DOGODKI 2009
25.12.2009: POHOD Z BAKLAMI

V počastitev državnega praznika »Dneva enotnosti in samostojnosti« je PGD Materija, 26. 12. 2009 organiziralo prvi nočni pohod z baklami. Pred gasilskim domom se je zbralo preko 50 pohodnikov vseh starosti, prevladovali so mladi, kar je še posebej razveseljujoče. Slavko Gerželj, aktivni udeleženec osamosvojitvenih procesov v Sloveniji, je zbranim najprej spregovoril nekaj besed o pomenu plebiscita o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije, ki je bil 23. 12. 1990, zatem pa so pohodniki, oboroženi z baklami, farali in drugimi svetili zakorakali v noč. Razvila se je daljša kolona. Ves čas je pohod spremljalo glasno čebljanje in veliko smeha. Še posebej so uživali razposajeni otroci. Pot je vodila čez Bač, kulezn in do cerkvice pr Tabri. Tam so že čakali gasilci s toplim čajem in kuhanim vinom. V cerkvici sv. Jurija so si pohodniki lahko ogledali božične jaslice, ki so nastale izpod rok pridnih domačinov. Pr Tabri so se pohodniki ob prijetnem klepetu zadržali kar nekaj časa in se po isti poti vrnili do gasilskega doma. Nekateri pohodniki, predvsem domačini, so se družili še pozno v noč. Premlevali so »dosežke« v letu, ki se je poslavljalo, in načrtovali »podvige« v prihajajočem.


19.12.2009: DEDEK MRAZ V GASILSKEM DOMU

V nedeljo, 20. 12. 2009 je otroke iz Materije in okolice obiskal Dedek mraz. Seveda je dedek s seboj prinesel tudi polno košaro daril in z njimi razveselil 20 otrok, ki so z njim peli in se veseli prihajajočega leta 2010.


03.12.2009: PREDNOVOLETNO SREČANJE OPERATIVNE ENOTE IN PREDSTAVNIKOV ORGANOV DRUŠTV

 V petek, 4. 12. 2009 je PGD Materija organiziralo tradicionalno prednovoletno srečanje operativne enote in predstavnikov organov društva. Na srečanju, katerega se je udeležilo 40 članov sta predsednik in poveljnik društva analizirala delo operative v letu 2009 in se vsem zahvalila za trud in požrtvovalnost. Po uradnem delu je sledila manjša pogostitev in druženje z izmenjavo številnih operativnih izkušenj.


20.10.2009: 60. LET GASILSKE BRIGADE KOPER

Gasilska brigada Koper je v oktobru 2009 praznovala 60. obletnico svojega delovanja. Častitljivo obletnico so praznovali s pravim gasilskim praznikom v Kopru, vrhunec prireditve pa je bila velika gasilska parada, na kateri je sodelovalo preko 200 gasilcev in 30 vozil. Na čelu parade je slovensko zastavo nosil naš član Sandi Fabjančič, ki je obenem že šest let tudi poklicni gasilec Gasilske brigade Koper.


21.08.2009: SREČANJE VETERANOV

Vsakoletno srečanje gasilcev veteranov je bilo običajno konec leta, letos pa so datum premaknili na toplejši čas in se zbrali v soboto, 22. 8. 2009. Srečanje vsakič organizira drugo društvo. Letos je bilo na vrsti PGD Povir, ki je srečanje pripravilo v športnem vzdušju. Tako so se lahko udeleženci preizkusili v turnirju v balinanju in briškuli, ostali pa so odšli na pohod. V prijetnem vzdušju se je zbralo 67 gasilcev veteranov Kraške gasilske zveze. Pozdravni nagovor sta podala predsednik zveze mag. Božo Marinac in poveljnik Jože Budal ter naš član Jože Mezgec kot predsednik komisije za veterane. Seveda pa se naši veterani domov niso vrnili praznih rok ampak z zasluženim pokalom za osvojeno prvo mesto v balinanju.


25.06.2009: PREJEM BRONASTEGA ŠČITA POLICIJE

PGD Materija je 26. 6. 2009 prejelo odlikovanje "bronasti ščit Policije," ki se podeljuje ob dnevu policije in dnevu državnosti. Priznanje je društvo prejelo za posebne zasluge pri varnosti. Tako je eno redkih, če ne celo edino gasilsko društvo, ki je kdajkoli dobilo to priznanje. Predlagatelj priznanja je bila Policijska postaja Kozina, komandir postaje Marjan Pelko pa je ob tej priložnosti dejal, da z gasilskim društvom iz Materije dobro sodelujejo že vrsto let, saj njegovi člani nedvomno veliko prispevajo k varnosti v širšem smislu. Priznanje je na slovesni prireditvi v Divači prevzel predsednik društva Valter Fabjančič, podelila pa sta ga Božidar Štemberger, direktor Policijske uprave Koper in Matjaž Šinkovec, namestnik generalnega direktorja policije. Na slavnostni podelitvi sta bila prisotna tudi nekdanji predsednik države Milan Kučan in ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal.


22.05.2009: DAN REKREACIJE - MATERIJA 2009

V soboto, 23. 5. 2009 je PGD Materija organiziralo prireditev »Dan rekreacije – Materija 2009«. Pohodništvo in rekreativno kolesarjenje je bilo namenjeno organiziranemu spoznavanju Matarskega podolja, Brkinov in Čičarije. Pohodniška pot, po kateri se je podalo skoraj 70 pohodnikov, je bila prilagojena vsem starostnim skupinam, trajala pa je kar pet ur. Kolesarjenje je bilo rekreativnega značaja, zato smo pripravili dve progi. Na krajšo se je pognalo 60 kolesarjev, za daljšo pa se je odločilo 51 kolesarjev. Poskrbljeno je bilo tudi za otroke in spremljevalce, ki so bili deležni manjšega pohoda oz. spoznavanja okolice Materije. Veliko udeležencev prireditve si je ogledalo tudi nov gasilski dom, vozni park in gasilski muzej. Na cilju so si pohodniki in kolesarji privoščili odlično brkinsko joto, za zabavo pa so poskrbeli fantje ansambla Toki Voki in igralki gledališča Kras iz Opatjega Sela s skečem »jogging«. To je bila tudi prva tovrstna športna prireditev PGD Materija, ki je odlično uspela, zahvaljujoč številnim članom društva in ob pomoči sponzorjev ter predstavnikov drugih društev v naši Občini.


29.04.2009: PRVOMAJSKI KRES

V četrtek, 30. aprila 2009 so člani PGD Materija pripravili prvomajski kres, ki je na ogled in prijetno druženje privabil cca. 50 obiskovalcev.


12.04.2009: REKREACIJSKI POHOD

V ponedeljek, 13. aprila 2009 so član PGD Materija organizirali rekreacijski pohod po učno – tematski poti »Matarski krog, katerega se je udeležilo cca. 70 pohodnikov.


20.03.2009: GLEDALIŠKA PREDSTAVA »RODITELJSKI SESTANEK«

V počastitev dneva žena je PGD Materija, dne 21. 3. 2009, v prostorih gasilskega doma organiziralo gledališko predstavo z naslovom "Roditeljski sestanek", katero je izvedla Dramska skupina Kras iz Opatjega Sela.


11.03.2009: SNEMANJE ODDAJE

V mesecu marcu 2009 so člani operativne enote PGD Materija, skupaj z otroci Vrtca Materija, sodelovali pri snemanju oddaje MULČKI, ki je bila na sporedu na TV SLOVENIJA, dne 29. 3. 2009.


06.03.2009: OBČNI ZBOR PGD MATERIJA V LETU 2009

V soboto, 7. 3. 2009 je potekal redni letni občni zbor PGD Materija, ki je bil pomemben tudi zato, ker je bil to prvi občni zbor v prostorih novega gasilskega doma. Na občni zbor so bili poleg vseh članov društva vabljeni in se vabilu tudi odzvali naslednji gostje: 
- župan Občine Hrpelje – Kozina g. Zvone Benčič – Midre, 
- predsednik Kraške gasilske zveze mag. Božo Marinac, 
- poveljnik Kraške gasilske zveze g. Boris Budal, 
- poveljnik civilne zaščite Občine Hrpelje – Kozina g. Robert Kastelic, 
- pomočnik komandirja Policijske postaje Kozina g. Edvard Puntar in 
- predsednik KS Materija g. Mitja Škerjanc.
Poleg imenovanih pa so občnega zbora udeležili tudi predstavniki številnih drugih prijateljskih društev (PGD Senožeče, Knežak, Podgrad, Sežana, Divača, Lokev, Štjak, Podnanos, Ormož, DVD Škalnica in Šapjane, Planinsko društvo Slavnik ter Lovska družina Slavnik). 

Program občnega zbora so začeli najmlajši člani, ki so pod vodstvom Andreje Hrvatin zapeli »himno PGD Materija«. Nato je predsednik domačega društva mag. Valter Fabjančič pozdravil vse navzoče ter predlagal delovno predsedstvo. Občni zbor je potekal po ustaljenem dnevnem redu in je vseboval poročilo predsednika, poveljnika, blagajnika, nadzornega odbora, častnega razsodišča in predstavnika mladine. 

Poročila predstavnikov organov društva so bila zelo izčrpna in natančna. Predsednik je poudaril, da je bilo leto 2008 za PGD Materija nedvomno najuspešnejše leto v zgodovini delovanja društva. »To je bilo namreč leto, ko smo 100. jubilej okronali z odprtjem novega gasilskega doma, nabavo novega gasilskega vozila GVGP-1, izidom prve knjige o gasilstvu v Materiji in seveda tridnevnim slavjem posvečenim 100. obletnici društva, ki je v Materijo privabilo preko 5.000 obiskovalcev.« Zahvalil se je donatorjem, ki so pomagali pri organizaciji 100. obletnice, kakor tudi donatorjem novega vozila. Operativci so bili izredno uspešni tudi na tekmovalnem področju, saj so že drugo leto zapored uspešno zastopali barve Občine Hrpelje - Kozina na regijskem preverjanju ekip prve pomoči in se po doseženem prvem mestu odpravili še na državno tekmovanje v Novo mesto. Kot vsako leto so ob koncu leta organizirali dve strokovni ekskurziji, in sicer eno za najmlajše, drugo pa za vse operativne člane in veterane. Omenil je tudi, da so operativci tudi letos sestavili nogometno ekipo in se redno udeleževali tekem, ki so se odvijale v športni dvorani v Hrpeljah ter tudi tako skrbeli za svojo psihofizično pripravljenost. V mesecu oktobru so v novem gasilskem domu organizirali prvo kulturno prireditev v kateri, so predstavili DVD s posnetkom slovesnosti ob 100. obletnici društva, ob izteku leta pa priredili, sedaj že tradicionalno srečanje operativcev, kateremu je poseben pomen dal obisk župana, ki se je vsem prisotnim zahvalil za opravljeno delo in trud v letu 2008. 

Poveljnik Igor Šiškovič je pohvalil vse člane operativne enote za udeležbo na intervencijah, katerih je bilo v letu 2008 skupno 39. Izmed vseh je posebej omenil interveniranje ob neurju, ki je prizadejalo več vasi v Brkinih in okolici. Naključje je tudi hotelo, da je do uničujočega neurja s točo prišlo ravno osmega avgusta, torej na dan odprtja težko pričakovanih Dnevov gasilstva v Materiji. 

Poleg ostalih poročil je glavni mentor mladine Sandi Fabjančič predstavil delo mladine v letu 2008, katera je bila izredno aktivna tako na tekmovalnem, kakor tudi kulturnem in družabnem področju. 

Sledil je sprejem sprememb statuta društva in pravilnika o službenih mobilnih telefonih PGD Materija ter določitev višine članarine, zatem pa je bila na vrsti še slavnostna podelitev pohval in priznanj najzaslužnejšim članom. Predsednik in poveljnik PGD Materija sta ob tem podelila tudi posebno zahvalo za pomoč pri organizaciji prireditve ob 100. obletnici g. Danijelu Ceku.