DOGODKI 2010
10.12.2010: SLOVESNOST OB PREVZEMU NOVEGA GASILSKEGA VOZILA GVM-1

V soboto, 11. 12. 2010 so se gasilci iz Materije ponovno veselili. Prevzeli so namreč novo gasilsko vozilo za prevoz moštva, s katerim so dokončno zapolnili in prenovili vozni park društva. Ob novi pridobitvi so v gasilskem domu priredili manjšo slovesnost kjer je nekaj spodbudnih besed najprej povedal predsednik PGD Materija mag. Valter Fabjančič, sledila pa sta mu poveljnik Civilne zaščite Občine Hrpelje - Kozina Robert Kastelic in župan Zvone Benčič Midre. Ključe vozila je od župana slavnostno prevzel poveljnik društva Igor Šiškovič in jih svečano predal novemu vozniku Sebastjanu Benčiču, ki je obljubil, da bo z vozilom skrbno ravnal. Uradnemu prevzemu je sledil blagoslov, katerega je opravil domači župnik Vid Premrl. Za kulturni program je poskrbel Kvartet Utrip, slovesnost pa je povezovala Ester Mihalič, ki je ob koncu prireditve predstavila tudi nov koledar PGD Materija.

Sicer pa je novo vozilo znamke RENAULT TRAFIC PASSENGER namenjeno prevozu devet članske posadke in vleki priklopnika, sredstva za nabavo v višini cca. 30.000 EUR pa je društvo pridobilo na razpisu za subvencijo gasilskih vozil in opreme.

Seveda pa se veselje s prevzemom vozila ni zaključilo, saj so se po končanem uradnem delu vsi gostje preselili v večnamensko dvorano gasilskega doma, kjer jih je obiskal Dedek Mraz, za veselo vzdušje pa je poskrbel ansambel Lisjaki in Kvartet Utrip. Kljub temu, da je bila prireditev internega značaja se je le-te udeležilo cca. 150 članic in članov društva in drugih krajanov, ki so v en glas pritrdili, da je bilo to eno najlepših prednovoletnih srečanj v gasilskem domu.


08.12.2010: SPREJEM GASILCEV PRI PREDSEDNIKU REPUBLIKE SLOVENIJE

V četrtek, 9. decembra 2010, je bila na Brdu pri Kranju slovesnost, na kateri je predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk, Gasilsko zvezo Slovenije odlikoval z Redom za zasluge za hitro in učinkovito ukrepanje ter pomoč ob poplavah v septembru 2010.

Slovesnosti se je udeležilo preko 500 uniformiranih gasilcev iz celotne Slovenije, med katerimi sta bila tudi poveljnik in podpoveljnik PGD Materija Igor Šiškovič in David Fabjančič.

V obrazložitvi visokega državnega odlikovanja, ki sta ga iz rok dr. Danila Türka, predsednika Republike Slovenije, sprejela Toni Koren in Matjaž Klarič, predsednik in poveljnik Gasilske zveze Slovenije, je med drugim zapisano:

"Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk odlikuje Gasilsko zvezo Slovenije z REDOM ZA ZASLUGE za hitro in učinkovito ukrepanje ter pomoč ob poplavah v mesecu septembru 2010..."

Predsednik Gasilske zveze Slovenije, se je v imenu vseh gasilcev prijazno zahvalil za visoko državno odlikovanje. Med prijetnim druženjem, ki je sledilo uradnemu delu slovesnosti, je dr. Danilu Türku izročil prvi izvod nove knjige Gasilstvo na Slovenskem 1999-2009, ki jo je izdala Gasilska zveza Slovenije.


05.12.2010: SPREJEM GASILCEV PGD MATERIJA PRI ŽUPANU OBČINE HRPELJE - KOZINA

Župan Občine Hrpelje - Kozina Zvone Benčič Midre in poveljnik občinske Civilne zaščite Robert Kastelic sta v ponedeljek, 6. decembra 2010 povabila člane PGD Materija na poseben sprejem in jim ob tej priložnosti izročila plaketo za požrtvovalno delo na področju zaščite in reševanja. V svojih govorih sta posebej poudarila izjemno požrtvovalnost domačih gasilcev ob septembrskih poplavah, ki so prizadejale našo občino, kakor tudi številna druga posredovanja ob naravnih in drugih nesrečah. Soglasna sta bila, da delo društva na strokovno izredno visoki ravni, kar člani društva vsakodnevno dokazujejo tako na operativnem kot organizacijskem področju. V imenu PGD Materija je plaketo iz rok župana prevzel predsednik društva mag. Valter Fabjančič, slovesnosti pa so se udeležili tudi predstavniki operativne enote in veteranov.


22.10.2010: SREČANJE MLADINE KGZ V MATERIJI

V soboto, 23. oktobra 2010 je v Materiji potekalo srečanje mladih gasilcev Kraške gasilske zveze. 134 mladih se je pod vodstvom 26-ih mentorjev pomerilo v različnih družabnih igrah, ni pa manjkal tudi pravi gasilski poligon, katerega nam je v ta namen posodila gasilska brigada Koper. Mlade gasilce sta na začetku pozdravila župan Občine Hrpelje – Kozina Zvone Benčič – Midre in predsednik PGD Materija mag. Valter Fabjančič, ki sta jim med drugim zaželela obilo uspehov na poti do pravih gasilcev.


18.10.2010: OBISK ODBORA ZA RAZPOLAGANJE S SREDSTVI POŽARNEGA SKLADA

V torek, 19. oktobra 2010 je bilo PGD Materija deležno obiska visokih gostov, in sicer članov Odbora za razpolaganje s sredstvi požarnega sklada, med katerimi sta bila tudi predsednik odbora g. Bojan Kopač ter predsednik in poveljnik Gasilske zveze Slovenije g. Anton Koren in g. Matjaž Klarič. Predsednik PGD Materija je članom odbora predstavil delovanje društva, z veseljem pa so si ogledali tudi gasilski dom in vozila. V spomin na obisk smo članom odbora izročili knjigo o stoletnici delovanja PGD Materija.


12.10.2010: OBISK VRTCA HRPELJE

V sredo, 13. oktobra 2010 so naše društvo z obiskom razveselili otroci vrtca v Hrpeljah. Ob obisku so operativci PGD Materija otrokom in njihovim vzgojiteljicam pokazali gasilski dom, vozila in opremo in jih pri tem poučili o glavnih nevarnostih požara.


03.10.2010: KRVODAJALSKA AKCIJA ČLANIC IN ČLANOV PGD MATERIJA

PGD Materija je v sodelovanju z Območnim združenjem rdečega križa Sežana ob mesecu požarne varnosti organiziralo prvo krvodajalsko akcijo v zgodovini društva. 20 članic in članov PGD Materija ter njihovih svojcev se je v ponedeljek, 4. oktobra 2010 z avtobusom odpravilo v Splošno bolnišnico Izola in darovalo kri. S to plemenito gesto je tako tudi naše društvo prispevalo k ohranjanju življenj, ki so velikokrat odvisna tudi od darovalcev krvi. Ob povratku so si bili vsi udeleženci enotni, da mora postati ta dogodek tradicija, zato bo društvo krvodajalsko akcijo organiziralo tudi prihodnje leto. Vsem darovalcem se vodstvo PGD Materija iskreno zahvaljuje!


20.08.2010: SREČANJE VETERANOV KGZ V KOMNU

Letošnje redno letno srečanje veteranov Kraške gasilske zveze je potekalo 21. avgusta v Komnu. Zbralo se je preko 70 veteranov vseh društev KGZ, iz Materije 13. Na celodnevnem srečanju so si najprej ogledali Komen, zatem pa so sledile družabne igre: balinanje, kartanje in pohod. Naši veterani so dosegli drugo mesto v balinanju. Druženje je za veterane zelo pomembno in naši se ga z veseljem udeležijo vsako leto. Veterane je poleg Boža Marinca, predsednika KGZ, in Borisa Budala, poveljnika KGZ, pozdravil tudi naš Jože Mezgec v vlogi predsednika komisije za veterane pri KGZ. PGD Komen se je izkazalo kot dober organizator, saj je poskrbelo resnično za vse. Naši veterani so tudi drugačne vedno aktivni, saj so prisotni na vseh dogajanjih in tudi na intervencijah, kjer skrbijo za logistične povezave. Vsako prvo soboto v mesecu imajo tudi redna srečanja veteranov PGD Materija, ki se jih udeležita tudi predsednik Valter Fabjančič in poveljnik Igor Šiškovič (prispevek je povzet po članku, objavljenem v Glasilu Občine Hrpelje – Kozina, septembra 2010).


25.06.2010: SLOVESNOST OB PREVZEMU NOVEGA GASILSKEGA VOZILA GCGP-1

V soboto 26. 6. 2010 je v Materiji vladalo veselo vzdušje. Po manj kot dveh letih so gasilci iz Materije ponovno proslavljali novo pridobitev. Tokrat je šlo za novo vozilo, katerega nabava je za društvo in celotno lokalno skupnost izrednega pomena. "Novo vozilo namreč ni le nova pridobitev ampak je tudi dokaz, da društvo še vedno uspešno deluje in se razvija tako na operativnem, kot tudi organizacijskem področju", je v svojem govoru poudaril predsednik društva mag. Valter Fabjančič. Prireditve, ki jo je povezoval g. Danijel Cek se je udeležilo približno 500 gostov med katerimi je bil tudi poveljnik Civilne zaščite RS g. Miran Bogataj, župan Občine Hrpelje – Kozina g. Zvone Benčič Midre in namestnik predsednika Gasilske zveze Slovenije g. Vili Bržan. V kulturnem programu je poleg Brkinskega kvinteta trobil, pod vodstvom mentorja Petra Pačnika sodeloval tudi otroški pevski zbor PGD Materija, pod vodstvom zborovodkinje Andreje Hrvatin in mentorja Sandija Fabjančiča, ki je presenetil z novo pesmico in koreografijo.

Sicer pa je bila prireditev namenjena prevzemu gasilskega vozila znamke Renault Midlum z gasilsko oznako GCGP-1. Gre za specialno vozilo, ki je prirejeno terenski vožnji in ekstremnim obremenitvam. Vozilo z nosilnostjo 14-ih ton, ima enojne pnevmatike, pogon 4 x 4 z reduktorjem in blokadami pogonov, 300 konjskih moči in originalno podaljšano kabino za prevoz šestih gasilcev. Prevažalo bo 3.000 litrov vode, 100 litrov penila in 200 litrov posebnega sredstva za gašenje požarov v naravi. V prvi vrsti bo tako vozilo namenjeno gašenju požarov v naravnem okolju, zaradi zadostne količine vode in posebej prirejene opreme pa bodo gasilci lahko z njim posredovali tudi ob vseh stavbnih požarih in drugih nesrečah. V nadgradnji so nameščeni trije navijaki s visokotlačnimi cevmi, moderna črpalka, agregat, vsa oprema za nudenje prve nujne pomoči, dve motorni žagi, več prenosnih luči in radijskih zvez, agregat, različni ročniki in cevi, dve lestvi, gasilni aparati ter druge naprave za posredovanje ob različnih intervencijah. Vrednost vozila, skupaj z vso novo opremo, znaša nekaj manj kot 240.000 EUR, zato je to tako za matarske gasilce, kakor tudi Občino Hrpelje – Kozina izredno velik in finančno zelo zahteven projekt.

Po kulturnem programu in slavnostnih govorih je sledil uradni prevzem vozila. Ključe vozila je od župana prejel poveljnik društva Igor Šiškovič, nato pa jih je predal prvemu šoferju Dejanu Babudru, ki se je zahvalil in obljubil, da bo vestno upravljal z vozilom in opremo v njem. Nato je sledil prižig vozila in kratek pisk siren. Zatem je župnik Vid Premrl vozilo tudi blagoslovil.

Predsednik in poveljnik društva sta ob zaključku podelila še zahvale, in sicer Občini Hrpelje – Kozina za nabavo vozila, samostojnemu podjetniku Vitomirju Počkaju iz Rodika za pomoč pri nabavi opreme novega vozila, gospodarski družbi METTIS d.o.o. iz Maribora za korektno sodelovanje pri izdelavi in dobavi vozila ter poveljniku civilne zaščite Občine Hrpelje – Kozina g. Robertu Kastelicu, ki je društvu pomagal do nove pridobitve. Ob tej priliki je iz njegovih ust prišel tudi slogan »Materija gre naprej«.

Po končani prireditvi so si lahko vsi udeleženci od blizu ogledali novo pridobitev, katero je podrobneje opisal podpoveljnik PGD Materija David Fabjančič, zatem pa je sledila prava gasilska veselica z ansamblom Casablanca.


20.06.2010: PREVZEM PRIKLOPNIKA ZA PREVOZ GASILSKE OPREME

V ponedeljek 21. 6. 2010 so člani upravnega odbora in poveljstva PGD Materija od samostojnega podjetnika Bojana Spasoviča prevzeli novo prikolico za prevoz gasilske opreme in ob tem priredili manjšo slovesnost. Prikolica je namenjena prevažanju motorne brizgalne in opreme za tridelni napad, novo pridobitev pa je društvu v celoti doniral samostojni podjetnik Bojan Spasovič. Napise na prikolici je prav tako brezplačno izdelalo podjetje VERTIS iz Materije.


21.05.2010: DAN REKREACIJE – MATERIJA 2010

V soboto 22. 5. 2010 je PGD Materija že drugo leto zapored organiziralo prireditev »Dan rekreacije – Materija 2010«. 30 udeležencev se je podalo na štiri urni pohod, kjer so si pod vodstvom gorskega vodnika Zlatka Segulina ogledali naravne lepote in zanimivosti matarskega podolja. Izpred gasilskega doma so tako pohodniki krenili v Povžane, od tu proti »Kališču« in Skadanščini ter se preko Povžan vrnili pred gasilski dom oz. na igrišče. Ob zaključku je sledila manjša zakuska na kateri so si bili udeleženci enotni, da mora tovrstna prireditve postati tradicionalna.


16.04.2010: SODELOVANJE V AKCIJI

V soboto 17. aprila 2010 je osem članov PGD Materija sodelovalo v državni akciji OČISTIMO SLOVENIJO V ENEM DNEVU. Ekipa gasilcev je tako pomagala pri čiščenji odpadkov v Povžanah in Baču pri Materiji, nekaj članov pa je pomagalo pri organizaciji zaključne slovesnosti, katera je potekala na igrišču v Materiji.


26.03.2010: OBČNI ZBOR PGD MATERIJA V LETU 2010

Na zadnjo marčevsko soboto so člani PGD Materija izpeljali redni letni občni zbor. Poleg številnih članov se je zbora udeležilo tudi veliko uglednih gostov: župan Zvonko Benčič Midre, predsednik Kraške gasilske zveze mag. Božo Marinac, direktor Zavoda za gasilsko in reševalno službo Sežana Igor Bole, poveljnik Kraške gasilske zveze Boris Budal, vodja Izpostave RS za zaščito in reševanje Franc Šajn, poveljnik CZ Občine Hrpelje – Kozina Robert Kastelic in komandir Policijske postaje Kozina Marjan Pelko. Prišli so tudi prijatelji iz drugih prostovoljnih gasilskih društev: Knežak, Podgrad, Lokev, Senožeče, Povir, Plama, Ormož, Podnanos, DVD Škalnica in Šapjane ter predstavnika LD Slavnik in PD Slavnik.

Najprej je dogajanja v PGD Materija predstavil predsednik društva Valter Fabjančič. Preteklo leto 2009 je označil kot delavno in uspešno, izpostavil pa je predvsem projekt nabave novega gasilskega vozila GCGP-1, ki bo v Materijo pripeljalo 15. junija 2010. Pohvalil je člane društva za veliko število uspešno zaključenih intervencij, uspehe društva na tekmovalnem področju (5. mesto na državnem tekmovanju iz preverjanja znanja iz prve pomoči), uvrstitev pionirjev in mladincev na državno tekmovanje, prejetje odlikovanja policije »Bronasti ščit Policije« za zasluge pri varnosti, kar je izjemno, poudaril pa je tudi sodelovanje v lokalni skupnosti pri delovnih akcijah in prireditvah. Vesel je, da je dom zaživel v polnem pomenu besede, tako je dvorana v gasilskem domu tudi prizorišče kulturnih in turističnih prireditev. Gasilski dom je sicer zanimiv tudi za druge, saj so imeli lani kar 12 organiziranih skupin izletnikov. Poleg rednega javljanja v občinskem glasilu in tudi v drugih medijih sedaj lahko o dogajanju v PGD Materija izvemo več tudi na novi spletni strani. Predsednik Valter se je ob tej priložnosti zahvalil županu Zvonku Benčiču Midretu, občinskemu svetu in občinski upravi, na čelu z direktorico Sašo Likavec Svetelšek, za vso podporo in pomoč, kakor tudi Kraški gasilski zvezi, Zavodu za gasilno in reševalno službo Sežana, Policijski postaji Kozina, Krajevni skupnosti Materija, civilni zaščiti ter zdravnici Vlasti Počkaj in medicinski sestri Bojani Rolih za tesno sodelovanje. Pri tem je posebno pohvalo namenil članom operativne enote, ki so na intervencijah pokazali visoko stopnjo požrtvovalnosti in strokovnosti ter tako ponovno dokazali, da je njihovo humano poslanstvo nujno za varnost naših občanov: »Dejstvo je namreč, da je ravno operativna enota hrbtenica društva in tega se moramo vsi zavedati ter spoštovati.«

Iz poročila poveljnika operativne enote Igorja Šiškoviča smo lahko izvedeli, da je bilo v lanskem letu 49 intervencij, kar je deset več od predhodnega leta in nekakšno povprečje zadnjih nekaj let. Pri tem je izpostavil hudo prometno nesrečo, ki se je pripetila 28. novembra 2009, na glavni cesti med Markovščino in Gradiščem. V nezgodi so bila udeležena tri vozila, tri osebe so bile hudo telesno poškodovane, ena oseba pa je žal podlegla poškodbam. Posredovanje na tej prometni nezgodi je bilo izredno zahtevno, predvsem pa stresno, kljub vsemu pa so intervencijo skupaj s poklicnimi gasilci Zavoda za gasilno in reševalno službo Sežana izredno dobro in strokovno izpeljali. »Na tej intervenciji se je tudi pokazalo, da je bila naša zamisel izpred dveh let o sodelovanju na prometnih nezgodah in o pomoči poklicnim gasilcem še kako upravičena,« je še dejal Šiškovič. Skupno so gasilci PGD Materija samo na intervencijah v letu 2009 preživeli 581 ur, kar pomeni, da pokrivajo dokaj ogroženo območje, tako z vidika požarov v naravi kot tudi naravnih in drugih nesreč. V svojem poročilu je poveljnik izpostavil delo ekipe veteranov, ki so vedno zelo aktivni, tako glede tekmovanj in srečanj kot tudi delovnih akcij, in pohvalil delo z mladimi, ki še posebej v zadnjem času kaže dobre rezultate. Poveljnik nam je pobliže predstavil še usposobljenost gasilcev, ki se nenehno dodatno izobražujejo, vajo »Garažna hiša 2009« in druge interne vaje, redarstvo in pomoč pri organizaciji prireditev ter druge naloge, ki jih gasilci redno opravljajo. Sledilo je podrobno poročilo blagajnika Dejana Mezgeca ter poročilo glavnega mentorja mladine Sandija Fabjančiča. Sodeč po opisanih uspehih mladincev in pionirjev na tekmovanjih (glavna jih še čakajo v maju in juniju) in vseh aktivnostih, se za bodočnost tega društva ni bati. Skupaj je 34 mladincev. Lani se je društvu priključilo 6 mladih korenjakov, 7 pa jih je uspešno zaključilo osnovni tečaj za gasilca.

V nadaljevanju zbora je predsednik Valter Fabjančič predstavil še delo v letu 2010. Poleg rednih dejavnosti in nalog načrtujejo med investicijami tudi montažo video nadzornega sistema gasilskega doma. Aktivnosti potekajo tudi za zamenjavo orodnega vozila znamke MERCEDES SPRINTER, ki bo z nabavo nove cisterne postalo tako rekoč neuporabno za operativne namene. Preučujejo možnosti zamenjave orodnega vozila GV-1 z novim vozilom za prevoz moštva GVM-1. Na ta način bi pridobili prepotrebno vozilo za prevoz moštva, ki ga v društvu vsakodnevno potrebujejo, opremo za tridelni napad, ki jo sedaj prevažajo v orodnem vozilu, pa bi namestili v posebno prikolico, ki bo uporabna tudi za druge namene društva. »Z opisanim bomo v letu 2010 dokončno zapolnili vozni park društva in zadostili vsem trenutnim operativnim potrebam, stroške vzdrževanja vozil pa zmanjšali na minimum,« je še povedal Fabjančič. Tekmovanja Kraške gasilske zveze bodo letos v Materiji, tekmovanje preverjanja znanja iz prve pomoči v Cerknici, mladi pa se odpravljajo na državno tekmovanje v Beltince.

Sledili so nagovori prisotnih gostov. Prvi je spregovoril župan Zvonko Benčič Midre, ki je pohvalil delo gasilcev in se jim zahvalil za njihovo pomoč in delovanje v občini. Omenimo naj še nagovor predsednik Civilne zaščite Roberta Kastelica, ki je ob tej priložnosti predsedniku in poveljniku PGD Materija izročil najnovejšo karto gozdnih cest z vrisanimi gozdnimi cestami, protipožarnimi presekami in drugo gozdno infrastrukturo, ki bo pri zaščitno-reševalnih akcijah še kako prišla v poštev. Karto je izdelal Zavod za gozdove OE Sežana. Sledilo je druženje prijateljev gasilcev in gostov še pozno v noč (prispevek je povzet po članku Glasila Občine Hrpelje – Kozina, katerega je pripravila ga. Ester Mihalič).


12.03.2010: GLEDALIŠKA PREDSTAVA »DARILO«

V počastitev dneva žena je PGD Materija 13. marca 2010, v prostorih gasilskega doma organiziralo veseloigro z naslovom DARILO, v izvedbi sekcije turističnega društva Brest. Predstave se je udeležilo 70 obiskovalcev, ki so se poldrugo uro pošteno smejali.


28.02.2010: PRIZNANJA CIVILNE ZAŠČITE ČLANOM PGD MATERIJA

Ob 1. marcu, svetovnem dnevu civilne zaščite, je bila v Starem trgu pri Ložu osrednja regijska prireditev. Prireditve so se udeležili predstavniki Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje, predstavniki štaba Civilne zaščite Republike Slovenije, poveljnik Civilne zaščite za Notranjsko s člani štaba, poveljniki CZ občin Notranjske, predstavniki CZ sosednjih regij, predstavniki zaščite in reševanja iz Hrvaške in Italije, župani sosednjih občin, svetniki Občine Loška dolina in ostali predstavniki enot in služb za zaščito in reševanje z območja Izpostave URSZR Postojna. Dobrodošlico v Občini Loška dolina jim je najprej zaželel župan Janez Strle, slavnostni govornik na prireditvi pa je bil poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije Miran Bogataj. Med dobitniki priznanj je bil letos tudi podpoveljnik PGD Materija David Fabjančič, ki je gasilec v PGD Materija od leta 1976 in član štaba Civilne zaščite Občine Hrpelje – Kozina. Prejel je bronasti znak civilne zaščite. Med utemeljitvijo priznanja so zapisali, da je od leta 2004 gasilski častnik z velikim naborom opravljenih tečajev. Gasilsko-reševalne dolžnosti je vsa leta opravljal na visokem strokovnem nivoju in s svojim delom pripomogel h krepitvi in utrjevanju sistema zaščite, reševanja in pomoči.

3. marca pa je bila v Piranu osrednja regijska prireditev koprske izpostave Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje, kjer je bronasti znak civilne zaščite prejel tudi Sandi Fabjančič, glavni mentor mladine PGD Materija in poklicni gasilec Gasilske brigade Koper. Priznanje je prejel za požrtvovalno in uspešno opravljanje nalog zaščite, reševanja in pomoči. Sandi je bil namreč član ekipe gasilcev, ki so na intervenciji v stanovanjski hiši v Semedeli v Kopru tvegali svoja življenja in obvarovali stanovalce ter bližnji vrtec pred strahovito eksplozijo. Hiša je bila prava potencialna bomba, saj je v njej 61-letnik hranil 300 litrov bencina in 5 plinskih jeklenk, iz katerih je uhajal plin. Gasilci so uspešno pogasili notranjost goreče hiše in v velikem tveganju za svoja življenja nevarne snovi odstranili (prispevek je povzet po članku Glasila Občine Hrpelje – Kozina).


19.01.2010: PODPIS POGODBE ZA NABAVO NOVEGA GASILSKEGA VOZILA GCGP-1

PGD Materija je novo leto pričelo z novo naložbo. V sredo, 20. 1. 2010 je bila namreč podpisana pogodba za nabavo nove gasilske cisterne za gašenje požarov v naravnem okolju GCGP - 1. »S to naložbo se zaključuje enoletni projekt nabave novega vozila, ki vključuje vse – od zbiranja informacij, ogledov podobnih vozil po vsej Sloveniji, do izvedbe razpisa. S tem se zaključuje tudi več let trajajoč projekt opremljanja PGD Materija s potrebnimi vozili. Z novim vozilom bomo imeli vozni park za kakršnekoli intervencije na območju Občine Hrpelje - Kozina«, je zadovoljno povedal predsednik društva mag. Valter Fabjančič, ki ni skoparil z zahvalami Občini Hrpelje - Kozina, občinskemu svetu in županu za vso podporo in odlično sodelovanje. Župan je potrdil upravičenost naložbe, saj je PGD Materija društvo, brez katerega tako razvejana občina ne more, pomoč gasilcev pa se je v nešteto primerih izkazala kot neprecenljiva. Svečanemu podpisu na Turistični kmetiji Pri Filetu v Slopah so poleg članov upravnega odbora PGD Materija prisostvovali še župan Zvonko Benčič Midre, poveljnik Civilne zaščite Občine Hrpelje – Kozina Robert Kastelic, člani komisije PGD Materija za nabavo novega vozila, predstavnika dobavitelja vozila ter direktorica občinske uprave Saša Likavec Svetelšek. Sredstva za nabavo vozila je zagotovila Občina Hrpelje - Kozina v proračunu 2010, četrtino od celote (okrog 54.000 EUR) pa je Občina uspešno pridobila na razpisu Ministrstva za obrambo, ki je namenjen prav nabavi vozil za intervencije v naravnem okolju. Končna cena vozila je 218.400 EUR, k temu pa je treba prišteti še okrog 20.000 EUR za opremo. Proizvajalec je bil izbran na javnem razpisu v skladu z Zakonom o javnem naročanju. Od treh ponudnikov je bil izbran najcenejši, in sicer družba Mettis International d.o.o. Maribor. Gre za enega največjih proizvajalcev nadgradenj v Sloveniji (podvozje bo znamke Renault Midlum z originalno podaljšano gasilsko kabino). Rok dobave je 15. 6. 2010.
Novo vozilo bo edinstveno v Sloveniji. Gre za specialno vozilo - tovornjak, ki bo imel posadko šestih gasilcev, prevažal bo 3.000 litrov vode, 100 litrov penila in 200 litrov retardanta – sredstva za učinkovitejše gašenje podtalnega požara. Poleg tega bo imelo vozilo tri navijake s po 120 m visokotlačnih cevi, črpalko znamke ROSENBAUER NH25, agregat 9 kVA, top oz. metalec vode, dvižni svetlobni stolp za osvetljevanje okolice, posebno vitlo za vleko 15 t ter vrsto druge gasilske opreme, kot npr.: štiri izolirne dihalne aparate, zajemalna nosila in drugo opremo za nudenje prve pomoči ponesrečencem, dve motorni žagi, lestve in druge naprave za gašenje gozdnih in drugih požarov. Vozilo bo posebej prirejeno za intervencije izven asfaltnih cest, saj bo imelo enojne pnevmatike, pogon 4 x 4 in 300 konjskih moči. Skonstruirano bo tako, da bodo z njim gasilci dostopni na vsakem terenu in ob vsakem vremenu, kar je še posebej dobrodošlo za odročne brkinske vasi, ko je v izrednih vremenskih razmerah (sneg, led, žled) dostop z običajnimi intervencijskimi vozili nemogoč. V prvi vrsti bo vozilo namenjeno gašenju požarov v naravnem okolju, zaradi velike količine vode in posebej prirejene opreme pa bodo lahko z njim gasili tudi vse stavbne požare, industrijske objekte, in vozila v cestnem prometu.