata tudi osnove temeljnih postopkov oživljanja.

PGD Materija se vodstvu družbe ATech d. o. o. zahvaljuje za povabilo in vso dosedanjo pomoč pri ohranjanju gasilstva v Materiji.


12.06.2012: STROKOVNO PREDAVANJE »TEMELJNI POSTOPKI OŽIVLJANJA«

V sredo, 13. junija 2012, je v prostorih gasilskega doma v Materiji potekalo strokovno predavanje na temo »temeljni postopki oživljanja«, ki ga je PGD Materija organiziralo v sodelovanju s Kornorarnim društvom Slovenske Istre Koper. Dr. medicine Simon Korošec je 50-im slušateljem predstavil izredno zanimivo in poučno temo in pri tem poudaril kako pomembno je znanje temeljnih postopkov oživljanja s katerimi lahko tudi laiki rešijo človeška življenja. Pri praktičnem prikazu oživljanja so sodelovali tudi člani PGD Materija, ki se bodo udeležili evropskega tekmovanja v prvi pomoči na Irskem..


27.05.2012: OBISK GASILCEV IZ PGD ZGORNJE PIRNIČE

V ponedeljek, 28. maja 2012, so naše društvo obiskali člani Prostovoljnega gasilskega društva Zgornje Pirniče. Obiskovalcem smo predstavili delovanje društva ter gasilski dom in vozila in si v prijetnem druženju izmenjali zanimive izkušnje s področja gasilstva.


29.04.2012: KRESOVANJE PGD MATERJA

Mladina PGD Materija je v ponedeljek, 30. aprila 2012, s prižigom kresa obeležila praznik dela. Kot tradicionalno so mladi postavili kres nad Bačem pri Materiji, izdelava le-tega pa je potekala cel teden. Prižiga kresa se je udeležilo preko 60 krajanov Povžan, Bača in Materije, ki so se ob taktih mladih gasilcev muzikantov prijetno zabavali. Vsi obiskovalci so si bili enotni, da se je naša mladina letos še posebej potrudila in ponovno dokazala, da se za prihodnost PGD Materija ni bati.


20.04.2012: OBČNI ZBOR KRAŠKE GASILSKE ZVEZE

V soboto, 21. aprila 2012, je v vasi Ravnje pri Štjaku potekal občni zbor Kraške gasilske zveze. Poleg sprejetih poročil organov in komisij ter plana dela, ki ga je predstavil predsednik Blaž Turk, je bil na občnem zboru sprejet tudi nov Statut Kraške gasilske zveze. Zbora so se udeležili delegati vseh osmih društev zveze in vabljeni gostje, med katerimi je bil podpredsednik Gasilske zveze Slovenije Vili Bržan. Slednji je v svojem pozdravnem govoru pohvalil delo zveze in ji zaželel nadaljnjih uspehov.


20.04.2012: GASILCI PGD MATERIJA SODELOVALI NA PRIREDITVI »SREČANJE MOTORNIH KOLES TOMOS«

Šest članov PGD Materija se je v soboto, 21. aprila 2012, udeležilo tradicionalne prireditve »Srečanje motornih koles Tomos«. David, Sebastjan, Denis, Matej, Luka in Klemen so tako s svojimi Tomosovimi starodobniki že zjutraj krenili proti Kopru in se od 09.30 podali na dirko po Slovenski obali. Fantje so svoje »bolide« očitno odlično pripravili, saj so vsi prevozili kar 84 kilometrov dolgo pot in uspešno dosegli cilj. Sicer pa omenjeno srečanje že nekaj let organizira Društvo ljubiteljev starodobnih vozil Adria Classic Koper, v soorganizaciji podjetja Tomos in Avtošole Capris, udeležijo pa se ga lahko le imetniki starodobnih vozil Tomos.


08.04.2012: VELIKONOČNI POHOD GASILCEV IZ MATERIJE

V ponedeljek, 9. aprila 2012, smo se Matarski pohodniki zbrali pred gasilskim domom ter se odpravili na tradicionalen velikonočni pohod. Bilo nas je kakih 50. Na precej hladno jutro so nas prijetno presenetili gasilci s toplim čajem. Vodja poti je bil član PGD Materija in gorski vodnik Zlatko Segulin, popeljal pa nas je na Matarsko goro. V prijetni družbi in zanimivih pogovorih smo po dobrih treh urah hoje prispeli do Povžan. Tam so nas gasilci pričakali s pijačo in pecivom. Pripravili smo se na zbijanje pirhov. Prav vsi smo se pomerili v tej velikonočni disciplini in se ob tem zabavali. Zmagal je Alex Šiškovič in prejel tudi nagrado. Nato smo se pohodniki preselili pred gasilski dom kjer nas je čakala ekipa, ki je bila zadolžena za našo lakoto. Seveda so se kot po navadi zelo izkazali. Vsi smo ta dan izredno uživali in upamo, da bomo to tradicijo ohranjali še vrsto let (za PGD Materija Tina Zec).


22.03.2012: PRVA (KONSTITUTIVNA) SEJA UPRAVNEGA ODBORA PGD MATERIJA

Po uspešno izpeljanem občnem zboru, kjer sta bila za prihodnji petletni mandat izvoljena funkcionarja društva in novi člani organov je predsednik PGD Materija mag. Valter Fabjančič v petek, 23. 3. 2012 sklical prvo sejo Upravnega odbora. Na sejo so bili vabljeni tudi člani poveljstva, predsednika disciplinske komisije in nadzornega odbora ter predstavnik mladine. Sprejeti so bili številni sklepi, ki so potrebni za nemoteno delovanje društva v naslednjem mandatu (ti so razvidni v zapisniku), izpeljane pa so bile tudi volitve preostalega vodstva društva.


Upravni odbor je tako soglasno izvolil: za namestnika predsednika: Aljošo Sila; za tajnika: Branka Babudra; za blagajnika Dejana Mezgeca; za upravnika gasilskega doma: Marka Renka.

Prav tako so bile na seji imenovane vse stalne komisije, in sicer:
1. Komisija za nabavo:
Igor Šiškovič- predsednik; Gregor Babuder- član; Damir Zec- član.

2. Komisija za mladino:
Sandi Fabjančič- predsednik; Dejan Mezgec- član; Sebastjan Benčič- član; Alen Hrvatin- član; Saško Mavrič- član.

3. Komisija za veterane:
Jože Mezgec- predsednik; Jože Babuder- član; Zlatko Segulin- član.

4. Komisija za članice:
Marinka Fabjančič- predsednik; Tina Babuder- članica; Sabrina Boštjančič- članica.

5. Komisija za odlikovanja:
Dejan Mezgec- predsednik; Damir Zec- član; David Fabjančič- član.

6. Inventurna komisija:
Branko Babuder- predsednik; Ivan Babuder- član; mag. Franko Godina- član.

Vsem izvoljenim želimo uspešno delo.


19.03.2012: OBISK UČENCEV PETEGA RAZREDA OSNOVNE ŠOLE

V torek, 20. marca 2012, so naše društvo obiskali učenci petega razreda Osnovne šole Dragomirja Benčiča Brkina Hrpelje. Mladostnikom in njihovim učiteljem smo predstavili delovanje društva, gasilski dom in opremo.


19.03.2012: OBČNI ZBOR PGD MATERIJA 2012

Preteklo leto je zaznamoval zgodovinski uspeh ekipe prve pomoči, ki je osvojila naslov državnega prvaka, kar jo bo močno zaposlovalo tudi v prvi polovici leta 2012 – do odhoda na Irsko. Seveda bodo poleg vsega še številne intervencije in druge aktivnosti, tiste utečene iz gasilskega življenja in tiste, ki jih podjetno društvo ves čas na novo odpira. Sprememba pa je tudi v vodstvu društva: Igorja Šiškoviča je na čelu operativne enote zamenjal David Fabjančič.
Prvi pozdrav na uvodu občnega zbora je predsednik mag. Valter Fabjančič namenil najstarejšemu članu Alojzu Kljunu ter vse člane pozval k minuti molka v spomin na pokojnega mladega člana Martina Fabjančiča.
Nadalje je delovno predsedstvo, pod vodstvom Slavka Gerželja, zgledno peljalo dnevni red. Predsednik Valter Fabjančič je v svojem poročilu o delu v letu 2011 povzel vse aktivnosti društva: poleg medsebojnih srečanj z drugimi gasilskimi društvi (septembra tudi prvo uradno srečanje z gasilskim društvom iz hrvaškega Lanišča), udeležb na tekmovanjih, aktivnosti, s katerimi se vključujejo v življenje kraja (pohod, čistilna akcija, predavanja o odpadkih, predstava, novoletno srečanje, krvodajalska akcija članov društva, zaključni izlet), je leto zaznamoval uspešno izpeljan prvi gasilski tabor za male gasilce. Obrestoval se je tudi trud, vložen v razpis Gasilske zveze Slovenije, preko katerega je PGD prejela 14.000 EUR za nabavo prepotrebne opreme. Daleč najbolj pa člane društva zagotovo zaposluje odprava na Irsko in zastopanje Slovenije na tekmovanju v preverjanju znanja iz prve pomoči.
Iz poročila poveljnika Igorja Šiškoviča smo lahko razbrali, da je društvo opravilo 50 intervencij, od tega 18 požarov v naravi (daleč najbolj razsežen oktobrski požar v Prešnici) in 17 prometnih nesreč. Poveljnik je izpostavil tudi dobro organizacijo in sodelovanje s policijo, gozdarji in civilno zaščito pri iskanju pogrešane osebe na treh iskalnih akcijah. Gasilci PGD Materija so na intervencijah prebili preko 1.000 ur, odzivnost pa je pod petimi minutami. Z izobraževanji je društvo pridobilo novega mentorja mladine, dva voznika za C kategorijo ter sedem pravih gasilcev. Operativna enota poleg tega deluje preventivno, lani so gostili tri skupine otrok, pripravili več internih vaj in dve prikazni vaji tehničnega reševanja. Šiškovič je pohvalil tudi delo veteranov, ki so nepogrešljivi, ter uspešne mentorje mladine za delo z mladimi.
V službeni odsotnosti glavnega mentorja Sandija Fabjančiča je poročilo o delu mentorjev podal Alen Hrvatin. Mentorji so bili zadovoljni z rezultati tabora in doseženimi cilji, zato ga bodo organizirali tudi letos. Mlade pionirje gasilce letos čaka državno tekmovanje na Ptuju, kamor jih je povedla zmaga na tekmovanju Kraške gasilske zveze. Lani se je povečalo članstvo s kar 10 pionirji, enim mladincem in eno članico, tako da društvo danes šteje zavidljivih 161 članov in članic vseh starosti. Mentorji se redno udeležujejo skupnih posvetov mentorjev mladine Kraške gasilske zveze in skupaj pripravljajo projekte, letos pa so 40 mentorjev zveze tudi gostili na strokovnem posvetu v Materiji.
Letošnji občni zbor je bil tudi volilni. Člani so vodenje društva še enkrat zaupali Valterju Fabjančiču. Zamenjal pa se je poveljnik operativne enote Igor Šiškovič, ki je gasilce vodil devet let. Novoizvoljeni poveljnik je David Fabjančič, ki mu vodenje zagotovo ni tuje, saj je bil poveljnik že pred leti.
Vsakih pet let društvo tudi podeljuje priznanja in plakete za gasilske dosežke. Tudi letos so bila podeljena številna priznanja in odlikovanja: za udeležbo na intervencijah, društvena priznanja, priznanja Kraške gasilske zveze ter Gasilske zveze Slovenije. Društvo je ob tej priložnosti podelilo priznanja zunanjim osebam in institucijam: županu Zvonku Benčiču Midretu, poveljniku Civilne zaščite OHK Robertu Kastelicu, Vlasti Počkaj, Henriku Babudru, Pavlu Opari, Avtoexpertu, Sandiju Fabjančiču s.p., Marku Renku s.p., podjetju Škerjanc d.o.o., Tiskarni Vertis, Katja Verko s.p., Policijski postaji Kozina, Zdravstvenemu domu Sežana – reševalna postaja, Zavodu za gasilno in reševalno službo Sežana ter Upravi RS za zaščito in reševanje – izpostava Postojna.
Člani društva pa so prejeli tudi najvišja priznanja Gasilske zveze Slovenije: plamenici III. stopnje sta prejela Dejan Babuder in Sandi Fabjančič, plamenico II. stopnje je prejel David Fabjančič, odlikovanje III. stopnje so prejeli: Branko Babuder, Dejan Mezgec in Marko Renko, odlikovanje II. stopnje sta prejela: Igor Šiškovič in Jožef Mezgec, odlikovanje I. stopnje pa je prejel Valter Fabjančič.
PGD Materija bo nadaljevalo z vsemi dosedanjimi aktivnostmi, ki se jim letos priključuje še tekmovanje na Irskem 7. julija. Le-tega so izpostavljali tudi gostje na občnem zboru, med njimi župan Zvonko Benčič Midre, ki je posebej poudaril, da je zelo ponosen na delo PGD Materija in v smehu dodal, da ni treba da na Irskem zmagajo, saj bodo potem »spravili občino na kant« (namreč, zmagovalec je organizator naslednjega tekmovanja). Predsednik Kraške gasilske zveze Blaž Turk je izpostavil gasilski tabor kot zgledno obliko uvajanja otrok in mladih v gasilstvo. Za uspešno sodelovanje sta se zahvalila tudi direktor Zavoda za gasilsko in reševalno službo Sežana Igor Bole, pomočnik komandirja Policijske postaje Kozina Edvard Puntar, predsednik Krajevne skupnosti Materija Mitja Škerjanc in poveljnik CZ OHK Robert Kastelic, ki se je med drugim zahvalil Igorju Šiškoviču za tesno sodelovanje pri najrazličnejših intervencijah. Svoje pozdrave so namenili tudi predstavniki društev, ki so ob priložnosti občnega zbora obiskali matarske gasilce: iz Ormoža, Senožeč, Šapjan, Ilirske Bistrice in drugod (prispevek je povzet po članku, ki ga je v glasilu Občine Hrpelje – Kozina objavila glavna urednica Ester Mihalič).


17.03.2012: NASTOP ČARODEJA

V nedeljo, 18. marca 2012, smo v prostorih PGD Materija gostili čarodeja Saturna. Ta je skupino obiskovalcev eno uro navduševal s svojimi čarovnijami, pri katerih so sodelovali tudi čisto pravi zajčki in golobi.


29.02.2012: PRIZNANJE CIVILNE ZAŠČITE EKIPI PRVE POMOČI PGD MATERIJA

Ob 1. marcu, svetovnem dnevu civilne zaščite, je bila na Brdu pri Kranju osrednja državna prireditev. Ob tej priložnosti je ekipa PGD Materija v prvi pomoči, ki je lani osvojila naslov državnih prvakov, prejela bronasti znak Civilne zaščite. Gre za še eno v vrsti priznanj, ki jih je ob tem uspehu prejela naša ekipa. Na prireditvi so bili prisotni številni visoki gostje, slavnostni govornik pa je bil minister za obrambo gospod Aleš Hojs.

Naslednjega dne (2. 3. 2012) je bila naša ekipa povabljena še na osrednjo regijsko prireditev v Cerknico, kjer je ekipa prejela še simbolično priznanje. Na podelitvi je voditelj poudaril: »Člani PGD Materija opravijo letno med 50 in 70 različnih intervencij. Prvenstveno je njihova naloga varstvo pred požarom in ukrepanje ob požarih, aktivno pa sodelujejo tudi na akcijah reševanja ob prometnih nesrečah, neurjih, poplavah, iskanju pogrešanih oseb ter ostalih naravnih in drugih nesrečah. Vsakokrat ko se je ta ekipa udeležila regijskega preverjanja usposobljenosti ekip prve pomoči je tudi zmagala (v zadnjih petih letih je zmagala 4 krat). V letu 2011 so se tako udeležili regijskega preverjanja usposobljenosti ekip prve pomoči RK in CZ, ki je potekalo v Ilirski Bistrici. Na preverjanju je ekipa pokazala zelo visok nivo usposobljenosti in osvojila prvo mesto in s tem pridobila pravico do nastopa na državnem preverjanju. Državnega preverjanja usposobljenosti ekip prve pomoči se je v Brežicah udeležilo 13 ekip iz Slovenije in ena ekipa iz tujine. Med vsemi zelo dobrimi ekipami je bila ekipa PGD Materija najboljša in zasedla prvo mesto, kar je seveda daleč največji uspeh vseh ekip prve pomoči iz našega območja, ki so se do sedaj udeležile državnih preverjanj ekip prve pomoči. Ekipa prihaja iz manjšega slovenskega kraja in iz manjše občine zato je ta uspeh, ki bo letos kronan z udeležbo ekipe na Evropskem festivalu prve pomoči, še toliko večji. Predstavlja dokaz, da se z veliko volje, strokovnim delom in odrekanjem doseže zavidljiv uspeh brez večjih finančnih sredstev.«


25.02.2012: OBISK GASILCEV IZ HRVAŠKE– DVD OŠTARIJE

V nedeljo, 26. februarja 2012 so naše društvo obiskali člani Prostovoljnega gasilskega društva (DVD) Oštarije iz sosednje Hrvaške. Obiskovalcem smo predstavili delovanje društva ter opremo in vozila in si v prijetnem druženju izmenjali zanimive izkušnje s področja gasilstva.