TEKMOVANJA 2012
04.07.2012: EKIPA GASILCEV IZ MATERIJE MED DESETIMI NAJBOLJŠIMI V EVROPI!

(prispevek je povzet po članku v Občinskem glasilu Občine Hrpelje – Kozina "Matarski gasilci v deseterici najboljših na evropskem prvenstvu v preverjanju znanja iz prve pomoči", ki ga je pripravila urednica ga. Ester Mihalič)

Izmed 23 ekip iz 22 evropskih držav in iz različnih branž strokovnjakov, predvsem pa ekip prve pomoči, so naši prostovoljni gasilci osvojili odlično 9. mesto. Ponovili so uspeh slovenskih ekip prve pomoči na evropskih tekmovanjih, ki so se doslej le štirikrat uvrstile med prvih deset, v ponos pa jim je tudi dejstvo, da so bili na tekmovanju edina gasilska ekipa. Drugi so bili predvsem reševalci. Uspeh jim upravičeno daje naziv najboljša ekipa gasilcev na področju znanja iz prve pomoči v Evropi. S tem so zagotovo prebili led za udejstvovanje gasilcev na tem področju.

Tako imenovani FACE (First Aid Convention in Europe) je bil letos organiziran v mestu Dundalk na Irskem, od 5. do 8. julija. Pred odhodom je Rdeči križ v Ljubljani pripravil sprejem, ki so se ga udeležili tudi župan Občine Hrpelje - Kozina Zvonko Benčič Midre, dr. Danijel Starman (generalni sekretar RKS), Franc Košir (predsednik RKS), Branko Dervodel (namestnik generalnega direktorja URSZR), Anton Koren (predsednik Gasilske zveze Slovenije) in Matjaž Klarič (poveljnik gasilske zveze Slovenije).

Osvojitev angleščine, ki je marsikomu v pretežni meri že ušla iz spomina, veliko novih pravil evropskih sodnikov, navade v organizaciji takih tekmovanj, tuja dežela, naporno celodnevno tekmovanje in še marsikaj so Matarci uspešno premagali. Dali so vse od sebe in bili na koncu več kot zadovoljni z doseženim rezultatom. Želeli so si uvrstitve v prvi polovici, kar jim je več kot uspelo, pri tem pa so premagali tudi velike države, kot so Rusija, Nizozemska in druge.

Ekipa naših gasilcev se je v spremstvu poveljnika CZ Roberta Kastelica, mentorice Vlaste Počkaj ter predstavnikov Rdečega križa na pot odpravila v sredo, 4. julija, in isti dan bi tudi morala prispeti v Dundalk. A se je zalomilo že pri prestopu v Parizu. Letalo je z Brnika zaradi nevihte odletelo pozneje, posledično so zamudili let za Irsko in morali na naslednjega čakati cel dan. Zapleti z letali so se nadaljevali tudi naprej, prtljago so jim ves čas izgubljali, še na dan tekmovanja jim je manjkal en kovček, v katerem so imeli stvari za tekmovanje.

Tekmovanje je bilo izredno zahtevno, poleg 12 postaj so imeli še 12 vmesnih točk, pri katerih so morali biti aktivni. Start na tekmovališču je bil že ob 7.00 zjutraj, zato so bili na koncu, v večernih urah pošteno utrujeni. Za kosilo: mini sendvič s čudno vsebino, zaužit stoje. A pozabili so na organizacijske pomanjkljivosti, ki so šle našim gasilcem, vajenim doslednosti, v nos, pa na težave z letali ter naporne zadnje mesece priprav ter si oddahnili. Ponosno so zastopali Slovenijo in nenazadnje tudi našo občino.

Dundalk in Dublin si niso uspeli dobro ogledati, saj so bili tempirani predvsem na tekmovanje. Niso pa mogli, da se ne bi obregnili ob umazanijo, ki je kar bila v oči, smeti pa niso bile pospravljene niti s tekmovalnega območja.

Vodjo ekipe, Valterja Fabjančiča, smo povprašali po občutkih po vrnitvi v Slovenijo: »Mislim, da smo lahko zadovoljni. Dosegli smo, kar smo želeli. Dali smo vse od sebe. Naša ekipa bo zdaj počivala, saj dve leti ne more tekmovati, smo pa zato soglasno sklenili, da bomo svoje bogato znanje prenesli na naše mlade gasilce – stare od 15 let do 25 – in jih usposobili za novo ekipo. V nas bodo imeli mentorje z izkušnjami. Seveda pa »nikoli ne reci nikoli«. Letos smo bili edina ekipa med deseterico, ki je prvič tekmovala na takem tekmovanju. Sedaj smo bogatejši še za izkušnjo evropskega tekmovanja, spoznali smo, kako stvari grejo, in ni rečeno, da ne bi ta ekipa tekmovala še naprej!«

Ob nočnem prihodu v Materijo so ekipo nestrpno čakali svojci, prijatelji in kolegi gasilci – naslednji dan pa so jim pripravili še sprejem s torto in zdravico, da so se tudi s svojimi poveselili uspeha

Ekipo, ki je zastopala Slovenijo na evropskem tekmovanju so sestavljali: 1. Valter Fabjančič, vodja ekipe 2. Aljoša Sila, član 3. Marko Renko, član 4. Saško Mavrič, član 5. Bojan Renko, član 6. Damir Zec, član 7. Sandi Fabjančič, rezerva 8. Ivan Babuder, fotograf

PGD Materija se toplo zahvaljuje vsem, ki so omogočili tekmovanje, in sicer: Rdeči križ Slovenije, Uprava za zaščito in reševanje RS, Občina Hrpelje - Kozina ter generalni sponzor Admiral d. o. o. Iskrena zahvala velja še sponzorjem: JAKOB d.o.o., ASTRAEA d.o.o., KONTROLING PLUS d.o.o., METTIS INTERNATIONAL d.o.o., DAMJAN MARSIČ s.p., BAS d.o.o. in ATECH d.o.o.
02.06.2012: ODLIČNA UVRSTITEV PIONIRJEV PGD MATERIJA NA DRŽAVNEM TEKMOVANJU NA PTUJU

Na Ptuju je v soboto, 2. junija 2012, potekalo državno mladinsko gasilsko tekmovanje. Nastopilo je 189 enot pionirk, pionirjev, mladink in mladincev – skupaj torej 1900 mladih. Naše društvo je zastopala ekipa pionirjev, ki je dosegla zgodovinski rezultat. V konkurenci 50-tih ekip je namreč zasedla odlično 10 mesto in se domov vrnila z zlato tekmovalno značko. Za PGD Materija je to do sedaj najboljša uvrstitev na gasilskem državnem tekmovanju, zato pionirjem iz srca ČESTITAMO! Seveda pa so za uspeh nedvomno »odgovorni« v prvi vrsti naši mentorji Sandi, Dejan, Alen, Saško in Sebastjan, ki so z mladimi preživeli nešteto prostih ur, zato gre njim posebna zahvala. In ne boste verjeli tudi na Ptuju je bilo v soboto slišati: »Naj živi in se razvija Gasilsko društvo Materija«.


26.05.2012: VETERANI PGD MATERIJA NA DRŽAVNEM TEKMOVANJU V VELENJU

Po lanskoletnem prvem mestu na tekmovanju Kraške Gasilske zveze v Komnu in ponovljenem uspehu na regijskem tekmovanju v Kopru, so se veterani PGD Materija v soboto, 26. maja 2012,odpravili na državno gasilsko tekmovanje, ki je letos potekalo v Velenju. Po večmesečnih intenzivnih pripravah so na tekmovanju suvereno zastopali barve društva in Občine Hrpelje – Kozina ter se domov, čeprav brez pokala, vrnili zadovoljni in ponosni, da so lahko sodelovali na največjem gasilskem tekmovanju v državi. PGD Materija vsem veteranom iskreno častita za dosežene tekmovalne uspehe v tem in prejšnjem letu.


19.05.2012: TEKMOVANJE KRAŠKE GASILSKE ZVEZE V POVIRJU

V soboto, 19. maja 2012, se je osem ekip PGD Materija udeležilo tekmovanja Kraške gasilske zveze, ki je letos potekalo v Povirju. Že zjutraj so svojo pripravljenost preverile ekipe pionirjev in mladincev, popoldne pa so se v gasilskih disciplinah pomerili člani, članice in veterani. Veterani PGD Materija so v kategoriji starejših gasilcev premagali vso konkurenco in zasluženo osvojili prvo mesto, odlično pa so se odrezali tudi najmlajši in z osvojenim tretjim mestom dokazali,da se za bodoče operativce v našem društvu ni bati. Tekmovalce sta v Povirju nagovorila predsednik in poveljnik Kraške gasilske zveze Blaž Turk in Boris Budal, ki nista skrivala zadovoljstva nad letošnjo rekordno udeležbo, saj se je na tekmovanju zbralo kar 550 tekmovalcev oz. 49 ekip gasilk in gasilcev Kraške gasilske zveze.