DOGODKI 2011
09.12.2011: PREDNOVOLETNO SREČANJE ČLANOV PGDMATERIJA

V soboto, 10. 12. 2011 so se gasilci iz Materije zbrali na prednovoletnem srečanju v gasilskem domu. Led so na začetku prebili ansambel Lisjaki tem pa je sledila predstavitev novega koledarja PGD Materija za leto 2012. Med predstavitvijo koledarja, ki sta ga vodile Ester Mihalič in Marinka Fabjančič, so v programu poleg Kvarteta Utrip sodelovali tudi mladi gasilci: Rebeka, Žiga, Rene in Lana. Po končani predstavitvi pa se je po dvorišču gasilskega doma že sprehajal Dedek mraz, ki je imel s seboj poln koš dobrot za otroke in pridne gasilce.Kmalu za tem, pa se je Dedku mrazu v dvorani pridružil še Božiček,katerega so bili otroci zelo veseli. Darilo Dedka mraza je dobil tudi župan Zvone Benčič – Midre in zdravnica Vlasta Počkaj, ki sta se srečanja udeležila poleg ostalih, približno 160 članic in članov društva ter drugih krajanov. Za veselo vzdušje so poskrbeli ansambel Lisjaki in Kvartet Utrip, ki so udeležence razveseljevali do poznih ur. Zaključna misel pa je bila jasna vsem: „Naslednje leto bo prednovoletno srečanje še lepše!“ (za PGD Materija Marinka Fabjančič).

25.11.2011: OBISK ČLANOV PGD VOJSKO

V soboto, 26. novembra 2011 so naše društvo obiskali člani Prostovoljnega gasilskega društva Vojsko. Obiskovalcem smo ob obisku predstavili delovanje društva ter opremo in vozila.


24.11.2011: OBČNI ZBOR VETERANOV VOJNE ZA SLOVENIJO V GASILSKEM DOMU V MATERIJI

V petek, 25. novembra 2011, je v prostorih PGD Materija potekal občni zbor Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Krasa in Brkinov Sežana in Območnega združenja Slovenskih častnikov Sežana. Približno 130 članov obeh organizacij je v uvodnem delu, poleg predsednika PGD Materija mag. Valterja Fabjančiča in župana Občine Hrpelje - Kozina Zvoneta Benčiča Midreta, pozdravila tudi ministrica za obrambo Republike Slovenije dr. Ljubica Jelušič. Ministrici in vodstvu obeh združenj so člani PGD Materija ob tej priložnosti predstavili društvo in prostore gasilskega doma.


12.11.2011: OBISK GASILCEV IZ HRVAŠKE

V nedeljo, 13. novembra 2011 so naše društvo obiskali člani Prostovoljnega gasilskega društva (DVD) Šapjne in predstavniki Gasilske zveze Opatija iz sosednje Hrvaške. Obiskovalcem smo predstavili delovanje društva ter opremo in vozila in si v prijetnem druženju izmenjali zanimive izkušnje s področja gasilstva.


28.10.2011: STROKOVNA EKSKURZIJA PGD MATERIJA

V soboto, 29. 10. 2011, je PGD Materija po treh letih ponovno organiziralo izlet oz. strokovno ekskurzijo. Te se je udeležilo kar 63 članic, članov ter spremljevalcev, ki so se napotili najprej na Štajersko in si ogledali najstarejšo slovensko elektrarno na reki Drava, tj. Elektrarno Fala. Tu so ob zanimivi predstavitvi spoznali način pridobivanja električne energije in posebnosti same elektrarne. Zatem so pot nadaljevali proti Koroški, kjer so jih prijazno sprejeli člani Prostovoljnega gasilskega društva Črneče in jim predstavili kraj Črneče ter njihovo gasilsko društvo. Po okusni malici so izletniki pot nadaljevali proti Mežici, kjer so si ogledali podzemlje Pece oz. Rudnik svinca in cinka Mežica. Ogled je med drugim vključeval tudi vožnjo z rudniškim vlakom, kar je bilo za vse pravo doživetje. Bližal se je večer in druščina se je napotila na večerjo v Kmečki turizem Kajžar na obrobju Mežice ter se ob muzikantih Gordanu, Darku, Klemnu, Andreju in Alenu veselila do poznih večernih ur. Za vse je bil izlet nepozaben in poln smeha ter prijetnih trenutkov obarvanih s pozitivno energijo.


21.10.2011: OBISK ČLANOV PGD DOLENJSKE TOPLICE

V soboto, 22.oktobra 2011 so naše društvo obiskali člani Prostovoljnega gasilskega društva Dolenjske Toplice. Obiskovalcem smo ob obisku predstavili delovanje društva, po končani predstavitvi so si gostje ogledali še operativno vajo TATRE 2011.


06.10.2011: KRVODAJALSKA AKCIJA ČLANIC IN ČLANOV PGD MATERIJA

V petek, 7. oktobra 2010, je PGD Materija v sodelovanju z Območnim združenjem rdečega križa Sežana organiziralo že drugo krvodajalsko akcijo. Kljub temu, da je v istem času v Prešnici divjal velik požar in so bili domala vsi operativci vključeni v gašenje, se je 20 članic in članov PGD Materija ter njihovih svojcev z avtobusom odpravilo v Splošno bolnišnico Izola in darovalo kri. S to plemenito gesto je tako tudi naše društvo prispevalo k ohranjanju življenj, ki so velikokrat odvisna tudi od darovalcev krvi. Vsem darovalcem se vodstvo PGD Materija iskreno zahvaljuje!


16.09.2011: OBISK ČLANOV PIGD PAPIRNICA VEVČE

V soboto, 17. septembra 2011 so naše društvo obiskali člani Prostovoljnega industrijskega društva Papirnice Vevče. Obiskovalcem smo ob obisku predstavili delovanje društva ter opremo in vozila in si v prijetnem druženju izmenjali zanimive izkušnje s področja gasilstva.


15.09.2011: STROKOVNO PREDAVANJE NA TEMO »LOČEVANJE ODPADKOV«

V petek, 16. septembra 2011, je naše društvo organiziralo strokovno predavanje na temo »Ločevanje odpadkov«. Slo je za izredno poučno predavanje o pomembnosti ločevanja odpadkov in skrbi za okolje, ki so ga vodil strokovnjaki Komunalno stanovanjskega podjetja Sežana d. d.


09.09.2011: SODELOVANJE GASILCEV NA PRIREDITVI

V soboto, 10. septembra 2011, so člani upravnega odbora PGD Materija sodelovali na slovesnosti ob prvi Odprti meji v Čičariji, katere organizator je bila Občina Hrpelje - Kozina. Skupaj s kolegi ZGRS Sežana so tako v gasilskem domu v Materiji že v jutranjih urah gostili prijatelje iz Gasilskega društva Čičerija - Lanišče (Hrvaška) in Breg (Italija), kasneje pa so se jim na Golcu pridružili še poklicni gasilci iz Buzeta. Po predstavitvi društva gasilskega doma in opreme smo se vsi skupaj napotili na Golac, kjer je na državni meji z R Hrvaško potekala kratka slovesnost. Tu so o simboliki odprte meje spregovorili župani občin Hrpelje - Kozina Zvonko Benčič-Midre, Lanišća Neven Mikac in Doline Fulvia Premolin. Prav tako sta pozdravne besede vsem prisotnim namenili evropska poslanka Tanja Fajon in predsednica Tržaške pokrajine Maria Teresa Bassa Poropat. Pot nas je zatem vodila v Vodice, ob 15.00 pa se je osrednja slovesnost odvijala na Golcu. Ob tem so župani vseh treh občin podpisali tudi sporazum o prijateljstvu in sodelovanju, v katerem so se zavezali, da bodo omogočali in spodbujali medsebojno sodelovanje na področjih gospodarstva, kulture, športa in razvojnih projektov. V imenu vseh gasilcev je zbrane pozdravil tudi predsednik PGD Materija Valter Fabjančič, ki je v sovjem govoru poudaril:

"Učinkovitost sistema zaščite in reševanja je ena od vrlin vsakega gasilca. Zato smo pobudo Odprte meje v Čičariji sprejeli z odprtimi rokami tudi na gasilski ravni. Enotnost in povezanost tega požarno izredno ogroženega prostora nas je že v preteklosti večkrat poklicala k sodelovanju in nam pokazala potrebo po učinkovitemu in hitremu posredovanju. Za dosego le-tega pa so dogodki, kot je današnji nujno potrebni. Različne nesreče, požari in drugi izredni pojavi, namreč ne poznajo meja, česar se reševalci zelo dobro zavedamo. Danes smo gasilci iz Materije, skupaj s kolegi ZGRS Sežana srečanje organizirali na slovenski strani meje in prijatelje iz Lanišča, Buzeta ter Brega gostili v gasilskem domu v Materiji. Sproščenemu druženju in spoznavanju sistema gasilstva na obeh straneh meje so sledili tudi pogovori o vsebini formalnega sporazuma o medsebojnem sodelovanju, za katerega upamo, da bo podpisan že na naslednji odprti meji na Hrvaškem prihodnje leto. Sistem zaščite in reševanja smo tako danes nadgradili s prijateljskimi vezmi in izmenjavo kontaktnih podatkov, kar je pri sosedih pravzaprav v navadi in skoraj nujno. V upanju, da bo čim manj skupnih intervencij in več sproščenega druženja pa obljubljamo, da bomo te prijateljske vezi še nadgrajevali."

Ob koncu slovesnosti so si predstavniki gasilcev iz Materije, ZGRS Sežana, Lanišče, Buzet in Brega slavnostno izmenjali embleme, skupno druženje pa se je nadaljevalo do večera.

Poleg sodelovanja na slovesnosti je pet člani PGD Materija izvajalo tudi požarno varovanje prireditve in skrbelo za varnost številnih pohodnikov in kolesarjev, ki so se udeležili odprte meje.


09.08.2011: MATARSKI GASILCI NA TRIGLAVU

Po nekaj letih smo se člani PGD Materija spet zbrali in dogovorili, da osvojimo Triglav. V sredo, 10. 8. 2011 smo se zgodaj zjutraj z gasilskim kombijem odpeljali na izhodišče - dolino Krme. Še isti dan smo preko Konjskega sedla in doma Planike povzpeli na vrh Triglava. Res smo imeli srečo z vremenom in z najvišje točke Slovenije smo lahko s prostim očesom občudovali morje in celo ladje na njem. Čeprav utrujeni, smo se na vrhu počutili odlično. Podvig je bil čudovit in vsi smo se strinjali, da v bodoče osvojimo še kakšen vrh (prispevek pripravila Tina Zec).


02.07.2011: MLADINSKI TABOR PGD MATERIJA - 2011

Šola je za par mesecev zaprla svoja vrata, učenci, med njimi tudi naši mladi gasilci, so se tako lahko odpravili počitniškim dogodivščinam naproti. V PGD Materija, so se člani upravnega odbora že dolgo pogovarjali, da bi pripravili presenečenje za svoj podmladek – možnost intenzivnega druženja ob raznoraznih zanimivih aktivnostih za pionirje in mladince.

Niso ostali samo pri besedah. Upravni odbor je prejel sklep, da bodo izvedli mladinski tabor PGD Materija od četrtka, 30. 6. 2011 do nedelje, 3. 7. 2011 na Debelem Rtiču.

Štiriindvajset mladih gasilcev je tako napolnilo avtobus pred domačim gasilskim domom. Poleg kovčkov so imeli s seboj še precej prtljage; kot se za gasilce spodobi – nekaj gasilske opreme, gasilske klopi in mize, drva in med drugim tudi harmonike, kitaro, boben, trobento… Vse je bilo nared za odhod v štiridnevni gasilski mladinski tabor. Otroci so še pomahali staršem, mlajšim sestricam, bratcem in drugim in se polni pričakovanj odpeljali dogodivščinam naproti v mladinsko letovišče na Debelem Rtiču.

Tabor je bil organiziran za osnovnošolske otroke iz PGD Materija. Udeležilo se ga je 14 pionirjev, med fanti tudi 3 dekleta, in 9 mladincev, od tega 2 punci. Že na samem začetku so jih razdelili v štiri skupine, vsaka je imela svojega glavnega mentorja, drugega mentorja in mentorico, to so bili: Sandi Fabjančič, Valter Fabjančič, Sabrina Boštjančič, Alen Hrvatin, Damir Zec, Tina Babuder, Sebastjan Benčič, David Fabjančič, Marinka Fabjančič, Saško Mavrič, Igor Šiškovič, Andreja Hrvatin in Zlatko Segulin. Že pred odhodom je predsednik društva mag. Valter Fabjančič povedal glavna pravila tabora. Ko smo prispeli na cilj je bila najprej na vrsti razporeditev po sobah in seznanitev z okolico tabora.

In že je bil na vrsti prvi protokolarni del – dvig taborne gasilske zastave. Mentorji in mladina so se postavili v postroj, predsednik društva jim je stal nasproti, Sandi Fabjančič ga je v imenu vseh udeležencev prosil za dovoljenje dviga zastave. Takrat smo zaslišali paradni motiv Alenovega bobna in zagledali prvo skupino mladincev, ki je svečano prinesla zastavo in jo nato ob zvokih Simonove trobente obesila in dvignila na drog. Udeleženci tabora so bili v enakih majicah, ki so jih dobili prav za to priložnost in pokriti z enakimi kapami, ki so jih ob dviganju zastave sneli z glave v znak pozdrava. Po opisanem protokolu so bili otroci seznanjeni s potekom dneva, dejavnostmi, ki so sledile… S tem protokolom se je začel sleherni dan v taboru in na podoben način se je vsak dan zaključil s spustom zastave.

V četrtek smo se sprehodili ob obali, se kopali v bazenu, krstili vse mentorje in po večerji igrali pantomimo, peli ob tabornem ognju…

V petek smo se že ob 7.30 podili po travniku in imeli pravo vodeno jutranjo telovadbo, kot tudi vse naslednje dni. Po zajtrku pa smo se odpravili na pohod. Pionirji so se sprehodili po okolici Debelega rtiča. Iz tabora so se podali na pot v smeri bivšega mejnega prehoda Lazaret. Pred državno mejo so zavili desno in se pričeli vzpenjati proti Jurijevem hribu. Sledil je spust med vinogradi s čudovitim razgledom na Slovensko in Italijansko obalo ter povratek v tabor. Mladinci pa so prehodili spominsko pot d. Aleša Beblerja. Pričeli so v Ankaranu, se povzpeli v hrib do centra Hrvatinov, sledil je spust mimo vaške šole, vinogradov in Ježa proti Ankaranu. Šli so po obali čez školjčne sipine do parka v Ankaranu. Po kosilu in počitku je bilo spet zabavno v bazenu, po večerji pa niso manjkale nove družabne igre: vroča čebula, kviz, volkodlak, petje in ples. Aleks, Rene in Simon so nam večer polepšali z igranjem na harmoniko oz. trobento. Vsi ostali pa smo peli. Bravo, naši muzikanti!

V soboto so v dopoldanskem času pionirji tekmovali v vlečenju dveh C cevi in v prenašanju vode iz enega vedra v drugega. Na tak način so spretnost preizkusili tudi mladinci, dodatno pa so se pomerili v razvijanju osmih C cevi po začrtani liniji. Pri vsaki dopoldanski ali tudi večerni aktivnosti so zmagovalci prejemali zanimive simbolične nagrade. Tudi v soboto smo se hladili in čofotali v bazenu. Popoldne pa je minilo v znamenju pravega izleta. Ogledali smo si Gasilsko brigado v Kopru in ladjo Slovenske vojske Triglav v Bernardinu. Po večernem spustu zastave, smo se zopet zbrali na travniku pred sobami, kjer smo si vsak večer naredili mini zabavo. Tokrat smo zbirali zaključne misli o gasilskem taboru, občutja… Izdelali smo plakate, izvedeli, katera skupina je bila najboljša v pospravljanju sob… Takrat nas je s svojim obiskom počastil tudi naš župan Zvonko Benčič Midre.

V nedeljo smo tako kot vsak dan zjutraj telovadili, zajtrkovali, dvignili taborno zastavo, preživeli nekaj ur na bazenu. Prišel je tudi čas, da smo spakirali kovčke in se pripravili na odhod domov. Še zadnjič letos smo spustili zastavo in zopet napolnili avtobus, ki nas je pripeljal pred domači gasilski dom. Tu so nas pričakali starši in ostala druščina z obilnim kosilom in slastnimi palačinkami.

Mentorji smo ponosni na vse udeležence tabora, saj so se vsak na svoj način potrudili, da nam je bilo skupaj lepo, nepozabno. Ob tej priložnosti bi se radi zahvalili tudi sponzorjem, ki so nam omogočili 1. mladinski tabor na Debelem rtiču: Občini Hrpelje – Kozina in URSZR Postojna ter podjetjem Kragul d. o. o., Avtoexpert – Sandi Fabjančič s. p., Škerjanc d. o. o. in Vertis - Katja Verko s. p. (prispevek je povzet po članku, ki so ga v Glasilu Občine Hrpelje – Kozina objavile članice PGD Materija Andreja Hrvatin, Tina Babuder, Marinka Fabjančič in Sabrina Boštjančič).


01.07.2011: LETNO SREČANJE VETERANOV KRAŠKE GASILSKE ZVEZE V ŠTJAKU

Letošnje redno srečanje veteranov Kraške gasilske zveze je potekalo 2. julija v Štjaku. Zbralo se je okrog 70 veteranov iz osmih društev Kraške gasilske zveze, med katerimi je bilo tui 10 predstavnikov iz PGD Materija. V prijetnem vzdušju so se udeleženci pomerili v različnih družabnih igrah, kjer so naši veterani zasedli drugo mesto v balinanju in drugo v kartanju. Prisotne je poleg predsednika veteranske komisije Jožeta Mezgeca, pozdravil tudi predsednik Kraške gasilske zveze Blaž Turk, ki je med drugim poudaril pomembnost veteranske komisije za celotno zvezo.


03.06.2011: OBISK ŠTORKLJE

PGD Materija je v soboto, 4. junija 2011 obiskala posebna gostja, in sicer postavna štorklja, ki je priletela na gasilski dom in se tam nastavljala fotografom. Upamo, da se naša posebna obiskovalka še kdaj vrne v našo družbo

02.06.2011: SLOVESNOST OB 130. OBLETNICI PGD SENOŽEČE

V petek, 3. junija 2011 so se štirje predstavniki PGD Materija udeležili slavnostne seje ob 130. obletnici PGD Senožeče. Ob tej priložnosti so senožeški gasilci prevzeli v uporabo tudi novo vozilo GCGP-1.


20.05.2011: SREČANJE MLADINE PGD MATERIJA

Po izjemnih uspehih na tekmovanju Kraške gasilske zveze v Komnu, kjer je mladina PGD Materija v trajno last prejela prehodni pokal, je 21. maja 2011 sledilo družabno srečanje vseh udeležencev tekmovanja. Prijetnemu druženju in slastni pizzi je sledilo tudi presenečenje, in sicer čudovita torta, ki je dala »piko na i« uspehom na letošnjem tekmovanju.


19.05.2011: STROKOVNO PREDAVANJE »MLADI IN DROGE«

V petek, 20. maja 2011, je naše društvo organiziralo strokovno predavanje na temo »Mladi in droge«. Slo je za izredno poučno predavanje o prepoznavi zlorab prepovedanih drog kot enemu izmed negativnih pojavov sodobne družbe. Predavanje je vodil priznan strokovnjak s tega področja inšpektor Cveto Kokalj iz Policijske uprave Koper, namenjeno pa je bilo tako mladim kakor tudi njihovim staršem.


06.05.2011: GLEDALIŠKA PREDSTAVA »POLITIKA, BOLEZEN MOJA«

V soboto, 7. maja 2011, je dramska skupina Prosvetnega društva Kras iz Opatjega sela, v prostorih gasilskega doma v Materiji, odigrala komedijo z naslovom "Politika, bolezen moja." Avtor komedije je znan slovenski dramatik in pisatelj Tone Partljič, igralci dramske skupine pa so 50-im gledalcem postregli s pol drugo uro smeha.


24.04.2011: VELIKONOČNI POHOD

V ponedeljek, 25. aprila, se je pred gasilskim domom v Materiji zbralo veliko število pohodnikov, ki so se odpravili na tradicionalni velikonočni pohod po Matarskem podolju. Zbrane pohodnike je v tem pomladnem vremenu vodil član PGD Materija in gorski vodnik Zlatko Segulin. Pot je vodila proti bučanski gmajni, kjer je v kalu še vedno stoječa voda, od tam pa na Greben, predel med cestama Bač - Odolina in Materija - Gradišica. Veliko zanimivih zgodbic iz mladosti na tem območju je imel za povedat domačin Jože Mezgec-Štefak. Zatem pa smo se spustili mimo razvalin gradu in obrambnega stolpa do Tabra. Na robu slepe doline Brezovica, pri obnovljeni cerkvici Sv. Jurija, se je po kratkem predahu in okrepitvi začela starodavna igra v zbijanju pirhov. Prvi krog zbijanja je bil le za ogrevanje, saj ni prav nobeden od udeležencev pravilno zbil jajce. Zadetek je namreč veljaven, ko kovanec ostane v jajcu. Ciljanje pa je potekalo še vedno s kovanci od pet tolarjev, ker naj bi bili le-ti za to najbolj primerni. V drugem krogu pa so se pojavili že prvi finalisti. Zmagovalec tekmovanja za leto 2011 je postal Aljoša Sila, drugouvrščeni je bil Branko Nedoh, tretje mesto pa je zasedla predstavnica ženskega spola Tatjana Grajžl. S Tabra smo se po dobrih treh urah skupnega druženja čez Bač vrnili pred gasilski dom, kjer nas je čakala odlična zakuska (prispevek je povzet po članku, ki ga je Marinka Fabjančič objavila v majskem Občinskem glasilu).


15.04.2011: OBČNI ZBOR KRAŠKE GASILSKE ZVEZE

V soboto, 16. aprila 2011, je v Restavraciji Finida v Obrovu potekal občni zbor Kraške gasilske zveze, katerega je organiziralo PGD Materija. Osrednja točka so bile volitve novega vodstva zveze. Po petih letih je bil na čelo zveze izvoljen 31-letni Blaž Turk iz Komna, ki je bil minuli mandat podpredsednik zveze, deset let pa je vodil tudi komenske gasilce. Zaposlen je v sežanskem zavodu za gasilno in reševalno službo. Turk je zamenjal Boža Marinca, ki se očitno umika iz gasilskih krogov, medtem ko poveljnik zveze Boris Budal ostaja na poveljniškem mestu in začenja nov petletni mandat. Turk je po izvolitvi poudaril, da si bo zveza prizadevala za enakomeren razvoj vseh osmih gasilskih društev v štirih kraških občinah (Komen, Sežana, Divača in Hrpelje - Kozina), predvsem se bodo posvetili odnosom med prostovoljnimi društvi in sežanskim zavodom ter odnosom med društvi in matičnimi občinami. “Sodelovanje je zgledno, v nobeni občini ni teža v, društva so aktivna, imajo odličen kader, odzivnost gasilcev je dobra. Tudi opremljanje je v redu,” pravi Turk in dodaja, da je od vseh društev še v najslabšem položaju sežansko prostovoljno gasilsko društvo, ki edino nima svojega doma. “Vendar so nam zagotovili, da bodo letos zanj postavili temeljni kamen,” je dodal. Eno najpomembnejših nalog za Turka predstavlja vključevanje domačih inštruktorjev v delovanje izobraževalnega podcentra, ki bo letos zaživel v Sežani. Čeprav imajo veliko inštruktorjev, bodo mlade gasilce v novem podcentru v prvi fazi poučevali le trije domači inštruktorji, ostali pa bodo prihajali iz drugih krajev (prispevek je povzet po članku, ki je bil 18. 4. 2011 objavljen časopisu v Primorske novice).

Sicer pa so bili v organe Kraške gasilske zveze na občnem zboru izvoljeni tudi nekateri predstavniki PGD Marija, in sicer v: upravni odbor: mag. Valter Fabjančič poveljstvo: Igor Šiškovič nadzorni odbor: mag. Franko Godina častno razsodišče: Aljoša Sila

Občni zbor je poleg ostalih visokih gostov nagovoril tudi župan Občine Hrpelje – Kozina Zvone Benčič - Midre.


25.03.2011: REDNI OBČNI ZBOR PGD MATERIJA

Člani PGD Materija so se zadnjo soboto v marcu (26. 3. 2011) zbrali na svojem rednem letnem občnem zboru. Medse so povabili tudi župana Zvonka Benčiča Midreta, direktorico občinske uprave Sašo Likavec Svetelšek, predsednika Kraške gasilske zveze mag. Boža Marinca, direktorico Zdravstvenega doma Sežana Ljubislavo Škibin, komandirja Policijske postaje Kozina Marjana Pelka, predstavnika Uprave za zaščito in reševanje Postojna Darka Škerjanca, poveljnika civilne zaščite OHK Roberta Kastelica, podžupana Antona Mahneta in Petra Boršiča, prišli pa so tudi prijatelji, kolegi iz drugih gasilskih društev, med njimi iz Knežaka, Lokve, Skalnice, Šapjan, Senožeč, Ormoža, Sežane, Ilirske Bistrice in Dola. Zbora so se udeležili tudi predstavniki drugih društev iz občine.

Prisotni so se najprej poklonili pokojnima članoma, Slavku Zupančiču in Marjanu Babudru, zatem pa je predsednik delovnega predsedstva zbora Slavko Gerželj pozval k poročanju o delu društva v letu 2010.

Predsednik mag. Valter Fabjančič je leto 2010 povzel kot zelo uspešno za PGD Materija, saj je društvu prineslo okrepitve za bistveno delovanje društva: izpopolnili so vozni park ter v garažo pripeljali dve novi intervencijski vozili in priklopnik za prevoz gasilske opreme. Nova, sodobna in funkcionalna cisterna, prirejena prav za reševanje v naravnem okolju, je svoje prednosti pokazala že v hudih septembrskih poplavah. Z ugodno rešeno prijavo na razpisu Ministrstva za obrambo pa so uspeli v istem letu izpeljati še nakup vozila za moštvo. Predsednik Fabjančič se je še enkrat zahvalil podjetnikoma Bojanu Spasoviču za donirano prikolico za prevoz gasilske opreme (v celoti konstruirano in izdelano) in Vitomirju Počkaju za donirana sredstva za nakup dodatne gasilske opreme. V svojem poročilu je Fabjančič zaobjel vse dogodke in akcije v Materiji in v občini, ki jih ni malo in se jih gasilci na tak ali drugačen način redno udeležujejo: krvodajalske akcije, tekmovanja, kulturne in rekreativne prireditve ter izvedba dogodkov v lastni režiji. Pri tem je izrazil veliko veselje nad dobrim sodelovanjem tako z občino kot Zdravstvenim domom Sežana, s kolegi iz drugih društev, s Kraško gasilsko zvezo, z Zavodom za gasilno in reševalno službo Sežana, s Civilno zaščito, Policijsko postajo Kozina in krajevno skupnostjo. Svoje poročilo je zaključil s posebno zahvalo operativni enoti, pri čemer je poudaril, da so to fantje, na katere se lahko vsak trenutek zanesemo, predvsem pa ljudje, ki so pripravljeni ob vsakem trenutku žrtvovati svoj čas, zdravje in energijo z enim samim in edinim namenom »pomagati tistim, ki so pomoči potrebni«.

Poveljnik Igor Šiškovič je poročal, da so v letu 2010 izvedli 39 intervencij, in pri tem izpostavil hude poplave septembra, ki so od članov terjale velik napor, saj so si intervencije sledile ena za drugo na različnih lokacijah. Skupaj je 65 operativcev samo na poplavah opravilo 420 ur. Pri tem je poudaril pomen dobrega sodelovanja in pomoč drugih društev iz KGZ. Zadovoljen je bil z uspešnim posredovanjem pri požaru stavbne hiše v Hotični ter pohvalil udeležbo prostovoljnih gasilcev na intervencijah, saj ta v povprečju presega 10 gasilcev na intervencijo. Izvoz vozil pa je v povprečju pod petimi minutami. Operativna enota se je lani povečala za 8 novih gasilcev pripravnikov, uspešno pa so se tudi udeležili več izobraževalnih tečajev. Enota je izvedla en prikaz reševalne akcije v Mizarstvu Počkaj v Rodiku, štiri interne vaje ter dve s poklicnimi gasilci iz Sežane na temo tehničnega reševanja v prometnih nezgodah. Opravljali so prevoze pitne vode, izvajali rediteljsko službo in požarno varovanje na več javnih prireditvah, gostili otroke iz Vrtca Hrpelje in Materija, sodelovali s Svetom za preventivo in vzgojo v cestnem prometu, kjer so prikazali reševanje ob prometni nesreči, udeležili so se predstavitve gasilskih vozil v Opatiji in Zagorju ter sejma v Nemčiji. Odzvali so se tudi vabilu predsednika države dr. Danila Turka na slovesnost, ki je za vse gasilce potekala na Brdu pri Kranju in kjer se je predsednik zahvalil vsem slovenskim gasilcem za pomoč pri odstranjevanju posledic poplav.

Vodja mentorjev mladine Sandi Fabjančič je v svojem poročilu zaobjel pestro delo z mladimi, med drugim tudi organizacijo dveh velikih dogodkov v Materiji. Prvi je bil v mesecu maju, ko se je tekmovanja udeležilo 16 ekip mladincev društev KGZ (skoraj 150 mladih). Matarci so z ekipo pionirjev in z ekipo mladincev A osvojili odlični dve drugi mesti, z ekipo mladincev B pa tretje mesto. Tako so že drugič zapored osvojili prehodni pokal. Tekmovanje pa jih je poneslo še na državno prvenstvo junija v Beltincih. Rezultati niso bili najboljši, je bila pa to zanje velika izkušnja z izjemnimi občutki. Drugi večji dogodek pa je bilo oktobrsko srečanje mladih v Materiji, ki je bilo pripravljeno v sodelovanju s KGZ. Kar 134 mladih je pod vodstvom 26-ih mentorjev izvajalo različne vaje in preizkusilo tudi gasilski poligon. Fabjančič je bil vesel, da je tečaj za mentorja mladine opravil tudi Alen Hrvatin in se jim tako pridružil pri delu z mladimi. Mentorji se stalno izpopolnjujejo in se udeležujejo mladinske komisije KGZ, ki vse bolj postaja organizirana skupina ljudi, ki homogeno delajo z gasilskim podmladkom prostovoljnih društev. Mladi gasilci se tudi drugače družijo, tako poleti na gasilskih poletnih igrah v lastni režiji kot tudi redno v mladinskem klubu (dan prej so imeli tudi svoj zbor).

Za letos je v programu dela predsednik mag. Valter Fabjančič izpostavil nadaljevanje utečenega dela, poleg tega pa bodo nekaj operativcev še usposobili za voznika kategorije C ter se udeležili tekmovanja KGZ in regijskega preverjanja znanja iz prve pomoči v Ilirski Bistrici. Na področju mladih si letos prvič želijo izpeljati mladinski tabor, na področju investicij nameravajo nabaviti poleg osnovne zaščitne opreme gasilcev tudi termo kamero za posredovanje ob stavbnih požarih, preostalo hidravlično orodje za izvajanje intervencij ob prometnih nesrečah ter sistem zračnih blazin. Prav tako upajo, da jim bo v tem letu uspelo izpeljati projekt nabave in montaže video nadzornega sistema gasilskega doma, ki je glede na vrednost objekta in vozil ter opreme v njem tako rekoč nujno potreben.

Občni zbor je pozdravil tudi župan Zvonko Benčič Midre, ki je izrazil trdno podporo društvu in tudi veselje nad preglednostjo delovanja društva in vsemi aktivnostmi, ki jih je bilo v 2010 resnično veliko. Tudi mag. Božo Marinac je pohvalil tako operativno enoto kot delo z mladimi in veterane, ki držijo »štango pokonci«. Predstavnik UZRS Darko Škerjanc je predstavil dve novi imeni na UZRS: novi predstojnik je Franc Šajn, novi vodja Centra za obveščanje pa Albert Trobec. Spregovoril je tudi poveljnik CZ Robert Kastelic, ki je poudaril lanske ujme v smislu reka, da nas narava vedno znova preseneča in moramo biti vedno pripravljeni. Sam pa je vesel tesnega in prijateljskega sodelovanja s PGD Materija. Čestitke k delovanju društva je izrazila tudi direktorica ZD Sežana Ljubislava Škibin, ki je poudarila spoštovanje do gasilcev in do dela, ki se z njihovim vedno znova prepleta. Tudi sama je bila kot mladinka gasilka. Prav tako je društvu čestital komandir Policijske postaje Kozina Marjan Pelko in poudaril, da je bilo v preteklem letu sodelovanje policije in gasilcev na visokem nivoju.

Sledila je še podelitev priznanj za okrogle obletnice. Pri tem moramo izpostaviti Albina Hrvatina, ki je prejel priznanje za 60 let delovanja v PGD Materija. Naj povemo, da je bil Albin v tem času kar 35 let aktiven, med drugim tudi kot strokovni mentor, in da je še danes državni republiški sodnik na tekmovanjih. Tri leta je bil tudi poveljnik. Še vedno je aktiven član pri veteranih.

Člani so po uradnem delu zbora nadaljevali v prijetnem druženju z gosti iz drugih društev (prispevek je povzet po članku objavljenem v Glasilu Občine Hrpelje - Kozina, katerega je pripravila Ester Mihalič).


11.02.2011: MENTORJI MLADIH GASILCEV NA SKUPNEM POSVETU

Drugi posvet mentorjev gasilske mladine Obalno-Kraške regije je potekal v prostorih gasilskega doma v Materiji. Organizirala ga je mladinska komisija Kraške gasilske zveze v sodelovanju z domačinom, vodjo mentorjev mladine PGD Materija, Sandijem Fabjančičem ter ostalimi mentorji iz tega društva. Potekal je v soboto, 12.2.2011. Po otvoritvenem nagovoru Simona Fonde, predsednika MK KGZ Sežana, je mag. Valter Fabjančič, predsednik PGD Materija, na zanimiv način predstavil delovanje, prostore, ter opremo s katero razpolagajo gasilci. 

Štirideset mentorjev mladine iz šestih gasilskih zvez je na posvetu, ki je potekalo drugo leto zapored, spoznalo nova pravila tekmovanja pri gasilsko športnih disciplinah, v katerih se bodo mladi gasilci letos pomerili na občinskih in regijskih tekmovanjih, za udeležbo na državnem mladinskem gasilskem tekmovanju, ki bo potekalo naslednje leto. Prav v ta namen je na posvet prišel tudi predstavnik gasilske zveze Slovenije, g. Jezernik, ki je predstavil in pojasnil vse novosti.

V drugem delu posveta so mentorji staknili glave skupaj ter svoje zamisli uporabili na treh okroglih mizah. Na podlagi pridobljenega znanja so tudi že skušali pripraviti kvaliteten letni program dela z mladimi, učili so se kako se mentor pripravi na učno uro ter si odgovorili na vprašanje, kako gasilske aktivnosti mladih gasilcev pripomorejo k vzgoji in odraščanju mladega človeka v odraslo osebnost in dobrega gasilca.

Iz Materije, kjer je moto mladine »Naj živi in se razvija gasilsko društvo Materija«, so mentorji odšli domov z veliko koristnih spoznanj, predvsem pa z novimi idejami in izkušnjami, ki so si jih izmenjali med seboj (prispevek je povzet po članku, ki ga je v Glasilu Občine Hrpelje – Kozina objavila Ester Mihalič).